За нас остров Махе (Mahe) бе първа спирка на нашата почивка на Сейшелите. Останахме там 6 дена и гледайки назад сега, този избор си заслужаваше. Махе е най-големия остров на Сейшелите с около 80.000 жители (85% от населението на страната). Островът е комбинация от страхотни плажове с бял пясък и кристално-чиста вода, красиви гранитни върхове, достигащи почти 1000 метра височина в непрестъпна джунгла съчетани с добре маркирани туристически пътеки. Това е и острова на който неминуемо ще кацнете (освен ако нямате частен самолет, хеликоптер или яхта). При почивката на Сейшелите неминуемо ще кацнете на остров Махе, така че е добре да планирате добре, какво искате да посетите там.

Трябва да знаете, че почивка на Сейшелите е подходяща и за семейства с деца, както бяхме, и ние и за двойки. За да опознаете острова ще ви трябват минимум 3-4 дена (в по-бързо темпо), докато един престой от порядъка на 5-6 дена ще ви позволи да видите повечето интересни места без да бързате. Ние вие предлагаме 8 неща, които непремнно да направите, ако сте на Махе.

1. Релакс на Beau Vallon Beach

Това, може би, е най-известния и най-посетения плаж на Махе. Намира се в северната част на острова на около 7-8 км от столицата Виктория. За разлика от повечето плажове на Сейшелите, тук неминуемо ще намерите много местенца за хапване на креолска храна, пийване на екзотични коктейли или оферти за разходка с лодки до съседните острови. Почивка на Махе не би била пълноценна без посещение на Beau Vallon.

Плажната ивица е дълга почти 2 км и широка около 30 м. Към брега, плами и други дървета предлагат прекрасна естествена сянка от жаркото слънце. Водата на Beau Vallon бе една от най-топлите, в които се къпахме по време на нашата почивка на Сейшелите. Децата почти не излизаха от нея. Плажът е подходящ и за малки деца, поради факта, че става постепенно дълбоко и липсват опасни течения. Ние бяхме отседнали в къща на около 150 м. от плажа на Beau Vallon, който посетихме няколко пъти. Когато ни омръзнеше седеното под палмите или къпането в океана, правехме разходки по плажа или гледахме приготвянето на местна кухня. Някои от нас (без да споменавам кои) тренираха на уредите край плажа.

Залезът от Beau Vallon също е прекрасен, но има едно местенце (виж 2.), където той направо е зашеметяващ. Всяка сряда от 17ч. на плажа на Beau Vallon се прави пазар, от където може да си купите сувенири, да хапнете местна храна или да изпиете коктей с домашно направен ром.

2. Залез на Sunset beach

Ако сте почитатели на изгреви и залези и обичате да го посрещате на морския бряг, непременно се отбийте един следобед до Sunset beach. Плажът се намира на около 4-5 км северно от Beau Vallon. Ние просто взехме автобуса, който спираше до плажа на Beau Vallon и за 10 мин. бяхме на Sunset beach. Ще го откриете лесно или като попитате някой местен или просто следете за табелка на хотел Sunset beach, намиращ се непосредствено преди плажа.

Това е един сравнително малък плаж, където при добри условия може да се гмуркате и наблюдавате подводния свят. Когато ние бяхме там, океанът бе доста бурен, поради което се ограничихме до скачане с и във вълните. Както загатва и името, залезът от тук е невероятен. Просто се изтегнете на плажа и го наблюдавайте.

3. Екскурзия с лодка

Това, според нас, е задължителна част от почивката на Сейшелите. Ние направихме една еднодневна екскурзия с лодка от остров Махе до съседните острови. Това ни даде възможност на нас и на децата да се докоснат до един свят, който иначе може да видим само на картички или снимки в интернет. Екскурзията до Marine National Park включваше извозване от къщата ни до лодката, посещение на островите Round Island, Moyenne Island, Cerf Island и Long Island, вкусен креолски обяд, поднесен на плажа и два пъти гмуркане и разглеждане на коралови рифове и рибки. За наш късмет с Ема, успяхме да зърнем дори и една костенурка да плува покрай нас.

На Cerf island спряхме да видим и нахраним огромните костенурки, които достигат възраст до 200 години. Ако и аз имах тяхното спокойствие, сигурно щях да имам шанса да достигна поне половината :-).

Ако и вие решите да направите подобна екскурзия, препоръчвам с две ръце Captain Michael, чийто щанд ще откриете в началото на Beau Vallon (Dolphine Nemo), където той и или жена му Айше, ще ви обяснят всичко. Може също да ги контактирате през тяхната фейсбук страница или на имейла dolphinnemo10@gmail.com.

Еднодневна екскурзия с тях е около 70 евро на човек (за деца може да договорите 50% намаление), включително обяд и трансфер до пристанището и обратно до хотела. ЗАСЛУЖАВА СИ.

4. Разглеждане на подвония свят с маска и шнорхел

Не е нужно да сте много добър плувец или дори гмуркач, за да може да разгледате цветния подводен свят на край Сейшелските острови. На някой места рибките идват сами при вас да любопитстват, а ако им хвърлите малко хляб, ще видите страхотни битки, та дори и скоци над водата.

Водния свят е много разнообразен и затова си носете с вас маска и шнорхел. Обикновено ще отркиете рибките почти на всеки плаж в близост да камъни край сушата. Има обаче места, които са препоръчани, като Sunset beach, Marine park, за който споменах преди малко, Baie Lazare, Anse Major. Освен пъстри малки и по-големи рибки, ще може да разгледате и различни по вид и цвят корали. За съжаление, както и на други места по света, и тук коралите измират и не е ясно още колко време ще може да имаме шанса да ги видим в естествена среда.

Разбира се, внимавайте с гмуркането и следете за предупредителни табели на плажа. Има места, които не са подходящи за тази цел през определени месеци от годината или когато идва прилив. Спазвайте мерките за сигурност.

5. Направете преход до Anse Major или по една от маркираните пътеки

За мен това е неизменна част от всяко едно пътешествие, та било то и на такова с божествени плажове. Разходки из диви места. А такива, за наш къзмет имаше много на всеки един от Сейшелските острови. На Махе успяхме със Соня да се разходим една сутрин по време на дъжд до красивия плаж Anse Major, намиращ се на запад от Beau Vallon. До изходната точка стигнахме с кола, след което следваше 45 мин разходка (бързо ходене) до плажа по маркирана с жълто пътека. По време на разходката се откриват пракрасни гледки към океана на фона на черни гранитни скали и отровно зелена джунгла. А плажът Anse Major е просто приказен. Успяхме да направим една баня преди да се върнем обратно в къщата. На връщане имахме късмета да зърнем и няколко делфина, плуващи в близост до брега.

Освен тази разходка, има още няколко доста интерсни, които за съжаление не успяхме да направим, като Copola trail и Morne Blanc Trail, които се намират Sans Soucis Roud. За сметка на това успяхме да спрем на Mission Lodge и да се насладим на един прекрасен залез и панорама от високо.

6. Обиколете острова с кола

Един ден просто вземете кола под наем и се разходете по крайбрежието, обикаляйки цялата южна част на Махе. Ние го правихме даже два дена :-). Има толкова красиви малки и по-големи плажове, че ако искате да им отделите достатъчно внимание, ще трябва да останете на Махе повече от седмица. Ние успяхме да посетим и усетим плажовете Barbarons beach (преминавайки полулегално през Avani Seychelles Barbarons Resort and SPA), Baie Lazare, Police Bay – най-южната точка на острова и Anse Royal. Все красиви плажове, които не трябва да се пропускат при идване до Махе. Около тях има още дузина други плажа, които ще видите от колата, понеже пътят (с малки изключения) върви по крайбрежието.

7. Вкусете от местната креолска кухня

Почивка на Сейшелите не би била пълноценна, ако не сте опитали от местните специалитети. Дори и да не си падате по къри, ориз и риба трябва да го направите. Ние събрахме доста впечатления от креолската кухня, та дори гледахме да хапваме от местата, където го правят местните. Такива има няколко на Beau Vallon, къедто ще хапнете току що хваната и изпечена а грил риба (риба тон, jobfish, red snapper и много други), скариди и октоподи. Те обикновено се сервират в комбинация със сос от къри и ориз или нуделс. Има разбира се и вегетариански варианти или такива с месо (пилешко и свинско).

Ние наблегнахме също много на местните (не вносните) плодове и зеленчуци. Почти ежедневно си купувахме авокадо (бяха мнооого вкусни), банани (малки), passion fruit, golden apple, star fruit, кокосови орехи, папая, манго (там го ползват за готвене) и зелени лимончета. Всички тях ги консумирахме сутрин, обед и вечер, та и през деня.

Като говорим за местната кухня, не мога да не спомена и местния ром. Сигурно се произвежда така, както ние си правим ракията и виното в България. Най-известната им марка е Takamaka rom, който чудесно се съчета с всякакви плодови сокове.

8. Разходка във Виктория

И накрая може да отделите 3-4 часа да разгледате столицата на Сейшелите – Виктория. Градът е кръстен в чест на английската кралица. Там ще откриете малко копие на часовниковата кула от Лондон (Big Ben). Лично за мен, това не предствляваше кой знае каква забележителност. Друга запомняща се сграда в града е хиндуиския храм Arul Mihu Navasakthi Vinayagar в центъра. Влязохме да го разгледаме за 10 мин, но без някой да ни обясни различните символи бе трудно да разберем смисъла им. Непосредствено до него се намира пазара за риба, плодове и зеленчуци – Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market. Там ежедневно се вътри търговия (най-вече преди обяд) и ако искате да си набавите прясна риба – това е едно от местата.

Някои споделят, че едно от местата за посещение на острова е изкуствения остров Eden Island. Него зърнахме набързо от водата при екскузрията ни с лодка. Все пак при толкова красота създаден на това малко местенце от природата би било прахосване на време за нас да се ходи на някакъв, по подобие на арабските, изкуствено създаден остров със скъпи къщи и магазини.

Места за настаняване

Почивка на Сейшелите, и конкретно на остров Махе, не е нужно да бъде прекалено скъпа. За настаняване имате възможност да избирате измежду стотици варианти на острова, които покриват диапазона от изгодни (около 100 лв за двойна стая) до хупер лукс (цените клонят към плюс безкрайност). Аз лично съветвам да се търси местенце за нощуване около Beau Vallon, поради факта, че от там се достигат лесно и бързо повечето атракции. Ако пък предпочитате по-уединени места, тогава потърсете нещо в южната част на острова.

Booking.com

В заключение

Това са нашите 8 неща, които препоръчваме да направите на остров Махе. Ако сте планирали посещение и на други от Сейшелските острови, изчакайте да прочетете следните свързани постове (още в редакционна фаза):

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си