АПРИЛ 2020

Пътеката е проверена отново през април 2020 и идеална за каране. Децата доста и се зарадваха. Това бе първо каране по пътечки за сезона и тестът беше успешен. Време е за вдигане на нивото 

АВГУСТ 2019: Нов сайт – нови идеи за планинско колоездене

Отдавна търся маршрути планинско колоездене за цялото семейство. За разлика от пешеходни такива, за които има десетки източници на информация, то за веломаршрути нещата не са толкова лесни. Поне досега. За късмет от скоро на бял свят се появи един нов сайт – МТБ Справочник – от където, човек може да избира между стотици маршрути с колело категоризирани по техническа трудност, физическо натоварване и местоположение. Освен GPS следа и описание на маршрутите има доста снимки, та даже и видео в някои случаи.

По пътеките над Локорско

Много му се зарадвах и доста време го разглеждах. В крайна сметка вече избрах няколко идеи за велоразходки с децата и ето я първата, която реализирахме. Търсех кратка обиколка в близост до София, която хем да може да я направим за 1-2 часа, хем да е интересна и разнообразна. Спрях се на Локорско – в.з. Манчов валог – един от многобройните варианти за планинско колоездене край Локорско.

Локорско – в.з. Манчов валог – Войнеговци

Няма да повтарям описанието, което е много професионално направено в сайта. Тук ще разкажа (и покажа) как ние усетихме маршрута. Бяхме трима – Ема, мама и аз. До Локорско от вкъщи ни отне точно половин час. А цялата обиколка, заедно с почивките направихме за 1 час и 40 мин (200 м. денивелация).

Маршрута е идеален и става както за деца (може би от 6г. нагоре) така и за начинаещи любители на планинското колоездене. Соня, която не му е голям фен, също хареса много обиколката. Макар и да бе горещо, голямата част от маршрута преминава през гориста част с хубава сянка. Пътеката е ясна, но ако сте за първи път тук, ще трябва да следвате GPS следата, понеже има доста разклонения.

В началото по пътя към село Войнеговци

Първата част от маршрута бе най-тегавата (за деца и начинаещи). От центъра на Локорско тръгнахме по черния път към с. Войнеговци. Някъде по средата се отклонихме в дясно и поехме нагоре. Наложи се да побутаме на места, но като разстояние не е дълго. Бъбрехме си и бутахме.

Наложи се да побутаме малко.

По-нагоре наклона намаля и се качихме на колелетата. Направихме една хубава дъга на ляво по сравнително равна част от маршрута. Пътеката бе широка и много приятна, преминаваща през иглолистна гора с чудесна сянка. Така стигнахме до в.з. Манчов валог (няколко вили в нищото).

Там на ляв завой тръгва тясна пътечка надолу, която е най-хубавата част от маршрута. Макар и с добър наклон за скоростно спускане, не е прекалено претенциозна и за начинаещи и деца. Ема страшно и хареса тази част. Дори се обиди, че не скачаме по някои от скокчета по трасето. Но все пак трябваше да ги огледаме първия път, преди да ги тестваме. На нас със Соня също много ни допадна. И следващия път ще пробваме и скокчетата. Тук ще може да видите и видео от тази част на маршрута.

Един път стъпили на тази пътечка, няма как да се обърка. Тя води през гората надолу към с. Войнеговци. От там пътеката се затваря със завой на ляво към Локорско.

Определено това кратко кръгче отвори апетит за още подобни маршрути за планинско колоездене край Локорско. Скоро ще го минем и с Кристиян, за да го “проверим” и него, дали владее колелото по тесни пътеки. А след това започваме другите набелязани маршрути от МТБ Справочник. Ще споделяме, както сме го правили и досега 🙂

Подобни веломаршрути

Панорамната обиколка на Витоша

Обиколка на Язовир Широка поляна

Обиколка на язовир Белмекен

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог