За ВелуЕрул

През октомври 2019 г. „Трънско туристическо дружество“ официално представи два нови, основни маркирани веломаршрута в Трънско. И двата започват и свършват в с. Глоговица. Те са част от проекта “MTB 4 T-RUN” и са с изградени с подкрепата на Френското посолство. Двата основни маршрута ВелоЕрул 101 и ВелоЕрул 102 са кръгови с дължина между 24 – 27 км, като към тях има и подварианти (отсечки) 103 и 104, с които те могат да се варират. Подробно описание на маршрутите и GPS следа можете да намерите в сайта TrispJournal, от където и ние почерпихме информация за нашето начинание.

Вече съм споделял моята слабост за Тръския край, който посещаваме всяка година. Затова се зарадвах изключително много на новите маршрити и без колебание реших да ги пробваме при първа възможност. За начало се спряхме на по-краткия и лек маршрут ВелоЕрул 101. Той прави кръг от с. Глоговица през селата Ерул, Милкьовци и Велиново. Макар и с обща дължина от 24 км и 500м денивелация, маршрута (с малко услия в началото) е доста приятен и бърз. Изкачването става в първите 8 км, след което следват 16 км (почти) непрекъснато спускане.

Трябва да отбележа, че маркировката на маршрутите е просто перфектна и няма начин, човек да се заблуди и обърка. Браво и благодарност на всички, които са се постарали и дано тя се поддържа за напред.

До беседката

Първата част на маршрута ВелуЕрул 101, както споменах е изкачване. Първоначално то става по открити и обширни поляни над Чакърова махала, след което преминава в горската част. На доста места на нас лично ни се наложи да бутаме, но постепенно напредвахме нагоре. Пътят бе в добро състояние след дъждовете през последните дни и само на няколко места имаше да прекосяваме локви.

Някъде след около 5км от тръгването изведнъж и тотално неочаквано пътят стана асфалтов насред гората… Това, разбира се, облекчи изкачването значителни и следващите два километра до планираната почивка изминахме по-бързо.

Беседката е идеална възможност за почивка и обяд. Макар да се намира на около 1/3 от цялата дължина на маршрута, то вече със сигурност сте преполовили времето за преминаване. Беседката се намира под връх Люляк и предполагам е база на местните ловджии. Ние се подкрепихме и починахме, заредихме батериите на слънце преди последното изкачване над с. Ерул.

Спускането

След като качихме и последната част пред нас се откриха приказни гледки към околните планински ридове. макар и само на около 1200 м.н.в. панорамата е чудесна. Тук има разклон за трасето 103, което е по-техничен подвариант на ВелуЕрул 101 и излиза преди село Милкьовци. Над село Ерул се намира и разклона за маршрут 102, който завърта кръга през селата Кожинци, Мрамор и Вукан преди да стигне крайната точка в с. Глоговица. При наличие на време, може да се отбиете до две от най-красивите места в околността – панорамната скала под връх Люляк и връх Каменитица. Ние не успяхме този път, но няма да пропуснем при следващия!

От разклона също започва и безкрайното спускане, минавайки най-напред през село Ерул. Там асфалта свършва и отново сме на приятен почвен път. Няма технични или стръмни участъци, така, че тук е подходящо и за начинаещи. В началото на село Милкьовци отново започва асфалтова настилка, която продължава през село Велиново чак до финала.

Определено маршрутите на ВелоЕрул са нещо свежо, ново, изпълнено с мерак. Без съмнение ще дойдем скоро да покараме отново тук, за да опознаем и другите веломаршрути. Силно препоръчвам, заради спокойствието (само на едно място срещнахме хора), красивите гледки и средната дължина без особено технични отчастъци.

Други приключения в района на Трън

Ждрелото на река Ерма

Ябланишкото ждрело

С колело из Трънското ждрело

Трънският матерхорн

Как може да подкрепите блога “С деца на планина”?

За да продължим със създаването на още повече и по-качествено съдържание се нуждаем от подкрепата на нашите читатели. Тази подкрепа не коства нищо за вас, но на нас ще помогне да споделяме с вас още истории от интересни дестинации. Как да ни подкрепите?

Когато резервите нощувки си през Booking.com, просто използвайте банер в блога “С деца на планина” да влезете на страницата за търсене на места за отсядане. От всяка ваша резервация направена през нашия блог, ние получаваме част от комисионната, която Booking.com взима от хотелите. Цената на резервация за вас остава същата.

Booking.com

Благодарим предварително за подкрепата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си