За нас

Здравейте, щом сте тук, значи искате да разберете кой стои зад този блог. Тук ще научите:

 • Кои сме ние?
 • Какво ще откриете в блога?
 • Как се зароди идеята за блога?
 • Как да навигирате в блога?
 • Как да се свържите с нас?

Кои сме ние?

Казвам се Радослав, но повечето познати и приятели ме наричат Радо. От доста години целенасочено опитвам да прекарвам голяма част от свободното си време някъде сред природата. Преди години сам или с приятели, а в последните години най-често заедно с цялото семейство – с жена ми Соня и децата Ема (7г) и Кристиян (5г). Колкото може по-често и по-дълго, толкова по-добре.

Семейна снимка на фона на Тетевен

Според сезона разнообразяваме с различни приключения и пътешествия. Зимата се отдаваме основно на ски и зимни разходки, през пролетта обичаме да посещаваме водопади и ниските части на планините. През лятото обикновено се качваме на високо в планините, караме колела по планински пътища и пътеки или плуваме. През есента отново посвещаваме разходките си на водоп

ади, горски разходки или екопътеки, където да се насладим на пракрасните цветове на сезона.

Разходки и преходи с децата започнахме от много ранна тяхна възраст – буквално от първия им месец. Водихме ги първоначално на леки и близки дестинации. Когато започнаха да ходят, те сами вече не искаха да седят в самара и се опитваха с малките си крачета да ни следват. И така постепенно започнахме да разнообразяваме и вдигаме летвата на маршрутите ни.

Всички ние обожаваме да сме навън и да опознаваме нови места. Децата, а и аз в това число, обичаме да правим дивотии, като газене във вода, катерене по скали, къпане под водопади и във студени вирове, провиране през шубраци, каране на ски извън писта (но покрай нея) и т.н. Хубаво е, че понякога Соня ни вразумява, преди да сме направили някоя глупост :-).

Като цяло се опитваме да излезем поне 2-3 пъти в месеца на еднодневен или двудневен преход – пеша, с колела или на ски през зимата. В повечето случаи ходим с приятели и техните деца, които споделят нашата страст да сме с децата сред природата. Така, както децата имат по-голяма мотивация да се справят с трудностите в компания, така и ние може да прекараме ценно време с приятели.

Какво ще откриете в блога?

В блога ще откриете всички наши приключения с децата. Освен това споделяме и идеи за излети за определени дестинаци, съвети и препоръки за разходки с деца на базата на личен опит или добри практики, както и ревюта на продукти, услуги и места за настаняване.

Основната цел на блога е да е полезен на всички семейства с деца, желаещи да прекарват повече време сред природата. Блогът е за

 • черпене на идеи за нови приключения
 • търсене и споделяне на съвети относно преходи и активности с деца
 • инспирация и мотивация да прекарваме повече време с децата заедно сред природата
 • споделяне на трудности и решения във връзка с времето прекарано сред природата
 • Намиране на препоръки за настаняване, продукти и услуги

Как се зароди идеята за блога?

Идеята ми за този блог се роди спонтанно. Мислех си, как ще разказвам на децата си след години нашите общи истории и преживявания сред природата. Как самият аз ще си спомням за тях, когато стана пенсионер (дай Боже всекиму), и децата са поели вече своя път? Тези истории взеха да се трупат, а паметта ми ще започне да забравя отделни моменти? Освен това опитът ми от преходи с малки деца си струва да бъде споделен и обменен със сродни души. Ходенето сред природата с тях от една страна е незабравимо изживяване и зарежда със силна положителна енергия. От друга страна обаче, преходите с деца изискват специално внимание и подготовка. Добрият ми опит ще се опитам да споделя тук и се надявам да дам идеи и кураж на други родители с малки деца да тръгнат по широкия свят с тях още от най-ранна детска възраст.

Сини вир

Как да навигирате в блога?

Навигацията в блога може да стане по много начини. Например от главното меню. Там постовете са категоризирани по различни критерии. Може да търсите по ключова дума или просто по някои от таговете в дясната страна на страницата. Основно категоризираме статиите по следния начин:

 • според техния вид – пеша, с колелета, на ски, с влак, на кон, по вода.
 • според региона – разделили сме България грубо на 6 района – северозапад, югозапад, централен север, централен юг, югоизток, югозапад. Някои от приключенията са гранични за района, затова сме го причислили и към двата района.
 • според възрастта – макар и субективно се опитахме да дадем препоръка, от каква възраст е подходящо дадено приключение. Това, разбира се зависи, най-вече от опита, развитието и характера на детето, но все пак е груб ориентир, ако решите да тръгвате с деца за дадена дестинация.
 • В менюто ПОЛЕЗНО сме събрали всичките ни препоръки, идеи, съвети за разходки с деца в планината, както и ревюта на места, продукти и услуги.
 • На КАРТА отразяваме нашите приключения и техния вид. Може да ползвате картата, ако искате да търсите нови и интересни цели в близост до определено населено място.
 • И най-накрая във ВИДЕО може да погледате наши клипчета, правени по време на разходките ни сред природата.

Как да се свържите с нас?

С нас може да се свържите също по различни канали. В края на всяка страница има имейл адреса ни за контакт decanaplanina@gmail.com. Освен това може да се абонирате за месечния ни бюлетин, където също може да осъществите контакт чрез имейл. Последвайте ни във Facebook, където родовно споделяме наши преживявания и където може да ни потърсите по всякакви въпроси.