Изборът на колело за дете обикновено е освен голямо събитие за всеки мъник, но също и инвестиция. Инвестиция в здраве, усмивки и забавления. Освен това покупката представлява и не-малък разход, който е добре да бъде похарчен ПРАВИЛНО. Инвестицията е правилна, тогава, когато детето кара с удоволствие и учи нови неща.

Но как да купим правилното колело за детето? Какво трябва да знаем при избора? Ето 8 неща, които да прецените, ако ви предстои такава покупка. Постът е написан със съдействието на експертите от SCOTT BULGARIA, които предлагат качествени колела за всяка възраст и вкус.

1. Кой е правилния размер за вашето дете

Размерът на колелото е от особено значение и предопределя значително, колко ще му се радва детето. Не правете грешка да купувате прекалено големи колелета, особено за малки деца, които още нямат увереност да карат. Така те ще трябва да се учат на колело, което е по-голямо, по-тежко и по-трудно за управление. Такъв старт като нищо ще убие желанието им още в началото.

Първи велосипед – предимството на balance bikes (колело без педали)

Традиционно повечето родители предпочитат да купуват първия велосипед на детето си с помощни колела. Това им дава усещане за сигурност (на родителите), но създава лоши навици на детето и не ги учи на основното – пазене на баланс. Вместо това детето разчита на помощните колела, губи концентрация и просто се вози. Този проблем бива решен с така наречените „balance bikes”. Това са изключително леки и удобни велосипеди, които дават свобода и сигурност без да променят значително концепцията на стандартен велосипед.

С тях детето съвсем естествено се учи да се доверява на инстинкта си за баланс и го доразвива. Прехода към по-голям велосипед е бърз, безболезнен и естествен. И при двете ни деца имахме в началото balance bikе, след които преминахме на по-големи колела без помощни колелца, поради фактът, че те вече можеха да пазят баланс.

Кристиян на 2.5г с balance bike по Панорамната пътека на Витоша

Колело с педали

Размерът на колелетата се измерва чрез цолажа на гумите. Нашият син кара на 3 г, колело с гуми 12″, на 4г – 16″. На 5г му купихме 20″ колело, което е за размер от 115см. Колелото е в правилния размер, когато детето, седейки на седалката, може да докосне с пръстите на двата крака земята (не е нужно да е на цяло ходило).

Друг важен елемент тук е геометрията на рамката. Тя трябва да е с такъв дизайн, че детето да може самостоятелно лесно да се качва и слиза от колелото. Има колелета, чието кормило също позволява да се наглася напред или назад, за да бъде удобно каране според височината на детето.

2. Изберете правилния тип колело за вашето дете

Може да звучи банално, но изборът на колело зависи от това, къде най-вече детето ще кара колелото. Дали ще е на улицата пред къщи, в парка или дори по пресечен терен. Особено от 20″ нагоре този избор става доста важен, поради факта, че разнообразието в избора се увеличава значително. Планинско колело има смисъл, ако ще го карат предимно по черни и планински пътища или специализирани байк зони в парковете, където се упражняват скокчета. За такива случаи е добре да се помисли за колело със скорости, за да могат лесно да се преодоляват изкачвания. За деца, които ще карат предимно в парка или на шосе, може да се заложи на колело с по-тънки гуми. Ако пък ще се кара и по шосе и в парка, но и по черни пътища, заложете на т.нар. хибридни колела, които са подходящи за всякакви терени.

Не хвърляйте излишни средства да закупите колело с оборудване, което няма да се ползва. Потърсете отговор на въпроси като:

  • трябва ли колелото да има преден амортисьор?
  • необходими ли са дискови спирачки?
  • ще може ли детето да си служи със много скорости?

3. Възможности за настройка и сервизиране

Ако закупувате колелото от специализиран магазин, там почти сигурно ще получите и безплатно първоначално настройване и сервиз. Такъв ще трябва да направите сами, ако решите да купите колелото от неспециалиразан магазин или втора ръка.

Всеки велосипед, дори детския, може и трябва да бъде настроен спрямо ползвателя. Ето и някои от настройките, които трябва да се проверят:

  • Нагласяне на ръкохватките спрямо спирачките
  • нагласяне позицията на кормилото
  • настройка на позицията и наклона на седлото
  • проверка на скоростите (дали се сменят всички, дали опира веригата някъде)

4. Намерете здраво, не тежко колело

Детските колелета обикновено често биват захвърляни по земята от притежателите им. Или пък се пада от тях докато се учат да правят разни трикчета. Затова, колкото са по-здрави, толкова по-добре. Но това не означава, че трябва да са тежки, а да са направени качествено и с подходящи материали.

Поинтересувайте се от теглото на колелото и го сравнете с други модели. Разбира се, най-леките варианти логично са и най-скъпи, заради олекотените материали, от които са направени.

Идеи за вело-разходки с деца

5. С колко скорости?

Преди детето да е 110 см и да кара добре (обикновено 20″ колело), няма смисъл да се мисли за скорости на колелото. Детето в тази възраст е добре да усвои пазенето на баланс и управлението на колелото по равни участъци. Да може да тръгва и слиза само.

Но когато вече се справя с горните неща, неминуемо идва момента (пък и желанието) за колело със скорости. За начало е добре да се започне с по-малко скорости – напр. 6-7. Така детето ще може да се научи сравнително лесно, кога и как се сменят. Дъщеря ми започна да кара колело с скорости на 5 и наистина и беше трудно да ги сменя на предните венци, тези отзад бяха напълно достатъчни за начало.

Но когато пораснат напр. 24″/26″ тогава е добре да се помисли какви точно скорости са нужни, за да могат да се справят както при изкачвания, така и при спускания. Отново трябва да се помисли, при какви условия основно ще се кара колелото.

Трябва да отбележа, че едно от най-важните неща тук е, колко лесно е за детето да сменя скоростите в движение. При качествените скорости, детето, със своите малки ръчички, ще може лесно да ги превключи. Не е забавно, когато тръгвате да изкачвате някое малко възвишение то да трябва да спре да си смени скоростите, защото му е трудно.

Пробвайте най-добре в магазина, колко лесно се сменят скоростите. И най-вече пробвайте различни модели, за да направите разликата.

6. Подходящи спирачки

И тук, важно е да се търси колело, с компоненти напаснати за дете. За малките ръце спирачният ход трябва да може да се наглася. Детето не трябва да се затруднява от седнало положение да стисне спирачките. Това значително ще улесни карането на колело с усмивка на лицето. Има два вида спирачки за малките деца, т.нар. U-brake и V-brake. Последните, като че ли са по-лесни за стискане от малки ръчички. Във всеки случай е добре детето само да провери, дали има сили да стисне спирачката от седнало положение.

Спирачка, нагласена за стискане от детска ръка (приближена до ръкохватката)

За малките деца алтернатива на спирачката е контра за задната гума. (с предна спирачка).

Дискови спирачки са доста модерни, но особено за по-малки деца не носят предимства. Те са подходящи за деца над 8-9г, които обичат да карат продължително по черни пътища с изразени спускания. За всички останали спирачки с челюсти (стига да са качествени) вършат идеална работа.

7. Протектор за верига

Звучи банално, но често по протектора за верига може да се разпознае качественото от некачественото колело. При първите, протектора е добре прикрепен към рамката, без луфтове и най-вече тракащи звуци при каране. Просто хванете протектора и го размърдайте, за да усетите как е закрепен.

Освен това, протекторът за веригата предпазва от неприятни наранявания при падане. Това е още една причина да обърнете внимание на колелета с качествен протектор. Освен това веригата не би трябвало да се опира в протектора, когато се сменят скоростите.

Протектор за верига

8. Качество срещу цена

В днешно време изборът на детски колелета е голям. Може да се купят от специализиран магазин, от смесени магазини или на старо. Независимо, къде го купувате, обърнете внимание на качеството на материалите. Използването на евтини материали (напр. пластмаса) в много от частите, неминуемо ще окаже влияние върху живота на колелото, но най-вече на удоволствието да бъде карано.

Велопреход с деца – изборът на колело има значение 🙂

Ако искате да дарите усмивки и щастливи мигове на децата, изберете колело, което е изработено с качествени материали. Не е нужно да е скъпо, но нека е качествено. Освен това, пазарът за препродажба на детски колелета втора ръка е доста активен. Когато умалее, винаги може да препродадете качественото колело на добра цена.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог