Ако се замисляте да посетите Сейшелските острови, за да реализирате мечтата си за една перфектна екзотична почивка, този пост може да се окаже доста полезен за вашата подготовка. Особено, ако обичате да обикаляте и опознавате местата, които посещавате, а не да прекарате цялата си почивка на шезлонг пред плажа или басейна. Ако си падате по експерименти, опознаване на чужди култури, разглеждане на природни и исторически забележителности, тук сте на правилното място. В този пост ще се спра на следното:

Сейшелите
Дронска гледна точка на Cote D’Or, Praslin

Какво да очакваме от една почивка на Сейшелските острови?

Почивка на Сейшелите обикновено се свързва с божествени плажове, кристална вода и много слънце. Но тя е много повече. Дива джунгла с хълмове достигащи до 1000 м, дружелюбни хора, богат и шарен подводен свят, екзотични плодове и култура, смесица от европейски, африкански и индийски елементи.

Сейшелските острови са за всеки. Противно на някои мнения, те не са дестинация само за меден месец. Видяхме соло-пътуващи млади хора, през семейства с деца като нас, та чак до активни пенсионери. Е-е, имаше и младоженци и прясно влюбени.

Сейшелските острови са целогодишна дестинация. За разлика от много други екзотични дестинации, тук винаги ще намерите острови и плажове подходящи за даден месец. Ако ме пита някой “кога да посетя Сейшелите?”, бих отвърнал “по скоро” :-). Температурата е почти постоянна – около 26-28 градуса през цялата година. Дъждове има според сезона (между май и септември повече), но става въпрос за кратки валежи, които отшумяват толкова бързо, колкото и пристигат.

Сейшелите не са евтина дестинация. По надолу сме дали повече информация за разходите на Сейшелите, но общо е мнението, че те са сред най-скъпите места за почивка. Спрямо югоизточна Азия например. Но почивката си заслужава всеки един лев.

Как се пътува до Сейшелските острови?

Разстоянието от София до Сейшелите е малко над 6.000 км. За да стигнете заветната цел, трябва първо да намерите най-подходящият вариант за полет. Добре да сте запознати с търсачките momondo и skyscanner, както и да преглеждате редовно офертите на Qatar Airways, Turkish Airways или други големи авиолинии. През търсачките ще може да видите оферти на множество компании за избрани дати или месеци. Но и авиокомпаниите предлагат често специални оферти до дадени дестинации.

Изгодни полети до Сейшелите от София струват до 500 Евро на човек в двете посоки. Ако намерите оферта под тази цена, може да се смятате за късметлия и да грабвате билетите. Не забравяйте да сравните и времетраенето на полетите. Чистото пътуване до там е около 11ч, обикновено разделено на два полета. Ние пътувахме с Qatar Airways – два полета по около 5 часа всеки и 7-8 часа престой в Доха, което се оказа приемлив вариант.

Почнете да гледате за полети поне 2-3 месеца преди да тръгнете. Така шансът е най-голям да попаднете на добра цена. Ако пътувате по време на празници – Коледа, Нова година, Великден и т.н. бъдете готови да се бръкнете по-надълбоко – цените винаги са по-високи през тези периоди. Но ако сте гъвкави и може да тръгнете и да се върнете по-рано/по-късно от пиковите дни, може спокойно да намерите добри оферти за около празниците.

Сейшелите
Може и така да се посети плажа

Как се пътува от един остров на друг?

Сейшелските острови имат едно международно летище, намиращо се на остров Махе. Там е и изходната точка на почивката ви на Сейшелите. Те имат още два основни острова, където може да отседнете – Пралин (Praslin) и Ла Диг (La Digue). До Пралин имате две опции – ферибот или самолет. Фериботът отнема около 1 час, докато със самолет пътувате 30 мин. (без да се смятат около час предварително време на пристанището или летището). Билети се закупуват онлайн от няколко операторa. Ние пътувахме с ферибот и ползвахме Seychellesbookings. Добре е да запазите места предварително – поне седмица преди самото пътуване. Цената е 50 Евро на човек на посока. Децата ползват 50% намаление. Има средно по 3 опции на за пътуване на ден.

Между Пралин и Ла Диг пътуването отнема 15 мин. и има множество опции през деня. Цената е 15 Евро на човек и посока.

Ако решите да посетите други острови, може просто да си направите еднодневна разходка с лодка, каквито се предлагат и от трите основни острова.

Настаняване

На Сейшелите има избор измежду стотици възможности за преспиване на всеки един от островите. Първо трябва да решите дали ще се насочите към бюджетни опции, такива от среден ценови клас или места за луксозна почивка. И за трите, най-добрия източник и съветник е booking.com. На постовете за отделните острови сме посочили конкретни места за настаняване с малко повече информация за тях. Като цяло най-изгодно е наемане на стая или апартамент, без храна. (self-catering). Някои от тях могат да се договорят и със закуска за около 10-15 Евро на човек на закуска. След това се нареждат хотелите и луксозни комплекси.

Това е може би едно от най-големите пера в бюджета за почивка на Сейшелските острови. Тук, основно, решавате какъв бюджет ще ви е необходим.

Колко струва почивка на Сейшелските острови?

Почивка на Сейшелите няма да е евтина. Тя започва от скъпа и може да достигне до “доста солена”. Тук ще ви ориентирам за някой цени на човек, като ще се опитам да дам долните граници. На горе граница няма 🙂

  • Двупосочен полет от София – 500 Евро
  • Транспорт от Махе до Пралин и обратно – 100 Евро
  • Транспорт от Пралин до Ла Диг и обратно – 30 Евро
  • Апартамент – стая за двама – 80 Евро на вечер
  • Такси – напр. летище – хотел / хотел пристанище – 20-40 Евро според разстоянието
  • Кола под наем за ден – 45 Евро
  • Разходка с лодка – 60 Евро
  • Колело под наем (Ла Диг) на ден – 8-10 Евро
  • Кокос за пиене – 2 евро (малък), 4 Евро (голям)
  • Коктейл на плажа – 7-10 Евро
  • пица Take away – от 8 Евро
  • местна бира от магазин (280 мл.) – 1.5 Евро

В магазините цените са по-високи от тези в нашите магазини, но все пак е далеч по-изгодно спрямо хранене в ресторант. Вечеря за двама със салата, основно и нещо за пиене трудно би била под 60 евро.

Почивка на Сейшелите не е в никакъв случай изгодна, но ако човек знае как, може да стане поносима.

Как да разпределим дните си между отделните острови?

Това е един ключов въпрос. Как да си разпределим дните и кои острови да посетим, за времето, което имаме. Ние изкарахме 17 дена на Сейшелските острови и успяхме спокойно да посетим и трите основни острова. Тук ще намерите подробна информация за всеки един от тях:

Ако времето ви е по-ограничено е добре да прецените от какво да се откажете, но все пак да видите, колкото се може повече. За почивка от порядъка на една седмица до 10 дена спокойно може да планирате отсядане на 2 острова. Ние бихме препоръчали Махе и Ла Диг, като Пралин може да се посети с еднодневна екскурзия от Ла Диг.

Под една седмица бих се ограничил до престой на един остров с евентуална еднодневна екскурзия до Ла Диг.

Понеже на нас най-много ни допадна на Ла Диг, там бих останал поне 3 или 4 дена. Така спокойно ще може да се обиколи и разгледа целия остров. Махе е голям и може да отнеме до една седмица да го разгледате. Но ако знаете какво искате, предполагам, че за 3-4 дена могат да се посетят основните цели без бързане. На Пралин препоръчвам с две ръце плажовете Anse Lazio Anse и Georgette. Ако сте на острова, непременно посетете поне единия от тях.

Почивка на Сейшелите

Какво да си вземем от България?

За да може почивката на Сейшелите да ви излезе “по джоба”, може да спестите доста, ако си купите някои неща от вкъщи. Не се притеснявайте изобщо от това – правят го поне 70% от посетителите там. Една прекрасна инвестиция за почивка на Сейшелските острови е удобна и практична хладилна чанта за плаж. Ние ползвахме тази и спестихме с нея стотици евро (имаше я в campingrocks). Просто ни позволяваше да си купуваме напитки от магазина и да си ги носим тях, плодове и снакс на плажа, като ги запазим приятно хладни). Ето и още някои идеи, които да си напазарувате от тук:

  • достатъчно количество крем против слънце 50+ UVP
  • спрей против комари (ако сте честа жертва)
  • аптечка с най-необходими лекарства (алергозан, разстройство, главоболие, настинка, първа помощ сет, спрей против комари, …)
  • Закуска (ако сте в апартамент на самообслужване) – мюсли, кафе/чай, сирене, кашкавал
  • За през деня – продукти за сандвичи, напр. кашкавал, сирене за мазане, колбас, оризови шайби (или друга форма на хляб)
  • Маска и шнорхел, ако обичате да се гмуркате
  • Обувки за вода

Освен това какво да си вземете от тук, ето някои идеи какво да НЕ носите с вас на Сейшелите – чадър против слънце (лежи се под дървета и палми), никакви дебели дрехи – няма как да ви стане студено, както и изобщо не много дрехи.

Сигурност и здравеопазване на Сейшелите

Относно сигурността, Сейшелите са едно сигурно място за почивка. Особено ако се спазват нормалните практики на безопасност, ще се чувствате толкова сигурни, както във всеки един чуждестранен европейски град. Ние бяхме там с децата и през цялото време се чувствахме на сигурно място. Местните са свикнали с туристите и го оставят на мира. Движихме се доста и с обществен транспорт и в нито един момент нямаше някакво напрежение. Разбира се, избягвайте нощно време места, които не са посетени от туристи.

Относно здравеопазването Сейшелите доближават стандарта, на който сме свикнали в Европа. На всеки един от триете острова ще намерите аптеки във всяко едно по-голямо населено място. Освен това има клиники, където, при нужда, ще ви окажат съдействие. Добре е да сключите предварително застраховка за пътуване в чужбина.

Водата от чешмата се пие от местните, но ние разчитахме на бутилирана вода. За готвене ползвахме чешмяна вода (както и за миене на зъби :-).

По темата ще приключа с едно изречение, което каза един от таксиметровите шофьори, а именно “На Сейшелите няма нищо, което да ни убие!”

Надявам се настоящата статия да ви е помогнала при решението да посетите Сейшелите, както и при подготовката за една почивка там.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си