Със събуждането на пролетта се събужда и желанието да сме още повече навън. Сред природата. Не че сме се спряли зимата, напротив ние много обичаме да сме навън през белия сезон. Но със затоплянето на времето, раззеленяването на дървета и храсти и пролетните аромати във въздуха, насочваме вниманието си към други, не по-малко красиви места за посещение. Пролетта е времето за посещения на водопади, разходки край реки и екопътеки или изкачване на по-ниски върхове или други интересни места в планините.

Преди година публикувах пост “7 пролетни идеи за семейни излети“, който се радва да добра четаемост. Сега искам да допълня този списъка с още идеи, които са проверени от нас лично. Така, ако имате желание да се отправите на пролетни приключения с децата, а защо не и с приятели, тук може да намерите много идеи. Остава само да изберете една и да подготвите раниците.

Водопади

Добравишка скакля

Златните скали на Добравишка скакля

Това е една прекрасна цел за целодневен маршрут. Подробности за него може да намерите тук. Освен водопада, до който се стига за около 45-60 мин с деца, може да разгледате и интересен оброк край пътя. Ако пък искате още приключения, в близост е пещера Говедарника, от която се открива прекрасна гледка към околните хълмове. Района на Понор планина, макар и по-слабо-известен има много какво да предложи на всички, които търсят нови дестинации. На сайта на Понория, може да намерите още идеи за излети.

Водопадите на Беласица

Каменишки водопад

За водопадите на Беласица може да се напише цяла книга. Те са многобройни и отнема дни да се посетят. Някои са труднодостъпни и не се препоръчват за деца, но пък други могат да се достигнат срванително лесно. През Великденските празници на 2018 останахме в района 4 дни и успяхме да обиколим 7-8 водопада. Тук може да прочетете за нашата разходка в района. Останаха и непосетени водопади. Една причина да се върнем пак там.

Водопад Щрокалото

Водопад Щрокалото

Ако се намирате в района на Банско или Разлог и планирате разходка до с. Добърско, непременно отделете 20-30 мин да посетите водопад Щрокалото. Той се намира съвсем близо до крайните къщи на селото. Пролеттно време е пълноводен и от там се открива прекрасен изглед към Пирин. Съчетава се идеално с посещение на църквата в Добърско.

Природни феномени

Каньонът на река Ръчене

В каньона на река Ръчене през есента

Това е едно от откритията ни за 2018. Място, което дори не знаехме, че съществува. Не знаехме и какво ни очаква. А бе едно от най-хубавите и интерсни места, които бяхме посещавали с деца. Трябва да го има във всички пътеводители, карти и наръчници, но засега дори го няма по картите. Нека това не обезсърчава. Обедете се сами. Каньонът с характерните чукли е много интересен и почти на всеки завой ще откриете нещо ново и забележително. Повече за нашето приключение там, ще прочетете тук.

Пропадалото край село Реселец

Наклонена скала в Пропадалото

Още една прекрасна цел за семейни излети, намираща се не далеч от горната. Могат да се комбинират идеално за почивните дни :-). Пропадалото е природен феномен и чудно местенце край село Реселец до Червен бряг. Районът е познат още из геоложките среди като Тектоничен гребен “Калето”. Тук ще откриете пропаднал слой земя, пещери и дупки, скални образования и ако имате късмет като нас ще видите и истински скорпион…

Родопски ждрела и пещери

Изглед от Орлово око

Ако имате повече дни на разполижение, няма да съжалявате ако се насочите към района на Ягодина и Триград. Тук бяхме с децата по Великденските празници през 2017 и останахме повече от доволни. Ягодинската пещера и Дяволското гърло са добре известни места за посещение. Но не по-малко впечатлващи са Триградското и Буйновското ждрело, както и разходката до Орлово око. Ако обичате адреналина, може да се преминете и Дяволската екопътека (но с деца трябва да се внимава). Тук ще намерите подробностите за Родопските ждрела и пещери.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си