Още една отдавна набеляза цел, която изглеждаше подходяща за нашата група, изчакваше сгоден момент. Нямах намерение да ходим два дена до Карлуково, но след вчерашния епичен дуатлон до с. Кунино и из Големия дол, децата пожелаха пак да дойдем в района и да се разходим с колела, както и да навестим пещера Проходна и скален манастир “Света Марина”, за които им бях говорил.

Каране на колело от двете страни на река Искър се очертаваше, като не особено тежко начинание, макар и 25-те километра да не бяха малко за децата. Освен това имаше предупреждение за обрасли участъци, които също не биваше да подценяваме. Но групата е доказано бойна, така че напред.

За втори пореден ден тръгваме от входа на Държавната психиатрична клиника на Карлуково. Дали е някакъв знак – не знам 🙂 Подробно описание и следа за маршрута отново може да се намери на МТВ справочник, който е основен източник за информация за велопреходи.

360 видео от разходката – изберете 4к от менюто и гледайте на телефон за най-реалистично представяне. Завъртете телефона в посоката, която искате да видите!

Като цяло маршрута до село Реселец няма много разклонения. Движим се към Реселец по левия бряг на река Искър, а обратно – по отсрещния бряг. Река Искър в тази си част така се вие и гъне между скалите на Предбалкана, че много бързо човек губи представа от коя посока идва и на къде отива. Друг ориентир е, че пътя следва старата железопътна линия. При малко поддръжка, може да се превърне в много приятен лек маршрут за начинаещи и деца.

Първата забележителност, на която спираме е на 2.5 км от началото – отбивка за скален манастир Свети Никола Глигора, който след ремонт и облагородяване са радва на прилично ниво на посетеност. Ето едно 360 градуса видео от този уникален скален манастир.

След още няколко равни километра следва изкачване. Не е особено трудно, но на нас се налага да слизаме няколко пъти и бутаме. Това обаче не е никакъв проблем – бутаме и си бъбрим. Преди Реселец се наслаждаваме съответно на продължително спускане. В самото село, което преди година ни предложи едно паметно приключение до каньона на река Ръчене, не се бавим а директно обръщаме посоката, преминаваме моста над река Искър и тръгваме обратно по другата страна на реката. Като казвам обратно е редно да спомена, че изобщо не знам от къде дойдохме. Загубих представа за посоките. Добре, че е картата и трака, та да се ориентирам.

Пътят към Реселец

Първоначално връщането е по твърд, широк път покрай новата ж.п. линия. Постепенно обаче пътя се стеснява и бива превзет от всякакви храсталаци. Караме съвсем близо до Искър, но на места гъстата растителност не ни позволява да я видим. На няколко места се провираме като змийорки между тази джунгла. Това храсталясване продължава поне 2 км., преди да излезем на светло край един приятен имот с вила на самия бряг на реката. От тук всичко е лесно. Спираме край Каменните къщи, приличащи на тези от семейство Флинстоун. Разглеждаме ги и продължаваме напред. Погледа ми е прикован към скален феномен Провътреника. И там искам да отидем един ден.

Започва да прикапва и последните 2-3 километра до колата взимаме на спринт. Но разходката не свършва до тук. Заведох децата първо до беседката над скалите на река Искър, от където се отрива феноменална гледка. Преди години си спомням, че тук вечеряхме с приятели и се наслаждавахме на залеза.

Следващата спирка бе Национален пещерен дом, където се подкрепихме със сладолед, преди да се отправим на уж кратка разходка до скален манастир Света Марина. Идвал съм тук с Ема преди 7 години, но спомените са все още много пресни (поне при мен:-)) Стръмното спускане и минаване по тесните стълби към параклиса е точно това, което децата обичат. Не им личеше, че са карали 25км колело, бяха свежи, сякаш сега тръгваме.

След като разгледахме скалния манастир се отправихме през дола към пещера Проходна. Там обходихме и огледахме всички дупки, но най-впечатлени останахме от очите вперили се към всеки посетител. Мястото е наистина впечатляващо. Не е изненадващо, че заради лесния достъп с кола и двата дена имаше десетки коли пред пещерата. Бих се радвал, ако хората освен до Проходна обиколят района край Карлуково и се насладят на цялото величие на Искърския пролом, научат нещо за историята и разгледат не само main stream и selfie забележителности.

Още от първия път, когато посетихме този район останах силно впечатлен, колко много предлага за активен туризъм. В последните два ни обходихме с колела около 20км в посока река Искър, посетихме внушителни каньони, разгледахме няколко пещери, покатерихме сме и се спуснахме до два скални манастира и се наслаждавахме на страхотни гледки към виещия се между скални стени Искър. Прекрасно място, което горещо препоръчваме на всеки търсач на тръпка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си