Миналата година редовно посещавахме Рилските езера (а в последствие и басейните на Сепарева баня) да покараме с децата ски. Тази година по-често ходим за ски на Боровец, най-вече възползвайки се от възможността за полудневно каране. За няма и час сме там от София, има голямо разнообразие на писти (за половин или цял ден) и по наше наблюдение липсват големи опашки дори и през почивните дни. Друг важен аргумент е, че деца до 7г. карат безплатно, което е особено важно за джоба :-). Като обратен пример ще дам Витоша ски, където карането с деца на една единствена писта излиза по-скъпо от това на Боровец.

Ски зоните на Боровец

Ние мисловно си разделяме Боровец на 3 отделни зони и според групата и нейните възможности караме на една от тях за половин ден. Не си заслужава смяната на зонити в рамките на 3-4 часа. Ето и как ние ги ползваме.

Ски център Ситняково

Това са пистите, започващи пред хотел Рила. Има влекчета и панички за съвсем начинаещи. Ние сме на тази ски зона, когато идваме за малко и сме с Кристиян и други деца на неговата възраст (около 4-6г). Паркираме на паркинга на хотел Рила (2лв. на час). Караме основно по сините и червени писти Ситняково и Мартинови бараки. Предимство тук е и новия 6 седалков лифт Мартинови бараки, койте е доста бърз и удобен, когато сте с деца. Качваме се и на Ситняково експрес (експрес е бил преди 20г предполагам …), заради факта, че може да направим по-дълго спускане до долу. От там тръгва и зелен ски път, подходящ за съвсем начинаещи скиорчета. Обикновено ние си разнообразяваме пускането по тази ски зона със скокчета в краищата на пистите, които децата обожават.

Ски център Ястребец

Тази ски зона, както и зоната на Маркуджиците посещаваме, когато сме навреме и имаме пълни 4-5 часа за каране. Необходимо е повече време, понеже качването с кабинката отнема почти 30 мин до Ястребец. Тази ски зона е и все още малко предизвикателна за по-малките скиори като Криси, понеже предлага основно червени писти и една черна. Когато са добре обработени, пистите са приятни за спускане, но при наличие на лед или бабуни, само по-опитни скиори могат да им се насладят. Неприятната част е, че поседните 300-400м трябва да се бута и децата се уморяват. Но няма как, това е единствения начин да се стигне до паркинга на кабинковия лифт.

ски на Боровец
Последно спускане за деня – писта Ястребец

За тази ски зона обикновено паркираме или на паркинга на кабинката или на някой от съседните платени паркинги (10 лв на ден)

Ски център Маркуджиците

За мен и Ема това е любамата част. Подходяща е за добри и напреднали скиори, както и такива, които обичат да излизат извън пистата :-). Маркуджик 1 е подходящ и за по-малките и начинаещи скиори. Аз лично обичам тази зона не само заради предизвикателните писти, но и заради прекрасните гледки, които се откриват към Мусала, Трионите, Иречек и Дено от Мусаленския циркус, но и на запад към билото на Голям Скакавец и Мальовишкия дял на заден план.

Карането по Маркуджик 3 и “Лавината” ме връщат далеч в буйната ми младост и макар краката да не ме държат дълго, както тогава, все още чувството да се кара по тези склонове е страхотно. Гледам, че Ема също се забавлява да кара там, което е допълнителен стимул.

Цени за 2019

Както вече писах семейно ски на Боровец си е добра оферта, особено ако децата са до 7 г.

  • Целодневна карта за възрастен струва 58 лв
  • Полудевна до 12:30 – 45 лв
  • Полудневна от 12:00 до 16:30 – 35 лв – това е обичайния вариант, който избираме ние. Не се налага да ставаме рано и е най-изгоден от гледна точка на цена и времетраене.

Други активности

Макар и все още да не сме практикували семейно, Боровец предлага прекрасни условия за зимен туризъм (освен ските). Отдавна ми се върти из главата да се разходим с децата до заслон Ледено езеро, а защо не и до вр. Мусала. Или пък Слизане от Ястребец до Боровец по Мусаленската пътека (нагоре с лифта). За всички, които обичат ски туринг, от тази година има няколко описани маршрута.

Заради близоста си до София и разнообразието на писти и ски зони, Боровец е едно богатство за нас. Особено за кратки полудневни, едно-дневни или уикенд почивки Боровец си заслужава.

Ако ви допадат нашите приключения и идеи, абонирайте се за месечния ни бюлетин!

* indicates required

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си