Вече няколко години посещаваме семейно района на Банско, Разлог и Добринище през лятото (а и през зимата). Доста приключения и забележителности се насъбраха за това време. Районът е любим и на семейства с деца. За тях искам да споделя 20 идеи за по-пълноценно и активно изкарване на семейна почивка в Банско и района. Някой от тези идеи са популярни и добре посетени. И има защо. За други обаче, малко хора са чували, макар и да са съвсем близо. Според времето, възможностите и желанията съм групирал нашите истории в няколко категории. Повече информация за отделните идеи ще намерите на линка в заглавието на всяка една от тях.

Ако решите да отсядате в района, ние препоръчваме две местенца, от които сме доволни – Пирин голф (ревю може да прочетете тук) и Hot springs (ревю на хотела).

Полудневни разходки

Планински преходи

Преходи с преспиване

Минерални басейни

Други активности

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

Полудневни разходки

Байкушевата мура

Едно от най-известните и посетени места в района на Банско е Байкушевата мура – най-старото дърво в България и сред най-старите в света. Смята се, че е на възраст от над 1300г. Това би означавало, че мурата датира някъде от периода на създаване на българската държава. Обиколката на Байкушевата мура е впечатляваща – над 7.8 метра и диаметър от 2,5. Намира се на 1930м. надморска височина и е в близост до хижа Бъндерица. Достъпът до нея е улеснен от паркинга преди хижата чрез стъпала и табелки. Разходката до нея ще отнеме не повече от 15 мин от паркинга, но може спокойно да откарате 2-3 часа на място, заради диви ягоди и боровинки, които растат в изобилие наоколо. Освен това може да съчетаете Байкушевата мура с разходка и до близкото езеро “Окото”.

Езеро “Окото”

семейна почивка в Банско
на брега на езеро Окото с изглед към Муратов връх и Дончови караули

Езеро окото се намира на скална тераса над хижа Вихрен на около час път, тръгвайки от хижа Бъндерица. Остава малко скрита от пътеката, която минава под него на около стотина метра. Следва се жълтата маркировка за хижа Вихрен, а след нея зелено-червената за Бъндеришките езера. Общата дължина в едната посока е около 2.5 км и се преодолява денивелация от 270м. Езеро Окото има кръгла форма и блестящата повърхност, заради което е наречено така. Пътеката е приятна и лека, подходяща и за малки деца. Край езерото има полянка, на която може да се почине и наслаждава на гледки към околните върхове.

Водопад Щрокалото

семейна почивка в Банско
водопад Щрокалото през ранна пролет

Ако сте фенове на водопадите и търсите все нови и нови такива може да се отбиете до с. Добърско в полите на Рила и посетите водопад Щрокалото. Намира се само на 10 мин. от центъра и е достъпен за всяка възраст. Височината на водния пад е около 30м. От там се открива и чудна гледка към Пирин. Щом сте в Добърско, няма как да не поситети и гордостта на селото – известната църква „Св. Св. Теодор Тирон и Тедор Стратилат“, част от 100те национални туристически обекта на България. Самото село Добърско е само на около 20 км от Банско.

Муратово Езеро

семейна почивка в Банско
Сърцето – Муратово езеро

Разходката до Муратово езеро (нарича се още Хвойнато или Овинато езеро) започва от хижа Вихрен. Разстоянието до езерото е около 2 км и се взима за около 1-1.5 часа, като се преодолява денивелация от 270м. Върви се срещу течението на Бъндеришка река, следвайки синьо-жълтата маркировка. Муратово езеро също е част от Бъндеришките езера. Лежи в подножието на скалистия и Муратов връх. От него се вижда могъщата осанка на връх Тодорка. На езерото редовно има хора, отседнали на палатка. Може да си вземете храна и да направите приятен пикник на поляните край езерото.

Местност “Свети Никола”

семейна почивка в Банско
Клисурата в местност Св. Никола – Добринище в далечината

Между Банско и Добринище, в полите на Пирин, се намира една малко известна, но изключително богата на исторически и природни дадености местност – “Свети Никола”. Местността се намира на около 2км от крайните къщи на Добринище, но може да се достигне и с кола до началото и. Там ще имате възможност да разгледате археологични разкопки на тракийско селище, познато още като Безименния град. Също така, минавайки по изградената екопътека ще се насладите на прекрасна панорамна гледка към Доринище и Разложката котловина. Черешката на тортата е една каскада от водопади, откриването на които ще изиква малко приключенски дух.

Хижа Яворов

семейна почивка в Банско
преди хижа Яворов

Друга възможност за приятна разходка сред прохладата на Пирин е качване до хижа Яворов. Тръгва се от местността Беталовото над Разлог по добре маркирана пътека. Първоначално се следва широкият път, който в последствие се напуска, за да се тръгне по пряка пътека директно нагоре покрай дерето. Особено препоръчителна е разходката през летните жеги, понеже пътеката преминава основно през гористи, сенчести места. Хижа Яворов предлага прилична кухня, където може да се почине, преди да тръгнете обратно надолу.

Изберете апартамент HOME в Пирин Голф комплекс за вашата почивка в района

Планински преходи

Връх Вихрен

семейна почивка в Банско
Величието на връх Вихрен

Няма как да не започна секцията с изкачване на първенеца и хубвеца на Пирин – връх Вихрен. Може би най-посетения връх на планината, но обикновено е така с първенците – всеки иска да се докосне до тях и да ги усети. Няма да съжалявате ако предприемете семейно изкачване до него. Макар и тежичък, достигането до върха удовлетворява, а гледките от него компенсират всички усилия. Качването отнема около 3 часа, с деца може и 4 да станат. Слизането става малко, но не особено по-бързо. Добре е да се тръгне рано сутрин. Деца на 6-7г и нагоре би трябвало да нямат физически трудности да го качат, но трябва малко воля и мотивация за дългото качване. Редовно се виждат и по-малки, които с помощта на родители успяват да се качат.

Типицките езера

Типицките езера са една по-нестандартна дестинация за семеен излет. Има вероятност край езерата да не срещнете други хора. Особено ако търсите уединение, това е една подходяща еднодневна цел. Ние се отправихме към тях от хижа Демяница, вървейки първоначално срещу река Валявица по маркировката за Мозговишка порта. След около 2км се свива в дясно. Добре е, ако предприемате този маршрут, да ползвате GPS уред. С него лесно ще откриете началото на пътеката през клека за Долното Типицко езеро. След разклона следва стръмната част до Долното Типицко езеро. Струва си да обиколите и останалите езера в циркуса. Носете си храна, която ще ви се услади още повече край брега на някое от езерата.

6 причини да се абонирате за месечния ни бюлетин

Връх Безбог

на връх Безбог с Ема

Един друг любим връх е Безбог. Той не е така труден, както Вихрен, но предлага също прекрасни гледки. За по-издържливите, може да се продължи и до връх Полежан. Преходът за връх Безбог тръгва от едноименна хижа. До нея се стига с лифт хижа Гоце Делчев над Добринище. Разходката до върха ще отнеме 1.5-2 часа. Не бързайте. Районът е толкова красив, че колкото и пъти да сме били там, все чакаме крайния час на лифта, за да слезем. Не пропукайте да обиколите и Безбожкото езеро и да похапнете на хижа Безбог.

До хижа Добърско

Това също е един малко популярен маршрут, по който може да си отядете на диви плодове през лятото – ягоди, малини и боровинки. Има ги в изобилие. Намира се в южната част на Рила планина. Изходната точка е края на село Добърско, откъдето се следва синята маркировка. На много места може да се пресече направо по горски пътеки. Разстоянието до хижата е около 5 км и ще отнеме около 3 часа да я достигнете с деца. Изкачването е приблизително 600м. Добре е да уведомите хижарите, като ходите, за да може да ви чакат с някаква вкусотия. На поляната пред хижата може да си направите идеален пикник.

Попово езеро (Папазгьол)

Друг вариант за приятна и лежерна разходка във високите части на Пирин е посещение на Попово езеро с тръгване от хижа Безбог. То е и най-голямото по-площ и най-дълбокото езеро в Пирин. Заобиколено е от няколко високи върхове – Сиврия, Джано, Кралев двор, Момин двор и Джангал. Разходката до него не е трудна, преминава се едно по-стръмно качване след Безбожкото езеро, наречено Душевадката. След него пътеката се вие сред клек и полянки с постоянен изглед към Попово езеро и заобикалящите го върхове. Хубаво е добре да се разпредели времето, за да може да се хване лифта обратно за Добринище. Последно слизане е в 16:30.

Преходи с преспиване

В района на Банско, Добринище и Разлог има десетки възможности за двудневни и многодневни маршрути, кои от кои по-красиви. Ще споделя три от тях, които сме правили с децата. Силно препоръчвам да се информирате предварително за възможностите за спане. Хижите често са резервирани до краен предел, най-вече през почивните дни, затова ако не носите палатка, се осведомете.

хижа Безбог – заслон Тевно езеро

Това е един от най-хубавите маршрути според мен. Разнообразен, обзорен, красив преход преминаващ от хижа Безбог през Попово езеро и Лява Краледворска порта. Заслон Тевно езеро е любимо място на много запалени планинари и причината за това е красивата местност, на която се намира и заслона и езерто. Разходката с деца може да отнеме 5-7 часа според възрастта. Ние смятаме скоро пак да го направим, просто защото си заслужава.

хижа Вихрен – хижа Синаница

Синанишко езеро на залез

Един друг пракрасен и не толкова тежък маршрут е до хижа Синаница. Обикновено се взима за около 3 часа, но ако сте на семейна разходка е добре да планирате преспиване на хижата. Няма за къде да се бърза, когато сме из Пирин. Ще се насладите на гледки към Муратово езеро, ще се поизпотите на Бъндеришка порта и ще се разбързате като зърнете хижа Синаница от портата и тюркоазено сините води на едноименото езеро. Ако сте в добра кондиция може да “отскочите” и до връх Синаница за изгрева – ще останете доволни.

Семково – хижа Македония

семейна почивка в Банско
хижа Македония

Ако пък ви е писнало от преходи из Пирин, може да се насочите към Семково и да се разходите до хижа Македония или по старому Айгидик. Преходът от около 6.5 км върви почти изцяло по река Динков дол, като само в последната част има едно по-стръмно изкачване. Там обаче хижата вече се усеща и това придава сили на всички. Маршрута е идеален за семейства с деца, които желаят да прекарат (поне) два дена из Рила.

Апартамент HOME в ПИРИН ГОЛФ КОМПЛЕКС ви очаква

Минерални басейни

Районът е богат на термални извори. Повече от тях са топли, та някои са дори горещи. Ако желаете да разпуснете сред тях, ето няколко алтернативи:

Добринище

Басейнът на Добринище е познат на повечето посетители в района. Брандиран под Alpha Spa & Pool той предлага къпане в приятна минерална вода в два басейна – детски с топла вода и голям басейн, както и с външно джакузи с гореща вода (около 40 градуса). Има детска площадка и ресторант. Освен това се предлагат и спа-процедури. Приятно е особено през делнични дни, когато не е препълнено. През почивни дни може да се случи да не ви допуснат, ако сте позакъснели.

Елешница

семейна почивка в Банско

Един по-малко известен, но не по-малко приятен басейн е този в Елешница. Той не е така съвременен, но за сметка на това се поддържа много чист. За разлика от всички останали басейни, тук ще можете да се упражните в скоци във вода от кула (1, 3, 5 и 8 метра). И големият и малкият басейн са с топла вода. Ако сте почитател на тениса, може да поиграете на прилежащия корт. Входът за възрастни е 3 лв, за деца 1 лв. Ако искате да се топнете в горещи минерални води, отбийте се в мирото в местността Света Варвара в близост. Там, в малко външно басейнче, може да се покиснете в 40+ градуса.

Минерален плаж в с. Баня

Макар и да не сме го посещавали, минералния плаж на село Баня е бил реновиран през пролетта на 2018. Той е алтрнатива на множеството хотели с басейни в района. Водата и в двата басейна – голям и малък е 100% минерална. Големият басейн е с олимпийски размери. Посещава се най-вече от местните жители. Цените са 3лв за възрастни и 1 лв за ученици. За деца под 7г входът е безплатен.

Други активности

Езда в Конна база Дворене

семейна почивка в Банско

Ако сте любители на ездата или просто искате да вземете урок по езда може да се доверите на конна база Дворене, намираща се в началото на Разлог. Ние от години водим децата там да се учат на правилна стойка и “водене” на кон. Ники, собсвеника на базата, е много полезен със съветите си. Ако ходите там, вземете със себе си моркови или ябълки, конете веднага ще ви станат приятели.

Парк за танцуващи мечки, Белица

семейна почивка в Банско

Паркът за танцуващи мечки край Белица е добре позната дестинация за разходки с деца. От близо малките могат да видят мечки в почти естествени условия. Ще имат възможност също да научат и техните истории. Заслужава си да се отдели половин ден, защото дълго време след това ще слушате историите за мечките.

Никополис ад Нестум, Гърмен

семейна почивка в Банско

В случай, че вие и децата се интересувате от история и си падате по археологични обекти, препоръчваме да се отправите в посока Гоце Делчев и да посетите късно-античния римски град „Никополис ад Нестум“ край село Гърмен. Там ще може да разгледате разкопките и да научите много за истирията на града и неговите владетели. На една крачка от там се намират и внушителните Гърменски чинари (в центъра на селото). Защо да не се отбиете и в близките селца и архитектични резервати Делчево или Лещен.