С настъпването на пролетта, освен че се отправяме към пълноводни водопади и свежи разходки в планината, се настройваме и на вълна “бране на пролетни билки“. България е богословена с изключително разнообразие на билки и за късмет те се намират (почти) на всякъде около нас. Ние залагаме на “чисти” билки предимно от диви райони, които посещаваме по време на преходите ни. Така съчетаваме приятното с полезното.

Децата се включват с най-голям ентусиазъм да ги берат, та дори и настояват да помагат в приготвянето на сокове, мед и др. производни продукти, които си правим. Вече разпознават повечето от билките, които събираме през последните години и знаят за какво са полезни.

Важно е да се знае, как точно се берат билки, защото правилното им събиране подпомага ръстежа им и не води до тяхното унищожаване. А трябва да сме съвестни и благодарни на природата за даровете, с които ни дарява.

Точни рецепти за превръщане на пролетните билки в сокове, мед, кремове и т.н. няма да давам, понеж интернет е пълен с такива и всеки може да си подбере рецепта за своя вкус. Ето и нашите четири фаворита

Бял бъз

Това е една от любимите ни билки. В последните 3-4 години не минава сезон без да се отправим целеустреммно за бял бъз. Той расте на храсти, които понякога достигат 4-5 метра височина. Обикновено е готов за бране през месец май и юни. Ухае страхотно, а от него правим сок концентрат, който разреждаме през цялото лято. Консумация на сок от бял бъз освен че е вкусна напитка допринася за подсилване на имунната система. Има положително действие при настинка и груп, както и при заболявания на дихателната система.

пролетни билки
Цветчета от бял бъз

Борови връхчета

Ммммм, това е друга вкусотия, която събираме и ползваме целогодишно. Със своя карамелен вкус боровите връхчета се превръщат в прекрасен елексир за пиене или чай. Събират се през април и май, когато новопоникналите борови връхчета са от порядъка на 4-7 см. Те са богати на етерично масло, танини, горчиви вещества, и витамин С. Ние си правим медоподобен сироп, който слагаме в чай или разреждаме с вода.

пролетни билки
Борови връхчета

Друг начин на употреба е като изсушим връхчетата и правим чай от тях. Продуктите от борови връхчета имат доказан благоприятен ефект при заболявания на бронхите и белите дробове.  Ползваме го винаги, когато някой от нас го боли гърлото, в комбинация с други билки. Сушените връхчета могат да се ползват и за инхалации, за облекчаване на кашлица и отхрачване. А най-вкусния сок от борови връхчета пихме на Дедова къща в Родопите. Ако отивате към изворите на река Арда, непременно го опитайте.

Цвят от глухарче

От две години берем и цвят от глухарче. От него правим сироп-мед, който разреждаме и с вода. Получава се вкусна и освежаваща напитка за топлите дни. Глухарчето стимулира апетита и има пречистващо и диуретичен свойство. Може да се ползва и като декорация в кухнята.

Листата от глухарче имат леко горчив вкус, като стават за салата с лимон и зехтин (наподобяват рукола). Действат добре против пролетнна умора.

Коприва

Всеки знае, че копривата е полезна. Хубавото при нея, че тя е много широко разпространени и расте от ранна пролет до есента. Неприятната част е брането, поради парещия ефект при директен допир с кожата. Ако тръгвате на път и имате намерение да берете коприва, сложете в раницата една (или няколко) ръкавици. От свежа копривата редовно правим супа. Ако неберем повеча я изсушаваме (пак за супа).

Коприва от Войнежа

Копривата съдържа множество полезни вечества и елементи, като: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини и мравчена киселина. Съдържанието на витамин С в копривата е два пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на – морковите. Освен това копривата е силно алкална и създава много благоприятна среда в организма.

Добре е да я консумираме пролетно време за стимулиране на организма или есенно време, преди бедния на витамини и елементи зимен сезон.

Други пролетни билки

Има още куп пролетни билки, които ползваме. Тях обаче обикновено не по време на преход, а според ситуацията. Такива са например

  • липата, от която правим вкусен чай
  • здравец
  • невен, от който майка ми прави крем за разни

Билките са прекрасен природен дар, който ни заобикаля (почти) на всякъде. Трябва само малко да се поогледаме и може да си спестим доста средства от покупка на съмнителни лекарства от аптеката. Включете и децата в тяхното събиране и ви обещавам освен много забава, а и създаване на връзка към земните блага.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си