Карлуковски карстов район или още Карлуковското плато е район от двете страни на река Искър затворен между Карлуково, Кунино и Реселец. Той е част от Натура 2000. Освен уникалните карстови скални образувания, тук живеят и голям брой редки животни, най-вече птици, които се изхранват покрай река Искър и могат да се видят край околните скали.

Карлуково, макар и добре познат за повечето район, най-често се свързва с известната пещера Проходна. Факт е, че пещерата привлича голям брой посетители, но Карлуковското плато и околията могат да предложат рядко богат и разнообразен набор от забележителности край Карлуково, които могат да задоволят дори и най-придерчивите туристи и приключенци.

Целта на поста е да запознае читателя с различните забележителности и туристически атракции в района, както и да даде идеи за активен еднодневен или многодневен туризъм. В края на поста ще намерите и места за пренощуване, в случай, че решите да останете за повече от един ден. Карлуково и района могат със сигурност да запълнят едноседмична програма с приключения, интересни занимания и културно-исторически забележителности. Ето и списъка:

Каньони, проломи, ждрела

Започвам с любимата ми тема – посещения на каньони и ждрела. Това е невероятна възможност човек да се гмурне в не до там облагородени, непознати места и да осъществи непосредствен допир с красивата природа. За всеки дръзнал, обещавам умопомрачителни гледки, храсталясване и трайни спомени. Следващите идеи препоръчвам на всички, които обичат приключения, не се боят от ходене и нямат притеснение да се движат на места без пътеки (обикновено по каньона пътеката е само една)

Големият дол край село Кунино

Едно истинско скрито бижу за приключения. Трудно ще намерите описание за него, наскоро го посетихме и бяхме впечатлени с децата. Освен самия каньон, може да разгледате и пещера Татаркинята. Място за любители и ценители на преживявания. Пригответе се за около 10 км. разходка без пътеки с много, много красиви гледки.

Каньонът на река Ръчене край Камено поле

Още един каньон, който ще трябва да преминете без ясни пътеки и навигация. За сметка на това ще може да зърнете уникалните чукли край река Ръчене. А те оправдават всички усилия. Ще минете още през крепост Калето.

Пропадалото край Реселец

За сметка на горните два каньона, Пропадалото представлява сухо пропадане на скални маси. Тук има пътечка, която ви води покрай отделните забележителности. Ако имате късмет, ще зърнете тясната цепнатина за вход на пещера, истински скорпион и редица още интересно образувания и дупки в скалите.

Местност Задънен дол край Карлуково

Това местенце не сме успели да проучим лично, но прочетеното за него дава всички основания да се разходим специално за това до Карлуково. Препоръчвам описанието на блога “С щеки по пътеки“, за всеки, който иска да разбере повече за Задънения дол.

Панорамни гледки към Искърския пролом

Една с кола достъпна точка, която поднася чудесна панорама към голяма част от Искърския пролом. Непосредствено след завоя за гара Карлуково или Каменните къщи има отбивка в дясно с табела “беседка”. Просто следвайте пътя за 2-3 км и ще достигнете беседката. Не бързайте! Останете известно време и се полюбувайте на това творение на майката Природа. Ние сме вечеряли на тази беседка и мога да твърдя, че там ще се насладите на един от най-хубавите залези, който може да видите в района.

Извивките на река Искър

Екопътеки

Две са екопътеките около Карлуково, едната от които доста популярна, за сметка на втората.

Екопътека Искър – Панега

Много живописна екопътека започваща от самия главен път преди Луковит. Цялата екопътека е около 11км и свършва при пещера Проходна. Минавайки по нея ще може да се разходите покрай брега на река Панега, да вървите по дървени платформи над реката, да разгледате пещера Темната дупка, да видите кристален карстов извор и да си направите пикник край реката. Ние сме били два пъти и определено ще дойде ден, да я посетим и за трети.

Екопътека Седмовратица

За тази екопътека разбрах при едно от последните ни карания с колела, когато видях карта и кратко описание за нея. Тя е кръгова и води от гарата на Карлуково по скрито пътечки под скалите до скален манастир “Св. Никола Глигора”. Връщането може да стане по основния път край река Искър.

Манастири

И за трите манастира съм писал преди тук. Заслужава да се видят и да се научи повече за тяхната история. Районът освен на карст, пещери и каньони е богат и на културни забележителности.

Скален манастир “Света Марина”

Скален манастир “Свети Никола Глигора”

Карлуковски манастир “Св. Успение Богородично”

Пустата църква” край село Камено поле

Забележителности край Карлуково
манастир Св. Марина

Веломаршрути

Освен пешеходни маршрути, Карлуковския район е доста приятен и за велоразходки. Обикновено движението е покрай река Искър с хубави гледки към околните скали. С малко късмет може да зърнете редки птици като корморани, чапли, черен щъркел.

Карлуково – Кунино – Карлуково

Лек и приятен маршрут с обща дължина от 17 км. В зависимост от варианта може да е с почти нулева денивелация или да се мине на връщане над скалите, както е описано в МТБ справочника.

Карлуково – Реселец – Карлуково

Този маршрут е с дължина 24км. и води до село Реселец по левия бряг на Искър. Връща се по десен бряг на реката. Макар да е подходящ за семейни разходки, трябва да се има в предвид, че на места настилката е чакъл и друса, има отсечка с изкачване, както и обрасла такава. За сметка на това маршрута преминава, освен покрай скалния манастир Св. Никола Глигора (трябва да си заключите колелетата, ако искате да го разгледате), още покрай Каменните къщи и скално образование Провътреника.

Забележителности край Карлуково
Скален феномен Провътреника

Карлуково – Реселец – Кунино – Карлуково

Трети маршрут, който взима части от горните две. Пълни подробности за него може да намерите тук.

Други забележителности

Национален пещерен дом

Едно от местата, които могат да послужат за преспиване. Освен това Национален пещерен дом си е забележителност сама по себе си. Едва ли има друга подобна сграда у нас, изградена на ръба и между скали. Някои от стените на му са самите скали. Тук освен вкусна храна и място за пренощуване, може да се насладите на прекрасна гледка към дефилето на река Искър. Национален пещерен дом дава началото на пътеката за скален манастир “Света Марина” (до него може да се стигне от от пещера Проходна).

Забележителности край Карлуково
Национален пещерен дом

Каменните къщи край Карлуково

Две много интересни и фотогенични каменни къщи, които в последно време се превърнаха в атракция и биват добре посетени. Не знам дали се отдават по наем, но достъпът за снимки до тях е свободен. До самите къщи може да се достигне с кола. От тук се вижда добре и скално образувание Провътреника.

Забележителности край Карлуково
Каменните къщи край Карлуково

Скално образувание Провътреника

Дали е дело на човек или дело на природата все още се спори по въпроса. Едно е сигурно, че едва ли може да подминете скалния феномен Провътреника, без да му обърнете внимание. Скалата има форма на кула с отвор в горния край, извисяваща се над съседните скални кули. Твърди се, че през дупката на Провътреника по време на лятното и зимното слънцестоене през нея преминават слънчевите лъчи. Смята се, че в древността мястото е служело за обсерватория.

Забележителности край Карлуково
Скален феномен Провътреника

Изворът на река Златна Панега

На път за Карлуково може да планирате отбивка край село Златна Панега, където може да намерите втория най-големия карстов извор у нас Глава Панега. Той дава началото на река Златна Панега. Самият извор образува два басейна,като между тях минава шосето за с. Брестница. До малкото езеро се намират две малки пещери – Долната и Горната дупка.

Пещери

В района има стотици пещери и скални дупки. Мнозинството са известни (а и достъпни) само на пещерняците. В една част от горе-споменатите забележителности неминуемо ще се натъкнете на пещери. затова за десерт на този списък оставям най-видната и най-посещаваната забележителност в района пещера проходна. За нея и още няколко съседни пещери съм писал тук.

Пещера Проходна

Може би най-известната забележителност в района и една от най-популярните пещери в България – пещера Проходна, наричана още “Божиите очи” или “Окната”. Тя е изключително лесно достъпна и десетки коли паркират пред входа и всеки ден. Пещерата представлява проходен тунел с дължина 365 м., най-дългия у нас, с два огромни отвора от двата края. Някъде по средата в тавана се е образувал феномена “Окната” или “Божиите очи” – представляващ дупки в тавана с форма на очи. Заставайки под тях, човек има чувството, че е наблюдаван от някаква висша сила. Любопитен е фактът, че в пещера Проходна е била декор на голям брой български и чуждестранни филми, между които “Време разделно” и “Борис 1”.

Наблюдават ни!

Пещера Свирчовица

Намира се съвсем близо до пещера Проходна. Името и произлиза от дървото “свирчовина” (бъз), който расте на входа й. Пещерата с дължина 281м. може да бъде разгледана само в началото от любители, където има и едно хоризонтално разклонение с ръкав от около 20-30 м дълбочина.

Места за преспиване

За да посетите на спокойствие някои от горе споменатите забележителности край Карлуково, освен вече споменатия Национален пещерен дом, където сме преспивали не веднъж, бях попаднал на тази къща за гости Чудна в село Бресте, която прави добро впечатление и може би следващият път ще отседнем там.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си