С настъпването на пролетта, освен че се отправяме към пълноводни водопади и свежи разходки в планината, се настройваме и на вълна “бране на пролетни билки“. България е богословена с изключително разнообразие на билки и за късмет те се намират (почти) на всякъде около нас. Ние залагаме на “чисти” билки предимно от диви райони, които посещаваме по време на преходите ни. Така съчетаваме приятното с полезното.

Децата се включват с най-голям ентусиазъм да ги берат, та дори и настояват да помагат в приготвянето на сокове, мед и др. производни продукти, които си правим. Вече разпознават повечето от билките, които събираме през последните години и знаят за какво са полезни.

Важно е да се знае, как точно се берат билки, защото правилното им събиране подпомага ръстежа им и не води до тяхното унищожаване. А трябва да сме съвестни и благодарни на природата за даровете, с които ни дарява.

Точни рецепти за превръщане на пролетните билки в сокове, мед, кремове и т.н. няма да давам, понеж интернет е пълен с такива и всеки може да си подбере рецепта за своя вкус. Ето и нашите четири фаворита

Бял бъз

Това е една от любимите ни билки. В последните 3-4 години не минава сезон без да се отправим целеустреммно за бял бъз. Той расте на храсти, които понякога достигат 4-5 метра височина. Обикновено е готов за бране през месец май и юни. Ухае страхотно, а от него правим сок концентрат, който разреждаме през цялото лято. Консумация на сок от бял бъз освен че е вкусна напитка допринася за подсилване на имунната система. Има положително действие при настинка и груп, както и при заболявания на дихателната система.

пролетни билки
Цветчета от бял бъз

Борови връхчета

Ммммм, това е друга вкусотия, която събираме и ползваме целогодишно. Със своя карамелен вкус боровите връхчета се превръщат в прекрасен елексир за пиене или чай. Събират се през април и май, когато новопоникналите борови връхчета са от порядъка на 4-7 см. Те са богати на етерично масло, танини, горчиви вещества, и витамин С. Ние си правим медоподобен сироп, който слагаме в чай или разреждаме с вода.

пролетни билки
Борови връхчета

Друг начин на употреба е като изсушим връхчетата и правим чай от тях. Продуктите от борови връхчета имат доказан благоприятен ефект при заболявания на бронхите и белите дробове.  Ползваме го винаги, когато някой от нас го боли гърлото, в комбинация с други билки. Сушените връхчета могат да се ползват и за инхалации, за облекчаване на кашлица и отхрачване. А най-вкусния сок от борови връхчета пихме на Дедова къща в Родопите. Ако отивате към изворите на река Арда, непременно го опитайте.

Цвят от глухарче

От две години берем и цвят от глухарче. От него правим сироп-мед, който разреждаме и с вода. Получава се вкусна и освежаваща напитка за топлите дни. Глухарчето стимулира апетита и има пречистващо и диуретичен свойство. Може да се ползва и като декорация в кухнята.

Листата от глухарче имат леко горчив вкус, като стават за салата с лимон и зехтин (наподобяват рукола). Действат добре против пролетнна умора.

Коприва

Всеки знае, че копривата е полезна. Хубавото при нея, че тя е много широко разпространени и расте от ранна пролет до есента. Неприятната част е брането, поради парещия ефект при директен допир с кожата. Ако тръгвате на път и имате намерение да берете коприва, сложете в раницата една (или няколко) ръкавици. От свежа копривата редовно правим супа. Ако неберем повеча я изсушаваме (пак за супа).

Коприва от Войнежа

Копривата съдържа множество полезни вечества и елементи, като: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини и мравчена киселина. Съдържанието на витамин С в копривата е два пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на – морковите. Освен това копривата е силно алкална и създава много благоприятна среда в организма.

Добре е да я консумираме пролетно време за стимулиране на организма или есенно време, преди бедния на витамини и елементи зимен сезон.

Други пролетни билки

Има още куп пролетни билки, които ползваме. Тях обаче обикновено не по време на преход, а според ситуацията. Такива са например

  • липата, от която правим вкусен чай
  • здравец
  • невен, от който майка ми прави крем за разни

Билките са прекрасен природен дар, който ни заобикаля (почти) на всякъде. Трябва само малко да се поогледаме и може да си спестим доста средства от покупка на съмнителни лекарства от аптеката. Включете и децата в тяхното събиране и ви обещавам освен много забава, а и създаване на връзка към земните блага.

Как може да подкрепите блога “С деца на планина”?

За да продължим със създаването на още повече и по-качествено съдържание се нуждаем от подкрепата на нашите читатели. Тази подкрепа не коства нищо за вас, но на нас ще помогне да споделяме с вас още истории от интересни дестинации. Как да ни подкрепите?

Когато резервите нощувки си през Booking.com, просто използвайте банер в блога “С деца на планина” да влезете на страницата за търсене на места за отсядане. От всяка ваша резервация направена през нашия блог, ние получаваме част от комисионната, която Booking.com взима от хотелите. Цената на резервация за вас остава същата.

Booking.com

Благодарим предварително за подкрепата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си