От няколко години посещаваме района около Разлог през лятото и си мислех, че  познавам добре природните забележителности там, където Рила, Пирин и Родопите се събират. Това лято открихме едно местенце, което искам да споделя защото остава в страни от по-известните в околноста дестинации. Всеки (почти) е чувал и посещавал топлите минерални извори на с. Баня край Разлог, Добринище или Огняново. Тези извори са добре познати и още по-добре посетени. Но в съседство има още две, по-малко популярни местенца, където може да се потопите в топли минерални води и да се насладите на приятната гледка наоколо:

  • минерлен изор и басейн в с. Елешница,
  • минерален извор в местността Св. Варвара (по пътя към с. Елешница)

Минерален басейн в с. Елешница

Бях чувал само за минералните извори на Елешница, но никога ня бях ходил там. През един от многобройните дъждовни дни този юли качих децата в колата и се отправихме на проучвателна акция. От Разлог до Елешница са около 15 мин с кола и там бързо открихме градския басейн. Макар и да валеше леко, се разходихме край басейните и веднага ги харесахме. Минералната вода на извора е с температура 38 градуса и притежава ценни качества за профилактика и лечение на травматични увреждания на стави и кости, кожни и белодробни заболявания, помага за бързо зарастване на рани.

Посетихме ги 4-5 пъти и мога само да ги препоръчам на всички, които не търсят лукс, но все пак държат на качество и чистота на минералната вода. Макар и правен през годините на комунизма, градския басейн е добре поддържан и много се хараса на нас и всичките ни познати, които доведохме тук. Има два басейна – детски и голям. Температурата на водата в басейните е около 32-36 градуса и достаъчно топла да се къпим и по време на леки летни дъждове или хладно време. Водата в басейните е само минерална и не се разрежда. Водата на детския басейн се подменя ежедневно. Там децата се радват на две пързалки и дълбочината позволява и на малки деца (от 3 г) да стъпват.

Големият басейн е с размери 25 на 12 метра и е разделен на две части – за плуване и пличкане и част за скоци от кула. Кулата е на четири нива и позволява скоци от 1, 3, 5 и 8 метра. Дълбочината в тази част е 4.5 м. Този басейн се изпразва и чисти всяка седмица (в четвъртък).

Навсякъде около басейните има добре поддържани тревни площи, където може да се остави хавлия или да се наеме чадър и шезлонг. Особено през седмицата установихме, че няма почти посетители и може да се наслаждаваме свободно на това местенце. През почвните дни, макар и доста по-посетен, има повече свободно пространство в сравнение с тезио в с. Баня и Добринище. Цените за ползване на басейна са не по-малко атрактивни от топлата му минерална вода. Това са и цените за 2018:

  • Вход за възрастни – 3 лв.
  • вход за деца до 10г – 1лв.
  • Наем на чадър/шезлонг – 2 лв.
  • наем за позлване на тенис корт (червена настилка) – 10 лв. вкл. ракети и топки

Освен това към басейна се предлагат и напитки и меню за хапване. Не е нещо особено, но достатъчно да изкарате един (икли повече) дни тук. На нас много ни допадна и определено пак ще го посещаваме за в бъдеще.

5 причини да се абонирате за нашия месечен бюлетин

Лечебен извор в местността Св. Варвара

Когато проучвахме района, разбрахме за още един топъл минерален извор в близост до Елешница – този в местността Св. Варвара. Намира се на няколко километра след отбивката за Елешница от дясната страна. Ще го познаете по разширението за паркиране, въжения мост, който се вижда от пътя и една разрущена сграда (бивша баня).

Тази местност е наречена на Света Варвара и може да чуете и прочетете множество легенди за нея. Като в много други случаи край лековития извор има древно езическо светилище, трансформирано в последствие в християнско оброчище. Ние се отбихме и първо посетихме параклиса построен от другата на страна на река Места, минавайки по въжения мост. Точно под него откриваме извора, който блика от множество цепнатини в монолитната, здрава скала. Водата е гореща, около 60 градуса и според местните – лековита. Местенцето е приказно и оставаме там известни време.

Връщаме се обратно по моста и разглеждаме едно изградено басейнче точно зад разрушената стара баня. Дълбочината ми е не повече от 80 см, а водата над 40 градуса. Няколко души се киснат в хладното време. Срещаме случайно и човека, който е изградил басейнчето и стопаниства и функциониращата баня и перало. Достъпът до горещата минерална вода и баянта е срещу симбовличните 3 лв. за възрастен. Плаща се отсреща на улицата в къща, където се продават и други дребни неща.

Ползвахме басейна след като ни валя дъжда от велопрехода от село Орцево и мога да потвърся че има лековити свойства – никой от премръзналите от проливния дъжд велосипедисти не се разболя на другия ден :-).

Има изгледи това местенце да се стегне още малко и да придобие по-добър облик. Дори и в сегашното си състояние забелязох, че редовно спират малки автобусчета, карайки туристи по халати да се покиснат във горешите води в извора на Св. Варвара. Отново силно го препоръчваме на всички, които имат път към този район. Заслужава си.

Ако харесвате нашите приключения, абонирайте се за месечния ни бюлетин!

* indicates required

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си