За ВелуЕрул

През октомври 2019 г. „Трънско туристическо дружество“ официално представи два нови, основни маркирани веломаршрута в Трънско. И двата започват и свършват в с. Глоговица. Те са част от проекта “MTB 4 T-RUN” и са с изградени с подкрепата на Френското посолство. Двата основни маршрута ВелоЕрул 101 и ВелоЕрул 102 са кръгови с дължина между 24 – 27 км, като към тях има и подварианти (отсечки) 103 и 104, с които те могат да се варират. Подробно описание на маршрутите и GPS следа можете да намерите в сайта TrispJournal, от където и ние почерпихме информация за нашето начинание.

Вече съм споделял моята слабост за Тръския край, който посещаваме всяка година. Затова се зарадвах изключително много на новите маршрити и без колебание реших да ги пробваме при първа възможност. За начало се спряхме на по-краткия и лек маршрут ВелоЕрул 101. Той прави кръг от с. Глоговица през селата Ерул, Милкьовци и Велиново. Макар и с обща дължина от 24 км и 500м денивелация, маршрута (с малко услия в началото) е доста приятен и бърз. Изкачването става в първите 8 км, след което следват 16 км (почти) непрекъснато спускане.

Трябва да отбележа, че маркировката на маршрутите е просто перфектна и няма начин, човек да се заблуди и обърка. Браво и благодарност на всички, които са се постарали и дано тя се поддържа за напред.

До беседката

Първата част на маршрута ВелуЕрул 101, както споменах е изкачване. Първоначално то става по открити и обширни поляни над Чакърова махала, след което преминава в горската част. На доста места на нас лично ни се наложи да бутаме, но постепенно напредвахме нагоре. Пътят бе в добро състояние след дъждовете през последните дни и само на няколко места имаше да прекосяваме локви.

Някъде след около 5км от тръгването изведнъж и тотално неочаквано пътят стана асфалтов насред гората… Това, разбира се, облекчи изкачването значителни и следващите два километра до планираната почивка изминахме по-бързо.

Беседката е идеална възможност за почивка и обяд. Макар да се намира на около 1/3 от цялата дължина на маршрута, то вече със сигурност сте преполовили времето за преминаване. Беседката се намира под връх Люляк и предполагам е база на местните ловджии. Ние се подкрепихме и починахме, заредихме батериите на слънце преди последното изкачване над с. Ерул.

Спускането

След като качихме и последната част пред нас се откриха приказни гледки към околните планински ридове. макар и само на около 1200 м.н.в. панорамата е чудесна. Тук има разклон за трасето 103, което е по-техничен подвариант на ВелуЕрул 101 и излиза преди село Милкьовци. Над село Ерул се намира и разклона за маршрут 102, който завърта кръга през селата Кожинци, Мрамор и Вукан преди да стигне крайната точка в с. Глоговица. При наличие на време, може да се отбиете до две от най-красивите места в околността – панорамната скала под връх Люляк и връх Каменитица. Ние не успяхме този път, но няма да пропуснем при следващия!

От разклона също започва и безкрайното спускане, минавайки най-напред през село Ерул. Там асфалта свършва и отново сме на приятен почвен път. Няма технични или стръмни участъци, така, че тук е подходящо и за начинаещи. В началото на село Милкьовци отново започва асфалтова настилка, която продължава през село Велиново чак до финала.

Определено маршрутите на ВелоЕрул са нещо свежо, ново, изпълнено с мерак. Без съмнение ще дойдем скоро да покараме отново тук, за да опознаем и другите веломаршрути. Силно препоръчвам, заради спокойствието (само на едно място срещнахме хора), красивите гледки и средната дължина без особено технични отчастъци.

Други приключения в района на Трън

Ждрелото на река Ерма

Ябланишкото ждрело

С колело из Трънското ждрело

Трънският матерхорн

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог