Остров Ла Диг (La Digue) е най-малкият остров на Сейшелите, който посреща туристи масово (изключая частни острови, или такива с един луксозен хотел), но често бива нареждан на първо място сред предпочитаните острови на Сейшелите. След като изкарахме на Ла Диг четири дена, ние също го нареждаме на първо място. Остров с душа.

Макар да е само 5 км на 2 км. Ла Диг предлага чудесно разнообразие от уникални плажове и красиви разходки сред джунглата и покрай крайбрежието. Особеното на Ла Диг е, че основния транспорт на туристите на острова са колелета. С тяхна помощ, може да се обиколи целия остров, както и направи нашата бойна група. Тази свобода на предвижване я оценихме особено, след ползването на обществения транспорт на Пралин или наема на кола на Махе. А колелета могат да се наемат почти навсякъде – ако сте за ден, направете го директно на пристанището (10 евро на ден на колело). Ако оставате за няколко дни, най-добре наемете колелетата директно от хотела, понеже обикновено правят отстъпка (около 7-8 ерво на ден на колело).

Ако смятате да идвате на Сейшелските острови, силно ви препоръчваме да планирате поне 4 или 5 дни на Ла Диг. За това време ще може да опознаете целия остров и посетите следните местенца:

Anse Source D’Argent – един от най-фотогеничните плажове в света + L’Union Estate Park

За да стигнете до световно известния плаж Anse Source D’Argent ще трябва да преминете първо през парка L’Union Estate. Влизането в парка е срещу такса от около 15 лв. за възрастни. Паркът е прекрасен и ако намерите време за разходка или просто шляене – направете го. Ние го разглеждахме от колелетата :-), като единствено спряхме да погледаме огромните костенурки, които биват отглеждани край скалите.

Ако се замисляте дали да платите входа, има вариант и да не го правите. Но ще трябва да минавате на места по вода. Което особено в следобедните часове при прилив може да не е особено безопасно.

Плажът Anse Source D’Argent е просто прелестен. Това не е един плаж а поредица от заливчета с златист плясък, кристална вода и дебела сянка предоставена от могъщи гранитни скали или палми. Водата е изключително спокойна и подходяща и за бебета. Тъмните, огромни, изваяни от водата гранитни формирования са може би това, което прави плажа толкова известен. Трудно е да се опише духа на това място, но на нас не ни се искаше да си тръгваме. Посетихме го 3 пъти общо и като че ли всеки път бе различно. Различно красиво.

На няколко места край плажа има щандове с плодове и фрешове, където любезни момчета ще ви предложат глътка освежаване. Ние имахме своите любимци, които освен че правеха вкусни сокове, често даваха на деца да опитат разни плодове.

В следобедните часове новото на водата се вдига и трябва да се внимава да не отнесе хавлията и други неща по плажа. Залеза от тази страна на остров Ла Диг също е чудесен. Два пъти оставахме да му се насладим от Anse Source D’Argent, с риск да се прибираме по тъмно с колелетата.

Обиколка на северното крайбрежие с колело

Обиколката с колело на северното крайбрежие е около 6 км в едната посока и един ден се отправихме на семейно пътешествие с колела. Спирахме на повечето плажове, къпахме се, гмуркахме се и гледахме риби, плувахме, снимахме и продължавахме. Надали има по-приятен начин да разгледаш плажовете на остров Ла Диг. За децата, а и не само, това бе един от най-хубавите дни – да се движат свободно, да пътуват и разучават прелестите на острова. Ето и кратко описание на спирките.

Започнахме след пристанището с Anse Severe. Там, в левия край около скалите може да се наблюдава голямо разнообразие от малки и големи риби. Край плажа е един от най-добрите щандове за коктейли и фрешове, които сме опитвали на Сейшелите. След преминаване на най-северната точка на Ла Диг идва плажа Anse Patates. Тук спряхме на връщане и се насладихме на прекрасен изгрев. Отново се гмуркахме край скалите да гледаме риби. Друг плаж който посетихме е Anse Banane. Хубав плитък плаж, подходящ за деца. Има риф, който спира вълните и прави плажа особено спокоен. За мое нещастие, тук стъпих на морски таралеж и въпреки, че бях с обувки, беше болезнено.

Ако продължите по-пътя още малко ще стигнете до неговия края на плажа Anse Fourmis. Ние го пропуснахме, но за сметка на това отделихме време за снимки на плажовете Anse Grosse Roche Anse Gualettes.

Като цяло, получи се един прекрасен активен ден с децата, обикаляйки плажовете на Ла Диг.

Разходка до югоизточните плажове Grand Anse, Petite Anse, Anse Cocos

Тези три диви плажа се падат в страни от основните плажове на Ла Диг. Обикновено са или безлюдни или много слабо посетени. Обаче, щом сте на остров Ла Диг би било голям пропуск да не ги видите, понеже те предлагат едни от най-красивите панорами на острова. Съчетание на дива джунгла със светъл фин пясък и кристално чиста вода. Както и на други красиви плажове на Сейшелите, и тук ще трябва да повървите малко, за да посетите тези 3 плажа.

Grand Anse

До Grand Anse може да дойдете с колело от центъра за около 30 мин. Има път, който пресича острова от запад на изток и свършва пред заведение на плажа. Grand Anse е дълъг около 500 м, водата обикновено е бурна и бързо става дълбока. Не е подходящ за плуване (освен на крайбрежието), заради течение, но предлага прекрасна гледка и спокойствие. Предпочита се също от сърфисти.

Petite Anse

До следващия залив и плаж Petite Anse трябва да повървите около 10 мин от края на Grand Anse. Пътеката ще ви изведе за кратко нагоре по един хълм, след което бързо ще се спуснете до следващия плаж. Малко е по-малък от Grand Anse и заради своята отдалеченост от пътя – още по-малко посетен. И тук става предимно за сърф и лежене край плажа. Водата е бурна и има подводни течения, заради които не бива да се плува навътре. Ако искате да прекарате уединени край плажа, като не държите да плувате – това може да е идеалното място.

Когато го посетих, видях един малък щанд , на който вероятно се правят фрешове, но беше рано и хора още нямаше. Също така трябва да се знае, че тук няма много сянка, но за няколко човека винаги ще се намери една скала или клон, под които да се скриете от слънцето.

Anse Cocos

Това място е магнит за фотографи, които без да се замислят “бъхтят” още 20-30 мин. от Petite Anse, за да заснемат няколко кадъра. Е-е, аз го направих и без да имам претенции за фотограф. А просто на човек, обичащ красивата природа. Върви се през пътечка през джунглата, която първоначално е равна и заобикаля Petite Anse (тръгва се зад щанда с плодове от средата на плажа). В последствие и тя изкачва един невисок хълм, преди да ви спусне до красивия плаж Anse Cocos. По време на отлив плажът е подходящ за къпане и плуване със спокойната си, кристална вода. Особено впечатляващи са оформените от водата скали в левия край на Anse Cocos.

Макар и малко отдалечен, плажът си заслужава да се посети, ако обичате разходките и спокойните, уединени места. Вземете със себе си малко вода и сандвичи и ще изкарате един чудесен ден сами на Anse Cocos.

Преход с водач по цялото южно крайбрежие от Grand Anse до Anse Source D’Argent

За всички, които обичат преходи и приключения мога с две ръце да препоръчам това алтернативно маршрутче, което обикаля цялото южно крайбрежие. Започва от Grand Anse и движейки се непосредствено или в близост до брега се стига до Anse Source D’Argent.

ТОЗИ МАРШРУТ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ САМО С ПОМОЩТА НА ВОДАЧ! Макар да има тракове в Интернет, не рискувайте да тръгвате без местен водач. Вероятност от изгубване на следата е над 99%.

По препоръка, ползвах услугите на Роберт, местен водач, който показва скритите забележителности на острова. Беше изключително коректен и освен, че ни преведе по маршрута, ни направи най-хубавото плодово плато, което бях ял някога и ни учи как да чупим кокосов орех с подръчни средства. Може да го намерите и контактирате тук за повече информация.

Времетраенето на маршрута е между 5-6 часа, като включва около 2 часа почивка на дивия, но много красив плаж Anse Marron (най-южната точка на остров Ла Диг). Там освен вече споменатия обяд с плодово плато успяхме да разгледаме прекрасния и разнообразен подводен свят на плажа. Иначе маршрута се движи по крайбрежието редувайки изкачване на скали, провиране през джунглата, пълзене през дупки в скалите, ходене по плаж и по отдавна измрели коралови рифове. Имаше 2-3 места, изискващи повишена концентрация, но Роберт винаги е готов да помогне, ако някой има нужда. От него научихме много както за образуването на Сейшелските острови, така и за растителния свят.

За мен това си остана едно от най-хубавите приключения на Сейшелите

Места за отсядане

На Ла Диг отседнахме в къща Casa De Leela. Останахме изключително доволни от местоположение, обслужване и удобства на мястото. Определено най-доброто място, на което бяхме отсядали на Сейшелите.

На острова има многобройни места за отсядане и по мое наблюдение се строят доста нови. Цените в сравнение с Махе и Пралин са една идея по-високи, но това е разбираемо поради голямото търсене и ограничения капацитет на острова.

Booking.com

Още от Сейшелите

Как да организираме сами почивка на Сейшелските острови?
Почивка на Сейшелите – 8 неща, които да направите на остров Махе
Остров Пралин, Сейшелите – 5 места, които непременно да посетим
Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог