Този път ще споделя едно малко по-различно от обичайните ни забавления. Пак сме с децата и пак в планински район. Само че целта е да се потопим в едно уникално за родината ни събитие – 10ия, юбилеен Миндя рок фест. Уникален е заради, историята си, заради необичайното си място и заради факта, че е безплатен.

Програма на Миндя рок фест 2018

Историята на Миндя рок фест

Миндя Рок Фест е най-популярният безплатен фестивал за рок и блус в България, стартирал още през 2009.  Началото е положено, когато заселило се английско семейство в селото дава 2000лв на известният политолог проф. Евгений Дайнов с молба да организара рок концерт. От тогава, всяка година в края на всеки август, в село Миндя, се провежда фестивала. Инициатор е  професора заедно с още няколко активисти и помощ от цялото местно население. Фестивалът е цялостно културно събитие, което събира изкуства и занаяти с музика, както и хора с различен произход – жители от малките градове и столицата, англичани и българи.

Изпълненията на Милена през първата вечер накараха публиката да куфее.

Мисията на фестивала, организаторите определят като:

  • Фестивал от хората, за хората
  • Свободен блус и рок фестивал в сърцето на планината
  • Ежегоден ритуал по изпращане на лятото
  • Организация от доброволци (без печалба и основана на ентусиазъм)
  • Безопасна среда за децата и забавление за цялото семейство
  • Сцена за известни групи, които да свирят наравно с млади таланти.

Ния – победителката от Гласът на България за 2018 – показа, защо е спечелила. Много силни изпълнения с партньора и Явор.

Село Миндя

Село Миндя се намира в ценралната северна част на Стара Планина в близост до Велико Търново (22км) и град Елена (19км). Селото е сравнително голяма и изненадващо живо. Къщите са стегнати. Местните жители съжителстват с няколко английски семейства, избрали това прекрасно задбалканско селце за свой дом.

The Drivers – една група от Горно Оряховица откри фестивалас класически рок изпълнения

Миндя рок фест 2018

Както и през всички останали години и тази година фестивалът е безплатен за посетители. Безплатно участват и всички изпълнители, повечето от които подкрепят от години каузата и са редовни участници. Събитието е отлично организирано и подходящо за семейства с деца. А такива имаше десетки – тичащи покрай сцената, на мегдана и между хората. Има обособен район за палатки. Обстановката е много непринудена и истинска. Хората се познават от минали години. Ема и Кристиян не спряха да лудуват под звуците на различните банди. Откровено казано, всички групи и изпълнители бяха на много високо ниво. Такова беше и озвучението и организацията. Определено станахме фенове на Миндя рок фест и се надяваме и догодина да сме отново тук.

Delta Roosters съпътстват фестивала със своята блус музика още от създаването му

Ето още няколко мига от първата вечер.