Много пъти съм посещавал град Трявна и даже се учидих, че досега не съм писал за него. Трявна е един от градовете, които определено могат да спорят за титлата за най-красивите и добре поддържани малки градчета в България. Миналата събота го посетихме заедно със няколко приятелски семейства, с които бяхме отседнали в село Войнежа и всички останаха очаровани. За разлика от други красиви градчета с богата култура и история, Трявна е запазила своята самобитност и гостоприемство. Насвякъде бяхме оставени да погледаме, децата дори и да пипнат, без веднага да получим укорителни забележки.

Трявна – градът в който се ражда красота е един проект на община Габрово, целящ да се съхрани уникалното културно–историческо наследство на град Трявна – самобитна архитектура, дърворезба, иконопис и други стари занаяти като ножарство, златарство.

Централната и старата част на Трявна са малки и могат да бъдат разгледани за един ден, но ако искате да усетите спокойствието и красотата на града, силно препоръчвам да останете поне за два дена. Защото в района има още десетки места, които си струва да бъдат видяни (но за тях най-накрая).

Ето какво видяхме в Трявна:

Музей “Старото Школо

Може би най-много време отделихме на музея “Старото Школо”, където първо разгледахме експозиция на картини и скулптори на братята Димитър и Никола Казакови. С голям интерес децата се опитваха да разберат картините и на места стояха по няколко минути на една картина.

Освен експозицията останахме впечатлени и от Старото тревненско школо, което отваря врати на 26.10.1839г. Методите на това “старо” училище звучат, толкова съвремено и нужни днес, че бих препоръчал на всички от МОН да отидат и разучат как са се предавали знанията от преди почти два века на децата. Децата постояха доста време, разглеждайки пособията, четейки правилата в класната стая, както и упражнявайки умения да пишат на пясък. Според мен, всеки един ученик от днес (а и доста родители), трябва да се докосне до това местенце, за да разбере, какво наистина означава образованието.

Часовниковата кула и Стария мост над Тревненска река

Часовниковата кула е символът на град Трявна. Тя е построена през 1814 година с височина от 21 метра и указва центъра на града. Зад нея се намира Старият мост (познат още като Кивгиреният мост или Гърбавият мост) . Той свързва условно съвременната част на Трявна със нейния стара, възрожденска част. Построен е от камъни още през 1844г. Тук около реката е, може би, най-фотогеничната част на града, където в един кадър могат да се уловят Часовниковата кула, Стария мост, Тревненска река и съседните запазени в първичния си вид постройки.

Църквата “Св Архангел Михаил”

Църквата “Св. Архангел Михаил” опредлено е сред най-известните и красиви обекти в Трявна. Дворът се поддържа перфектно и е удоволствие човек да поседне на пейката пред църкавата и да постои, загледан в нейната архитектура. Църквата е вкопана, а иконостаса е виден представител на майсторството на Тревненската художествена школа. Тук ще намерите малко повече информация за историята на църквата.

Занаятчийниците

Един след друг посетихме златаря, резбаря, арт-керамика и ножар. Всички бяха интерсни със способностите да превръщат различни материали в произведения на изкуството. Най-хубавото бе, че на всякъде се зарадваха на любопитството на децата и отговаряха на техните многобройни въпроси с търпение и усмивка.

Кафе на пясък и сладки от Шекерджийницата

На центъра в Трявна край Часовниковата кула и църквата седнахме да опитаме кафе на пясък, както и разни вкусотии, приготвени на място в шекерджийницата. Децата, разбира се, си взеха от “забранения плод” – захарна пръчка, петле или бастунче. Да седнеш там на трикраките столчета с приятели и да гледаш как хората идват и заминават е нещо, което ни се случва рядко. Затова му се насладихме. Пак там видяхме трима преоблечени хайдути, които бяха атакувани от децата за снимки, както и да пипнат снаряжението от автентичен пистолет и нож.

Кафе на пясък в стария град на Трявна

Други забележителности

Разбира се, Трявна е много повече от горе-споменатите места. При повече време разгледайте музеите Даскаловата къща и Райковата къща. Поиграйте шах на центъра с големите фигури или просто да поседите в някой от красивите и отлично поддържани паркове.

Ако сте за повече време в Трявна и търсите още идеи за разходки и приключения, предлагам ви няколко, които сме правили лично с децата:

Места за настаняване

В Трявна ще намерите десетки места за настаняване – от хубави хотели до скромни но гостоприемни къщи за гости. Поради факта, че ние посещаваме Трявна, когато сме на село Войнежа, не можем да споделим лични впечатления от конкретно място. Затова пък в booking.com ще намерите оценките на стотици посетители в града.

Booking.com
Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог