Вторият остров на Сейшелите след Махе, който посетихме бе Пралин (Praslin). Тук останахме отново 6 дена и мога да твърдя, че добре го опознахме – целия. Посетихме двата от най-красиви плажа в света – Anse Lazio и Anse Georgette, релаксирахме на оживения и безкраен плаж на Cote D’Or, разгледахме един от двата парка с най-големите кокоси в света, както и отново обиколихме острова да търсим скрити и спокойни плажове. Разбира се, намерихме няколко местенца, където да пазаруваме плодове и зеленчуци, както и ресторант, пицария и италиански сладоледаджийница.

За да се стигне до остров Пралин на Сейшелите може да избирате между ферибот от Махе или самолет (пак от там). Цените с ферибот в едната посока са 50 евро за възрастен и 25 евро за дете, като пътуването трае около един час. Със самолет са около 80-100 евро, и пристигате за 30 мин.

Остров Пралин обикаляхме основно с обществения транспорт. В редки случаи ползвахме таксита, понеже разликата в цените бе огромна. Билет за градския транспорт струваше само около 90 ст. Разбира се, имаше обичайните неудобства заради чакане, пълен автобус (макар и рядко), но и бе интересно преживяване за нас и децата (най-вече).

Карта на местата, които набелязахме предварително за посещение:

Ето нашите топ 5 неща, които непременно си заслужава да се направят на остров Пралин, когато го посетите:

1. Отделете ден за плажа Anse Lazio

Това е може би един от най-красивите плажове, които посетихме изобщо на Сейшелите. Някой дори казват, че е сред най-красивите дори на планетата. Водата на този плаж има нереален цвят – интензивно-тюркоазено син, който контрастира силно на светлия златист фин пясък, тъмните гранитни скали и вечно зелената джунгла. Плажът Anse Lazio е дълъг около 600 м и широк около 30 м, които следобед стават не повече от 5 м., когато дойде прилива. Въпреки, че е сред най-популярните плажове на Пралин, в нито един от двата дена, които бяхме там, не се усещаше да е пълен. Спокойно си опъвахме хавлиите под някоя палма в близост до водата. По време на нашия престой имаше на моменти силни вълни, които обаче ни най-малко попречиха на нас и децата да прекарваме часове в океана. Мястото е идеално за къпане, плуване, наблюдение на подводния свят покрай камъните, както и като кулиса за снимки.

Идвахме два пъти на Anse Lazio и едва втория път забелязахме няколко костенурки оградени край паркинга. Много са спокойни и мили и с удоволствие ще хапнат малко клонки с листа, ако им дадете. Те също са една от основните атракции на Сейшелите.

Плажът Anse Lazio не е съвсем див, като други такива на Пралин. В лявата част на плажа има една къща със стаи и бунгала под наем, както и ресторант. Подминавайки ги и зад първите скали (има пътечка покрай камъните) ще излезете на второ малко заливче, където също може да се къпе. Още по в ляво ще откриете скромно заведение за напитки и снакс, чийто собственик е особено мил.

Определено плажът Anse Lazio е едно от местата, само заради които си заслужава да се посети остров Пралин. За мен това е сред топ 3 плажовете изобщо, които посетихме. От него има пътека, която води до другия прекрасен плаж на острова – Anse Georgette, но за него след малко.

Anse Lazio се намира в най-северната част на острова. Ако сте с автобус, ще слезете на последната спирка (там обикновено слизат всички) и ще трябва да извървите малко над един километър пеша до Anse Lazio – първо изкачване, а после и спускане към плажа. Но в края ще бъдете възнаградени за усилията си. Многократно. Ако сте с кола, може да достигнете до самия паркинг на плажа.

2. Посетете плажът Anse Georgette

Това е вторият плаж, заради който си струва да дойдете не само на острова, но и на Сейшелите. Той е по-малък от Anse Lazio (дължина около 250м), но въпреки това му съперничи достойно по красота. Намира се на около 2 км права линия от него, но между двата плажа има само тясна пътека през джунглата (за нея след малко). Атмосферата е много подобна на Anse Lazio, но Anse Georgette е по-спокоен и по-малко посетен. Тук отново може да оставите очите и душата ви да се наслаждават на комбинацията от кристална вода, златист пясък, дива природа и тъмни гранити.

Достъпът до Anse Georgette е малко сложен и изисква силна воля и желание да бъде посетен (освен ако не си наемете лодка, за да ви докарат по вода). По суша той е възможен само през луксозен голф комплекс, през който се върви около 2км пеша. Ако сте външни за комплекса, ви трябва резервация минимум ден по-рано, а най-добре седмица. Няма да може да влезете и достигнете до плажа на Anse Georgette, ако не сте предварително регистрирани като посетители. Най-добре искайте вашия домакин да ви запише ден или се свържете сами с хотел Constance Lemuria за записване. Ние го посетихме и макар разходката да беше дълга, определено си заслужаваше усилията.

3. Преход между Anse Lazio и Anse Georgette

Ако искате да посетите и двата плажа в един ден и сте фенове на разходки през джунглата, може да го сторите. Anse Lazio и Anse Georgette са свързани с поне две пътеки, една от които маркирана. Ако нямате увереност в способностите ви за ориентиране, може да си наемете местен гид, който ще ви помогне в прехода. Аз направих разходката сам и тя определено си заслужава, ако си падате по такива активности. Имах възможност да се насладя на прекрасни гледки от високо на Anse Georgette, голф комплекса, както и на цялото северно крайбрежие.

За целта трябва да планирате около 1 – 1.5 часа в една посока, както и да вземете поне 1.5 литра вода (пак за една посока). Ако имате по-малко дни на разположение в Пралин, може да съчетаете двата плажа за един ден с приятна разходка между тях. Разходката не е лека заради жегата по високата част на маршрута, така че планирайте добре, ако сте с деца.

4. Релакс на Cote D’Or / Anse Volbert

Cote D’Or е това, което Beau Vallon е на остров Mahe. Голям, почти безкраен плаж, оживена уличка със заведения и хотели зад него, възможност за резервация на други атракции, като екскурзия до съседни острови, гмуркане, риболов и др. Макар и да го нареждам по красота по-назад от предходните два плажа, Cote D’Or има всички предпоставки да бъде посетен, за да изкарате един приятен спокоен ден на плажа, без да ви се наложи да вървите километри до него :-).

Може да преплувате до близкия частен остров отсреща, като по пътя ще видите различни по вид и цвят рибки. Не се плашете, до там може и да се ходи, понеже дълбочината (поне при нас) бе най-много до 1.5м и ние посетихме с плуване частния остров с децата.

Край плажа има много магазинчета, от които да се купят освежителни напитки. Ние залагахме на крайбрежните щандове за плодове и зеленчуци. Пак там, може да си хапнете вкусен италиански сладолед или пък ако ви е домъчняло за позната храна – пица.

До плажа се стига с обществения транспорт. Аз също препоръчвам тази част на острова и за нощувки, поради близостта до други основни забележителности като пристанището, Anse Lazio, Vallee de Mai или Fond Ferdinand.

5. Посещение на парк Fond Ferdinand или Vallee de Mai

Предполагам не знаете (както и ние), че на остров Пралин се намира находище на най-големия кокос не само на Сейшелите, но е в света. Той расте само тук и на един малък съседен остров и е една от основните атракции и забележителности на Пралин. Според нас с децата, това е задължителна спирка при посещение. Може да си изберете между парка Vallée de Mai или този на Fond Ferdinand.

След кратко проучване, ние избрахме втория и не сбъркахме. Причината е, че от една страна в Vallée de Mai се плаща вход от 25 Евро за възрастен и там групите са сравнително големи. За сметка на това концентрацията на известните кокосови палми е голяма. Входът за Fond Ferdinand в сравнение е 8 Евро и към него се получава водач на малка група, който ни разведе и показа парка и неговите най-ценни обитатели. Освен известния кокос видяхме и усетихме още ванилови шушулки, както и дърво, от което се добива канела.

Иначе кокосите бяха наистина огромни. За да достигнат пълни размери трябва да преминат около 32 години – 25 за да започне палмата да плододава, както и 7, за да узрее плодът. Такъв кокос като сувенир може да се купи само от лицензиран продавач, срещу 600-1000 лв. на брой.

Има 3 начални часа за започване на обиколката в парка – в 9:30, в 11:00 и в 12:30. Макар и да е сянка в парка, препоръчвам ранната обиколка. Тя води през пътека в парка, като се изкачва на хълм, висок около 150м. От него (след обилно потене) се открива прекрасна 360 градусова панорама към плажовете и селцата на Пралин.

След разходката до парка, която трая около два часа, направихме опит да посетим близкия плаж. За съжаление установихме (няколко дена по-късно), че на цялата западна и югозападна част на острова имаше водорасли, които правеха къпането там неприятни, а и привличаха гадни комарчета. Затова пък северната и източната страна си предлагаха перфектни условия за почивка.

Други интересни места

Разбира се посещение на остров Пралин не се свежда само до гореизброените 5 места, макар и те да са най-интересни. Ако сте избрали острова за основна база за вашата почивка на Сейшелите, непременно трябва да отделите ден за разходка с лодка до съседни острови или до Ла Диг (La Digue). Там ще може да се гмуркате и хапнете автентична локална храна, приготвена на плажа.

Ако имате време, вземете си един автомобил под наем и обиколете острова, спирайки на плажове, които ви харесат. На картата по-горе съм посочил други интересни плажове. Това е друг начин да опознаете Пралин за един ден. С кола ще може да разгледате плажове, които стоят малко в страна от основния поток от туристи и да се изтегнете съвсем сами на някой от тях.

Фенове сте на красиви залези? Тогава отидете към 17:30 на плажа на Grand Anse, от където ще може да се насладите на нещо великолепно през следващите 30-40 мин.

Места за хапване

По време на престоя ни тук на Пралин опитахме кухнята на няколко заведения и ресторанти, които можем с ръка на сърцето да препоръчаме:

Следните три заведения се намират от западната страна на острова в близост до Grand Anse (там, където бяхме отседнали).

  • Breeze Take-Away, Restaurant and Bar – ресторант с локални специалитети и международна кухня с приятна тераса и спокойна музика, макар и бавно обслужване. Определено най-вкусния стек от риба тон, който хапнах на Сейшелите
  • Paradise Taste Take Away – намира се преди горния ресторант – предлага само типични за Сейшелите креолски ястия. Отворен е само в обедните часове между 11 и 14 часа. По опашката ще разберете, че готвят вкусно, освен това е изгодно.
  • Island Pizzeria – ако пък искате нещо позната, в близост е една малка пицария, където може да си поръчате за вкъщи или да хапнете на място при сравнително изгодни цени.

От източната страна срещу плажа на Cote D’Or редовно се отбивахме за италиански сладолед и сокчета. Там може да намерите също пици и други бързи ястия.

Места за настаняване

На остров Пралин ние избрахме да отседнем в Praslin Holiday Home. където наехме напълно обзаведен апартамент с две широки спални. Локацията бе много добра, ако решите да отделите повече време на западната страна на острова.

Ако обаче обмисляте да се от източната, може би хотел или апартамент в близост до Cote D’Or е по-разумния избор:

Booking.com

Сейшелите и остров Пралин са топ дестинация за всички посетители. Надявам се, информацията да е полезна, при планиране на вашата почивка там.

Свързани статии

Как да организираме сами почивка на Сейшелските острови?
Почивка на Сейшелите – 8 неща, които да направите на остров Махе
Остров Ла Диг – Перлата на Сейшелите
Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог