Кои сме ние?

Аз съм Радо. През голяма част от свободното си време се опитваме да бъдем цялото семейство извън София и то колкото се може по-дълго. За предпочитане сред природата. Колкото по дива, толкова по-добре   От няколко години най-верният ми спътник е дъщеря ми Ема (родена в края на 2011). Имам щастието и късмета тя да обича да е навън сред камънаци, екопътеки и водопади. Още на година и четири месеца отказа да бъде носена в самар и от тогава неизменно е с мен. Жена ми, Соня, също споделя нашата обща страст. Включва се всеки път, когато не работи през почивните дни. Тя е и човека, която балансира моите (понякога) неразумни предложения за разходки и цели. Най-малкият член се казва Кристиян (роден в началото на 2014). За разлика от Ема, с него започнахме разходките сред планините още на един месец. Не знам дали се наслаждава, колкото нас, но е факт, че няма оплаквания дори при по-дълги преходи и през лятото и през зимата. Всички ние обожаваме да сме навън и да опознаваме нови места. Аз лично обичам да правя детинщини, като газене във вода, катерене по скали, къпане под водопади и във студени вирове, провиране през шубраци и т.н. Сега определено ми е още по-лесно, понеже вече с Ема образуваме мнозинство :-). Обикновено се опитваме да излезем 2-3 пъти в месеца на еднодневен или двудневен преход. Често ходим  с приятели и техните деца, които споделят нашите страсти.

 

Идеята за блога

Идеята ми за този блог се роди спонтанно. Мислех си, как ще разказвам на децата си след години нашите общи истории и преживявания сред природата. Как самият аз ще си спомням за тях, когато стана пенсионер (дай Боже всекиму), и децата са поели вече своя път? Тези истории взеха да се трупат, а паметта ми ще започне да забравя отделни моменти? Освен това опитът ми от преходи с малки деца си струва да бъде споделен и обменен със сродни души.Ходенето сред природата с тях от една страна е незабравимо изживяване и зарежда със силна положителна енергия. От друга страна обаче, преходите с деца изискват специално внимание и подготовка. Добрият ми опит ще се опитам да споделя тук и се надявам да дам идеи и кураж на други родители с малки деца да тръгнат по широкия свят с тях още от най-ранна детска възраст.

 

Какво ще отриете тук?

Едно е сигурно, малките и големите деца обичат да са навън. Тичането сред поляни и горски пътеки не може да се сравни с това в градинката пред блока. Разнообразието на форми, цветове, растения и животни в природата допълнилно събуждат желанието на децата да опознават света. Координация и физическа култура, закаляване и издържливост се тренират на игра. Екипна дейност и грижа за природата стават част от ДНК-то им. Не на последно място, прекарване на времето със семейството и изграждане на общи интереси сплотяват и засилват връзката ни един към друг.

Затова този блог е за всички, които търсят идеи за прекаване на свободното си време навън сред природата и за тези, които се чудят, дали детето им вече е „готово“.

В секция ПРИКЛЮЧЕНИЯ и ВЪЗРАСТ ще отриете всички наши преходи и разходи, категоризирани или според начина, по който сме се предвижвали (пеша, кон, с колело, на ски, с влак) или според подходящата възраст (за всички, над 4г, над 6г, над 8г.). Разбира се това категоризиране е условно и всеки трябва да взима под внимание собствените способности и желания, както и тези на децата.

В секция КАРТА са представени отново всички наши истории маркирани върху картата на България. Когато сте в определено кътче на нашата родина и се чудите накъде да поемете, тази секция може да ви бъде полезна да откриете интересни забележителности в близост.

В секция ПОЛЕЗНО са събрани всички съвети за преходи с деца, както и идеи за тематични приключения на едно място.

В секция ВИДЕО са събрани интерсни клипчета от нашите разходки.

Трябва също да спомена, че блогът преди всичко е за семейства с деца, които също като нас обожават да са сред природата. Снимките и клипчетата са лични и не претендират за фотографски качества. Ако все пак искате да ползвате дадена снимка, моля да се свържите предварително с мен.

На сайта няма да намерите платена реклама на места за пренощуване, хране или други свързани с преходите продукти. Ако някъде такива се споменават, то е защото сме ги изпробвали и са ни хареьсали (или пък не).