Велико Търново и районът около старата столица е сред любимите ни и често посещавани места. Това е място е просто един върховен шейк от културно-исторически, архитектурни и природни забележителности. Веднъж посетили този край, няма как да не му се прииска на човек да се връща отново и отново. Ние идваме в района на Велико Търново всяка година. Даже по няколко пъти на година. И все намираме нови и нови интересни места, които да разгледаме с децата. А често и повтаряме някои, които сме посещавали вече.

Ето и нашите топ 16 забележителности във Велико Търново и района, които са подходящи за посещение с деца и приятели. Подредени са по географски принцип, без да се степенуват по важност и красота.

Нашето място за Вашата почивка

Велико Търново

Крепост Царевец

Най-емблематичната и внушителна крепост, която съм виждал. Посещавали сме я няколко пъти и винаги намираме места, които са нови за нас и научаваме нови истории.

Светлинно-звуковото шоу “Звук и светлина”

Винаги, когато планирам да ходя във Велико Търново проверявам дали ще има светлинно-звуково шоу “Звук и светлина” на официалния им сайт. Това определено е сред най-красивите и внушителни спектакли, които имаме в България на открито и си заслужава. Може да се види насладите на шоуто от трибуната край Царевец или да се качите на върха на парка “Света Гора”, където имате прекрасна гледка към крепостта, но за съжаление звукът е по-слаб

Шоуто Звук и светлина снимано от парк Света гора. На заден план светлините на Арбанаси.

Крепост Трапезица

Тази година отидохме до крепост Трапезица, но се оказа, че сме закъсняли. През септември смятаме да наваксаме този пропуск.

Крепостите Трапезица (на преден план) и Царевец (на заден план)

Самоводската чаршия

Самоводската чаршия е възникнала в средата на XIX в., когато е събрала на едно място търговски и занятчийски дюкяни, работилници и ханове. И до днес тя остава символ на занаятчийско-търговския характер на стария град. На калдаръмената улица могат и днес да се видят стари занаяти като … Произведените на ръка продукти будят интереса не само на децата, но и у възрастни. Чужденците рядко пропущат да посетят Самоводската чаршия във Велико Търново. Мястото е прекрасно за разходка и разпущане. Може да се изкачите нагире по тесните стръмни улички до църквата “Свети Никола”, от където ще видите една от най-красивите гледки към града (виж по-долу).

Църквата „Свети Никола“

Църквата се намира на хълма над Самоводската чаршия. Непременно ще я намерите, ако тръгнете нагоре по калдъремените улички. Гледката от там към Велико Търново е великолепна. А ако сте по залез, обещавам ви нещо много специално.

Църквата „Свети Никола“ по време на залез

Патриаршески манастир “Св. Троица”

Ние посетихме манастира тръгвайки от хижа Божур край Горна Оряховица. Това определено е много по-интересния маршрут с кратка разходка. Ако нямате време, може да стигнете до него и с кола от Велико Търново през квартал Дервента (6км).

Патриашески манастир “Св. Троица”

Преображенски манастир

Преображенсия манастир е най-големият манастир намиращ се в района на Велико Търново. Манастирът е известен и като Сарин или Шишманов, понеже се смята, че е изграден със съдействието на втората съпруга на българския цар Иван-Александър – Сара и сина им цар Иван Шишман. Срещу него намира срещу Патриаршески манастир “Св. Троица”, от другата страна на река Янтра. Преображенсия манастир е на около 7 км от старата столица в посока село Самоводене.

Най-големият от манастирите край Велико Търново

Архитектурен резерват Арбанаси

Село Арбанаси е кацнало на т. нар. Арбанашко плато северно над Велико Търново. Тук в миналото са живели богати търговци, които продавали своите продукти в цялата Османска империя (чак до днешните Иран и Ирак). Живели са във внушителни за времето си къщи, някои от които са останали и до днес. В Арбанаси има общо 5 църкви и музей, които могат да се посетят.

Екопътеките край селата Хотница и Емен

Апартамент HOME в комплекс Пирин голф – идеално място за Вашата семейна почивка

Ако се движите към Велико Търново от София/Ловеч може да посетите две емблематични екопътеки в района. Само на двайсетина километра преди Велико Търново се намират селата Хотница и Емен, които са изходни точки за двете екопътеки. Те могат да се направят заедно в рамките на един ден или ако сте с деца да отделите по ден за всяка една. Ние обикновено отскачаме в деня на пристигане или тръгване от Велико Търново

Хотнишка екопътека и водопада Кая бунар

Много красива и разнообразна екопътека, започваща с водопада Кая бунар. Посещавали сме я два пъти и скоро може би ще станат три.

Водопад Кая бунар

Еменска екопътека и едноименния каньон

Това е първата екопътека в България изградена още през 1992. От 2012 има места, които са опасни и не могат да се преминат. Въпреки това и днес може да се разходите до водопад Момин скок на река Негованка, да се насладите на Еменския каньон от високо, както и да влезете в прохладната Еменска пещера. Подходяща е за семейни разходки.

Еменският каньон

Около Дряново

Дряново се намира на около 30 мин. път от Велико Търново и представлява идеална отбивка, ако планирате няколко дена престой в старата столица. Сайта Дестинация Дряново дава пълна информация за забележителностите около селището. Ние обичаме района на Дряновския манастир и сме му редовни посетители.

Дряновски манастир и Дряновска екопътека, Бачо Киро

Идеална комбинация от културно-исторически и планински туризъм, с добавка разходка в пещера. Ема бе на 1.5 г. когато за първи път минахме този маршрут.

Дряновския манастир от пейката на влюбените

Екопътека Виа Ферата, Дряново

Това лято открихме този скит бисер на леките планински маршрути в района. Определено се нарежда сред най-красивите места, които посетихме през лятото на 2019. Ако не сте го чували, разгледайте подробния ни фото-пътепис от разходката.

екопътека "Виа Ферата"
Гледка към манастира под нас

Трявна и Боженци

На около 45 мин. път от Велико Търново се намират Трявна и Боженци. Трявна е сред най-добре поддържаните и спретнати градове, които съм посещавал, а Боженци

Трявна – градът, в който се ражда красота

Стара, красива църква, забележителен музей и старо училище, часовниковата кула и стария мост – емблемите на града, както и занаятчийската улица правят балканското градче много приятно местенце за почивка. Ние го посетихме с приятели и останахме повече от доволни.

Трявна
Старият мост в Трявна с часовниковата кула

Архитектурен резерват Боженци

Боженци е сходно на Арбанаси селище. Богати търговци с големи къщи са давали живот на това скътано старопланинско селце в миналото. Сега е превърнато в архитектурен резерват, където човек може да се пренесе 2-3 века назад във времето.

Къща в Боженци

Още манастири и един водопад

Ако се отправите на юг от Велико Търново в посока Хаим боаз, имате възможност да се отбиете до още забележителности:

Къпиновски манастир и водопад

На 20 км от града в южна посока ще намерите едно приказно местенце – с новоизграден къмпинг, чуден манастир и водопад. Няма как да не ви хареса района около Къпиновския манастир, без значение дали си падате по къмпинг почивка или не.

Къпиновски водопад

Плаковски манастир “Св. Пророк Илия”

По време на нашето посещение преди 3 години нямахме късмет да влезем в църквата, но и гледката от вън беше красива. Непременно скоро ще се върнем пак.

Плаковски манастир “Св. Пророк Илия”

Килифаревски манастир

Килифаревски манастир „Рождество Богородично” е много добре поддържан девически манастир, където човек може с часове наред да остане сам, без да се чувства самотен.

Килифаревски манастир „Рождество Богородично”

2 КОМЕНТАРИ

  1. Заповядайте, при следващото ви пътуване в посока Велио Търново, да ви покажем и нашето село Леденик. Освен забележителната ни църква и средновековна кула, ще се изненадате колко красива може да е разходката покрай прекрасната Янтра. Ще се радваме да изберете нашата къща MAKAK Bed and Breakfast за почивката си!

    • С удоволствие ще се отбием следващия път и до Леденик, за да разберем от първа ръка за историята и забележителностите му. До скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си