Стане ли студено, темата за мръсния въздух в София (а и в повечето населени места) неизменно присъства в медиите, социалните мрежи и разговори. Мръсният въздух често даже се “вижда” с просто око, когато погледнем през балкона или прозореца. Има обаче и дни, които изглеждат ясни, но нивата на замърсяване остават високи, та дори и опасни. С помощта на сайтове като AirBG.info лесно може да се следят нивата на замърсявания по градове, квартали и райони, където има инсталирани сензори. А в района на столицата, такива сензори има достатъчно, че да покрият територията на града.

мръсния въздух
Карта със ниво на замърсяване на въздуха в София

Как да избягаме от мръсния въздух

Все повече хора страдат в днешно време от болести на дихателните пътища. Особено силно са засегнати чувствителни и уязвими групи, като бременните жени, децата, възрастните и вече страдащите от респираторни и други сериозни заболявания. Не са много начините да се спасим от мръсния въздух, без да се налага да променяме драстично начина си на живот.

Първото нещо, което лесно може да се направи е да се провери нивото на замърсяване на въздуха в района. Ако стойностите са над нормата е добре предвижването навън да става с маска или шал. Препоръчително е да не се спортува навън (крос, каране на колело), поради факта, че дишането се учестява и дробовете имат нужда от повече въздух. В автомобил е добре да се пусне вътрешната циркулация на въздуха.

В дни с висока степен на концентрация на мръсен въздух, носенето на маска е силно препоръчително да се сложи такава маска. Напр. детските градини получават нареждане да НЕ извеждат децата навън в такива дни. Има идея, деца със заболявания на дихателнителните пътища да се освободят от училище при увеличени стойности на мръсния въздух. Спорен е въпроса, дали въздуха в затворено помещение е по-различен. За вкъщи или офиса могат да се ползват пречистватели на въздух.

мръсния въздух
Поглед от връх Половрак към София и смога над града

Най-сигурният начин да се спасим от мръсния въздух е “да хванем гората” – колкото по-често, толкова по-здравословно. Не само заради чистия въздух там, а и заради движението и времето прекарано със семейството или приятели. Специално за София на около 1000-1200 м надморска височина обикновено вече сме в “горния свят” с чист, кристален въздух. Явно няма как всеки ден да се изнасяме на високо, но поне в почивните дни може да сторим нещо добро за нашите дробове и здраве, като излезем на разходка някъде по-нависоко. А такива места – дал Господ.

Къде да избягаме от мръсния въздух?

Тук може да перефразираме народната поговорка “ако Мохамед не отиде при планината, то планината ще отиде до Мохамед” в “ако мръсния въздух не бъде отнесен от някое въздушно течение, то ние трабва да се изнесем извън капана на мръсния въздух”. София може да има някой недостатъци, но същевремено локацията на града позволява голямо разнообразие от разходки сред природата, дори и за половин ден.

мръсния въздух
Черни връх погледнат от уеб камерата в ден, когато замърсяването на въздуха в цяла София е в пъти над нормата.

Замръзнали водопади са едни от любимите ни места за посещение през зимата. На Витоша може да се разходите до Боянския водопад от Копитото или от крайните къщи на кв. Бояна. Друга лека и приятна разходка е до Алековите водопади над Драгалевци. Ако имате цял ден на разположение Етрополският манастир и водопад Варовитец под него са една препоръчана дестинация за семейства с деца.

Етрополски водопад Варовитец

Разбира се най-лесно и най-посещаван си остава Алеко на Витоша. Дали с кола, автобус или с лифта, за около 30 мин. сте горе от крайните квартали на София. А там вариантите са многобройни. Често се случва, когато се качим горе и погледнем към надолу към София да осъзнаем, колко добро решение сме взели.

Ако пък Витоша и Алеко са ни е омръзнали, наоколо ума куп други планини, които ще ни дарят със свеж, чист въздух. Един вариант е разходка до връх Половрак и манастира Св. Спас в Лозенската планина. От там ще се насладите на прекрасни гледки във всички посоки. Особено впечатляваща е изгледа към град София. Друга опция е Плана планина. Може да се разходите до Кокалянския манастир или пък до крепостта Урвич и Урвичкия манастир “Св. Николай Летни”.

Кокалянски манастир
Кокалянски манастир

Вариант е да се отбиете и до село Плана и Плана планина или Люлинската планина над Горна баня. Те са по-малко посещавани, но имат същевременно множество маршрути за разходки.

Всички тези опции са избрани за кратки полудневни или целодневни пешеходни разходки с изходна позиция от София. Ако пък сте любители на зимните спортове като ски и сноуборд и търсите еднодневно спасение – то вариантите нарастват още – пистите и пътеките на Витоша, Боровец, Рилски езера и Паничище.

Явно е, че има къде да се спасим (па дори и временно) от мръсния въздух в София през зимата. Въпрос на желание и приоритети. А през останалото време ни остава да се молим за повечко вятър, който да издухва мръсотията над главите ни.