Въпреки малкото количество сняг тази зима още в средата на януари имахме вече преки впечатления от ски условията в големите ни три ски курорта – Банско, Боровец и Пампорово. От последния се върнахме вчера, след прекрасен ски уикенд с приятели. Без претенции за изчерпателност споделям тук 6 причини, защо предпочитаме ски на Пампорово за цялото семейство пред другите два, макар и по-големи ски дестинации. Бързам да кажа, че това не е нито платена публикация, нито някой ме е карал да я пиша. Целта е просто да представа нашето виждане, защо следващия път ще отидем отново там, макар и Пампорово да е най-отдалечен от София.

1. Отношение към децата

Първото нещо, което ме впечатли бе отношението към децата на лифтовете. Навсякъде имаше по 2-3 души, които активно помагаха децата да седнат на седалките. Звучи банално, но е в контраст с това, с което трябваше да свикнем в другите два курорта. На всичко отгоре помощта ставаше с усмивка и желание. Това ме кара да се чувствам спокоен, дори когато децата се качват на лифта с приятели.

Ски на Пампорово
Забавление по пистата

На две места видяхме и обособени зони за спускане с гуми и шейни. Едната се намира на Студенец, другата на долна станция на лифта срещу автогарата. Дори и децата да не карат ски, могат да се забавляват на и покрай пистите не по малко от скиорите.

2. Без нужда от автомобил в курорта

Да отидеш на ски и по време на почивката да не трябва кола – това го наричам СПОКОЙСТВИЕ. Около Студенец има множество хотели, от които сутрин директно се стъпва на пистата. Дори и хотелите в центъра на Пампорово са близо до долната станция и обезсмислят ползването на кола. Особено, когато сме с децата, това е фактор, който дава нужното спокойствие, че няма да има товарене и разтоварване на ски екипировка още преди да сме на пистите. За да бъда коректен, това донякъде може да се постигне и в Банско и Боровец – но само срещу прескъпа цена в техните топ-хотели пред лифтовете.

3. Писти и опции за каране

Пампорово по дължина на пистите се нарежда на трето място след Банско и Боровец. Но със ски зона Мечи чал и компактно организираните писти на Пампорово, разнообразие от места за каране не липсват. Въпреки, че сняг тази година няма достатъчно, всички писти (изключение правеха двете черни 4 и 5а) бяха много добре подготвени за условията, които имаме. Обиколихме всички възможни писти и ръкави на Пампорово и трябва да кажа, че добре си покарахме. Само два дни в курорта не бяха достатъчни, за да вкусим и от пистите над Чепеларе, но съм сигурен, че и там нещата са били по същия начин. Има безплатно бусче между Пампорово и Мечи чал, който пътува доста на често, така че това е прекрасен вариант, ако човек е повечко дни в района.

Ски на Пампорово
Ски карта Пампорово-Мечи чал

Има си писти за всяка категория скиор – от напълно начинаещи до про-та. Дълги трасета като например от Снежанка до Стойките дават възможност за продължително спускане.

В интерес на истината, пистите и на Банско и на Боровец бяха добре обработени. Обичам гледката от Платото на ски зона Банско, както и тази от ски зона Маркуджиците. Там също се наслаждаваме на разнообразие от писти. Но многото дребни неща около ските в тези два курорта ме карат да ходя по-често до Пампорово.

4. Без опашки и чакане за лифтове

Не знам дали е късмет, но през изминалите почивни дни почти не ни се наложи да чакаме на опашка на лифтовете. Това е напълно ново усещане за ски почивка, спрямо мъките по опашките в Банско, но и пък на Боровец. Съответно и пистите бяха свободни, без натрупване на скиори по тях. Човек можеше да се шири, да си прави завоите, просто да се наслаждава от карането.

Ски на Пампорово
Красота над морето от облаци

5. Места и условия за хапване

От минали години си имаме любимо заведение за почивка и хапване около обяд – ресторант Бохеми. Намира се под Малката стена и неминуемо се минава покрай него, когато слизате от Снежанка към Студенец (само да не слезете през Стената :-). Отседнахме и двата дена там за обяд и мнението ни от предишни посещения бе потвърдено. Вкусна храна, добро и бързо обслужване, приличен избор от ястия, вкл. и родопски специалитети, големи порции и цени, които бих нарекъл приемливо високи. Нямам впечатления от останалите места за хапване по пистите, но предполагам, че поне цените са на подобни нива. И това не е малко, ако трябва да се направи парелел с Банско, където всяка една супа започва от 8лв., пържени картофи със сирене – 12 лв.

6. Семейни ски пакети

За първа година Пампорово въвежда семейни пакети за ски карти. Важи от три дни нагоре. Но за мен е явна заявка, че Пампорово искат да привлекат семействата с деца и да направят ски почивката по-достъпна. Звучи абсурдно, но никой от останалите курорти нямат такъв пакет. Определено си заслужава, ако сте с едно или две деца между 7 и 12 г. Проста сметка показва, че за 5 дни ски на Пампорово семейната карта за две деца с двама възрастни излиза 80 лв. по-малко от купуване на 2 карти за възрастни и две за деца. Малко, но все пак нещо.

Източник: https://pamporovo.me/bg/ceni/zimen-sezon/lift-karti/semeyni-lift-karti-pamporovo-mechi-chal

Цени и актуални състояние

Информация за различните пакети на ски карти може да намерите тук.

Тук ще намерите актуална информация за работата на лифтове и отворени писти.

Други ски зони в България

Интересни места за посещение в района

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог