Като дете често ходихме от Казанлък до Габрово и имам още ясно спомени от посещения до архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. От тогава са минали доста години и реших да отидем с децата и майка ми отново там. Да погледаме майсторите как работят в старите си занаятчийници. Да научим и видим, колко ръчен труд се изисква и каква задвижваща сила е необходима, за да се произведе едно изделие по стар обичай.  Целта на “Етър” е точно такава – да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

В голямата лъжица

Какво може да видим в “Етър”-а

В музея има общо 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др. Изключително любопитно е за малки и големи да се види, как се използва водната сила като двигател на тези технически съоражения. Занятчиите, използващи водната струя за работата си, са наредени един до друг под отбита от реката вада, която задвижва съоръженията. На занаятчийската улица в “Етър” могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. Там са предстваени множество занаяти – гайтанджийство (плетене на вълнени шнурове за украса на облекла), хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове), коване на желязо, иконопис, производство на шарлан, плетене с царевична шума и др. Освен че наблюдават автентичната технология, по която работят майсторите, посетителите могат да си закупят изделията, сътворени пред очите им. Ето и галерия от нашето посещение.

Събития

Посетителите на Етър могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др.

През първите петък, събота и неделя на месец септември всяка година в архитектурно-енографски комплекс “Етър” се провежда Международният панаир на народните занаяти. По време на панаирните дни майстори от страната и чужбина представят изделията от занаята, който владеят.

Часовникова кула в Етър

Всяка година в комплекса се организират детски конкурси за изработване на сурвакници, мартеници и плашила. През май се провежда събитие за детската рисунка. Всяка събота и неделя през летния сезон на открито или в къщите на занаятчийската улица се правят демонстрации на различни стари домашни занятия – боядисване с растителни багрила, източване на грънчарско колело, плетене на изделия от царевична шума.

Работно време и вход

Лятното работно време на архитектурно-етнографски комплекс „Етър” е между 9-19ч. Входът за семейства с двама родители и две деца е 9лв. Иначе билет за възрастен е 5лв.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си