За първи път от доста време идваме семейно да караме ски в Банско за повече дни. Обикновено предпочитаме да прекараме годишната ски ваканцията в Австрия, а уикендите отскачаме до Рилските езера, Боровец или понякога до Пампорово. Тази година поради една или друга причина се спряхме на комбинацията от ски на Банско и термални бани в хотел Хот Спрингс в село Баня. Ски ваканцията се получи повече от добре. Ски зона Банско ме изненада, показвайки както хубавото си лице, но също така нейната тъмна страна.

Светлата страна на Банско

Пиринско-Рилски красоти накъдето и да погледнеш

Нека започна с нещо, което поне мен ме плени – цялата заобикаляща панорама от върхове, ридове и долини. Макар и да съм бил многократно тук, нямаше ден в който да не отделях време да съзерцавам от Платото Вихрен и Кутело в ляво, Муратов връх и Дончови караули на заден план в южна посока, импозантните стени на връх Тодорка както и назъбените Стражи с Полежан и Каменица на заден план в дясно (както и още много други). Спускайки се със ските на север заснежените върхове на Рила и цялата Разложка котловина остават винаги пред погледа.

За любителите на зимни пейзажи ски зона Банско е райско място с много опции за зимен, а не само ски туризъм.

Ски зона Банско

Ски зоната също остави положителни спомени у мен, но също така и у цялото ни ски-семейство. Пътувайки с лифта с Кристиян, той тихичко ми каза “Тате, искам тук да живеем, много ми харесва” :-).

Пистите бяха увършани надлъж и нашир от децата, Соня и мен (само Томба остава засега запазена територия за Ема и мене). Комбинацията от приятни и сравнително дълги сини и червени писти е добра за всеки скиор, който има начални умения. За по-начинаещите зоната около Бъндеришка поляна предлага добри възможности за трупане на първоначален опит и ски-километраж.

Пистити бяха много добре обработени. Поради перфектните метерологично условия през някой от дните дори пистите и следобед бяха в добро състояние.

Всички лифтовете работеха и опашки в зоната от Бъндеришка поляна нагоре нямаше. Само през последния ден, поради силен вятър бяха затворени два от лифтовете водещи до най-високата точка на Платото. Въпреки това, в останалата част на ски зоната можеше се караше спокойно.

Положително е също, че децата до 7 години плащат символичната сума от 1 лв за ден.

С децата открихме фън парка в долната част на Платото. Толкова ни хареса там, че сигурно един цял ден сумарно сме отделили да скачаме там. Много се забавлявахме всички, а аз доста се учудих на смелоста на Криси и Ема да скачат по рампите и скокчетата. Кратко видео от нашите изпълнения:

И още малко снимки:

Освен това намерихме и много места край пистите и под лифтовете, които използвахме за тренировка на off road спускания.

Като цяло ски зоната в Банско е доста прилична и наистина заслужава да бъде добре посещавана както от наши, така и от чужди туристи.

Настаняване

Относно настаняването, има всякакви варианти – от бюджетни къщи за гости и хотелчета, до пре-скъпи хотели. Ние отседнахме в Hot Springs & SPA Medical Hotel в село Баня, от където за 7-8 мин бяхме на паркинга пред лифта. Банско и близките околности предлагат буквално стотици места за настаняване, а съшо така и вкусни кръчми за подсилване.

Booking.com

Тъмната страна на Банско

Това са нещата, които ме/ни дразнеха и реално заради които предпочитам да карам ски другаде, а не в Банско. Основната причина е управлението на ски зоната и прилежащата и инфраструктура. Не искам поста да бъде преобладаващо негативен, затова само ще изброя накратко дразнещите елементи (мисля те са такива не само за нас):

  • Чакането на долна станция на кабинката – не знам липса на капацитет ли е, липса на умения, липса на желание или просто нарочно, но дори и през седмицата имаше моменти на чакане от порядъка на 15-20 мин. Е-е, за мен това е основен демотивиращ фактор. И НЕ, не искам втора кабинка, а разумно управление на наличните ресурси.
  • Платеният паркинг от 12 лв на ден, независимо от престоя (единият ден, като видях опашката, исках да изляза 1 минута след като платих- е не се получи). Влизаш и плащаш 12 лв.
  • Ценовата политика за ски картите – хайде разбирам до някъде 65 лв на ден за възрастен (и безплатно за деца до 7г), но пък къде е стимулът да се купи карта за повече дни. 2 дена – 125 лв (-5лв спрямо две еднодневни карти), 3 дена – 190 лв (отново само 5 лв разлика српямо три еднодневни карти). Няма полудневна сутришна карта, а следобедната от 12:30 е 50 лв… Няма и фамилни карти, за деца над 7г. (които си заслужават). Няма и карти за семейство, които да може да ползва една обща карта.
  • Цените в заведенията в ски зоната – макар пистите да отстъпват спрямо алпийските курорти, то поне в цените в заведенията сме ги поизравнили (пържени картофи със сирене – 12лв, паста болонезе – 20 лв, супа – 8-9 лв, бира – 7-8 лв.). Щеше да е добре, ако поне се опитаме да догоним западняците в нивото на обслужване
Опашка преди обед в работен ден (15-20 мин чакане)

В заключение

Дълго време тъмната страна на ски зоната в Банско ме възпираше и не я посещавах (само за по ден, когато сме в района). И все пак да караш ски на Банско е приятно, има разнообразие на писти за деца и възрастни, има хубав фън парк и прекрасни панарамни гледки. Заслужава си идването. Трябва само да се заредите с малко търпение и средства.

Определено пак ще дойдем в Банско да караме ски, а защо не и на някой зимен преход. През лятото вече имаме планирана почивка, отново на Пирин голф, който ще ползваме като базов лагер за разнообразни преходи и приключения в района.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си