Този път ще споделя едно малко по-различно от обичайните ни забавления. Пак сме с децата и пак в планински район. Само че целта е да се потопим в едно уникално за родината ни събитие – 10ия, юбилеен Миндя рок фест. Уникален е заради, историята си, заради необичайното си място и заради факта, че е безплатен.

Програма на Миндя рок фест 2018

Историята на Миндя рок фест

Миндя Рок Фест е най-популярният безплатен фестивал за рок и блус в България, стартирал още през 2009.  Началото е положено, когато заселило се английско семейство в селото дава 2000лв на известният политолог проф. Евгений Дайнов с молба да организара рок концерт. От тогава, всяка година в края на всеки август, в село Миндя, се провежда фестивала. Инициатор е  професора заедно с още няколко активисти и помощ от цялото местно население. Фестивалът е цялостно културно събитие, което събира изкуства и занаяти с музика, както и хора с различен произход – жители от малките градове и столицата, англичани и българи.

Изпълненията на Милена през първата вечер накараха публиката да куфее.

Мисията на фестивала, организаторите определят като:

  • Фестивал от хората, за хората
  • Свободен блус и рок фестивал в сърцето на планината
  • Ежегоден ритуал по изпращане на лятото
  • Организация от доброволци (без печалба и основана на ентусиазъм)
  • Безопасна среда за децата и забавление за цялото семейство
  • Сцена за известни групи, които да свирят наравно с млади таланти.

Ния – победителката от Гласът на България за 2018 – показа, защо е спечелила. Много силни изпълнения с партньора и Явор.

Село Миндя

Село Миндя се намира в ценралната северна част на Стара Планина в близост до Велико Търново (22км) и град Елена (19км). Селото е сравнително голяма и изненадващо живо. Къщите са стегнати. Местните жители съжителстват с няколко английски семейства, избрали това прекрасно задбалканско селце за свой дом.

The Drivers – една група от Горно Оряховица откри фестивалас класически рок изпълнения

Миндя рок фест 2018

Както и през всички останали години и тази година фестивалът е безплатен за посетители. Безплатно участват и всички изпълнители, повечето от които подкрепят от години каузата и са редовни участници. Събитието е отлично организирано и подходящо за семейства с деца. А такива имаше десетки – тичащи покрай сцената, на мегдана и между хората. Има обособен район за палатки. Обстановката е много непринудена и истинска. Хората се познават от минали години. Ема и Кристиян не спряха да лудуват под звуците на различните банди. Откровено казано, всички групи и изпълнители бяха на много високо ниво. Такова беше и озвучението и организацията. Определено станахме фенове на Миндя рок фест и се надяваме и догодина да сме отново тук.

Delta Roosters съпътстват фестивала със своята блус музика още от създаването му

Ето още няколко мига от първата вечер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си