Много пъти съм споделял, че ските са сред любимите ни занимания на всички в нашето семейство (изключая все още Александър, макар да съм сигурен, че ще “запалим” и него). Когато имаме възможност, караме на различни места, според времето и възможностите. Имаме впечатления от доста наши ски курорти като:

В последните 1-2 години обаче започнахме да търсим разнообразие и малко уединение сред зимната планина. Да “забегнем” за няколко часа от препълнените писти. Да останем със себе си. Да не бързаме да гоним лифт или да се редим на опашки. Това не означава, че спираме да караме ски. Напротив, караме с най-голямо удоволствие. Но в същото време правим опити да разнообразим и да търсим алтернатива на алпийските ски. Още повече сега, когато сме с бебе на 5 месеца, искаме да включим и него към нашите занимания. А алтернативата е ясна: разходка със снегоходки или с туринг ски.

Друга причина е липсата на каквато и да е политика в курортите за създаване на условия за семейна почивка, най-вече относно ски картите.

Разочарование от политиката на Пампорово за ски карти

Последния уикенд бяхме на Пампорово, където обичаме да караме ски. Досега си мислех, че той е сред най-подходящите за семейства курорти, но останах разочарован. Разочарован най-вече заради анти-семейната политика за лифт карти, която не само, че не влиза в положението на родители скиори с малко дете, но и прави тяхната почивка доста по-скъпа (ако искат двамата родители да карат ски) от тази на индивидуални скиори.

Положението към момента е следното: няма полудневна сутришна карта за ски, има само такава за следобед между 12:30 и 16:30. Цената на тази карта е 47 лв. за възрастен или 75% от цената на целодневната карта, която е 62 лв. Това означава, че ако искаме да караме двамата с жена ми в един ден, като се сменяме да гледаме детето, то трябва да си купим карта и половина. Ще караме сумарно 1 ден, но ще платим 175% от еднодневната карта. Сега, като го сметнем за седмица (понеже не може да купим например 5-дневна полудневна карта) положението става още по-зле (за нас, не за Пампорово АД). Като казвам тук Пампорово, трябва да се разбират всички останали курорти, понеже при тях положението е подобно (при някои има сутришна полудневна карта). Липсва смислена политика за стимулиране на семейства с деца да карат ски!!! А това са техните потенциални клиенти след няколко години…

Чудя се, толкова ли е трудно да се погледне на около 1200 км. на запад и види как го правят истински ориентирани към семейството зимни курорти. Там от години се предлагат т.нар. карти за семейства с деца до 3г. При тях двамата родители с детето се идентифицират и могат да ползват съвместно една обща карта. Така, хем могат да си гледат детето сменяйки се, хем могат да си покарат ски, не мислейки че са прецакани.

Възможности за активна почивка без лифт карта

Пиша това, понеже горния факт се явява допълнителен стимул за търсене на алтернатива на ските в зимните курорти. А такива за наш късмет има. На Пампорово направихме няколко страхотни разходки с туринг ски, без дори да излизаме от курорта. Успяхме един следобед да се забавляваме със спускане с шейна. Имам още един куп идеи за приятно изкарване без да се налага да се качваме на лифта или това да е необходимо само до достигане на дадена точка от планувания маршрут. Ето няколко идеи за алтернатива на ските в Пампорово:

Разходка по пътеката за хижа Перелик

Прекрасна, почти равна пътека за хижа Перелик е идеална идея за лека разходка.

Соня се раздвижи по тази пътека единия ден заедно с Александър в ски шейната. Пътеката минава на около 100м над долна станция на писта “Стената” и се движи почти хоризонтално. В този участък тя се обработва и се води като писта за ски бягане. Пътеката е маркирана и има табелки за хижа Перелик. Движи се през цялото време сред прекрасна иглолистна гора. До пресичане на пистата към Стойките, пътеката бе отъпкана и дори имаше един ски бегач, който въртеше обиколки по нея. Преди да се достигне шест-седалковия лифт от Стойките до Снежанка пътеката пресича няколко писти водещи към района на Малина. Цялото разстояние в една посока е около 2.4 км, което го прави подходящо дори и за малки деца. Ако вземете и една шейна с вас, забавлението ще бъде гарантирано. Връщането става по същия път.

Разходка до връх Снежанка

За 2.5 дена успях два пъти да се разходя от Студенец до връх Снежанка. Един път с Александър, докато Соня и децата караха ски. Втори път заедно със Соня и Ема да посрещнем изгрева от върха. И двата пъти разходката бе страшно зареждаща. До върха се следва просто зелената писта. Когато работят лифтовете трябва да се внимава със скиорите и да се върви по края на пистата. Също така, според снежните условия, може да се наложи да се ползват снегоходки. Ние и двата пъти бяхме с туринг ски. До връх Снежанка разстоянието е около 2.5-3км, според това, от къде точно ще се мине. А изкачването малко по-малко от 300м. Силно препоръвам посрешането на изгрева от върха. Това е нещо, което, обзалагам се, ще ви зареди с положителна енергия за целия ден. Определено ние ще го направим отново, когато сме пак на Пампорово. Освен това се организират и групи за изгревно ходене до Снежанка от реСТАРТ зона 82.

Кръгова разходка от Малина

Тази разходка не сме я правили, но съм си я намислил за началото на март, когато отново ще сме на Пампорово. Попаднах на нея, като се качвах с децата по лифт Малина към връх Снежанка, когато пресякохме една хубава пътека. Оглеждайки я на картата си представям следната обиколка:

Общата дължина ще бъде около 9км, като се върви само по пътеки. Началото е малко над сливането на писта 4а с пътя за Малина. След това пътеката протича на запад, а в последствие и на юг до достигане на пистата за Стойките. Следва кратко изкачване до пътеката, която ще ни върне до Студенец (виж първата разходка по-горе). Понеже нямам лични впечатления, ще допълня с повече информация, когато “врътнем” това кръгче след около 2-3 седмици. Все пак, ако сте намислили да я “опитате”, добра идея ще е да имате снегоходки с вас, понеже на места пътеката може да не е утъпкана.

Разходка до Смолянските езера

Някъде там долу се слиза от кулата Снежанка

Тази разходка направихме през май месец преди 6 години. Тя започва от кулата на връх Снежанка (до там може да се стигне пеша (виж втората идея) или с лифта от Студенец. От там се следва жълто-зелена маркировка, която по-късно се слива със синя маркировка. Маршрутът преминава през панорамната площадка Орфееви скали, слизайки надолу към Смолянските езера. Това, което трябва да се има в предвид е, че за тази разходка трябва да разчитате или на лифта от Смоляснките езера (който рядко работи – просто питайте) или да си организирате превоз от Смоляснкуте езра обратно до Пампорово.

Още алтернативи

Разбира се, това не са всичките алтернативи на ските в района на Пампорово. Това са може би най-леките и лесни за предприемане. С малко повече усилия може да се “спретне” разходка от Пампорово до горна станция на Мечи чал или от хижа Перелик до връх Голям Перелик. На по-късен етап, когато направим някои от тези разходки, ще допълня поста, за да се дадат алтернативи за активна почивка на всички, които търсят нещо различно от обикновена ски почивка.