Пролетни билкиБилки през лятотоЕсенни билки

За този пост ми помогна и моята позната Райна, която е наследствена билкарка и често се допитвам до нея за съвет при нужда.

Защо берем билки?

Бране на билки се е превърнало в част от нашите преходи. В раницата винаги се намира някоя торбичка, в която да съберем билки, когато ходим на разходки с децата в планината. Има и разходки, в които целенасочено се отправяме за бране на билки. А тях ние ги ползваме целогодишно. Гледаме да събираме най-вече такива билки, които стимулират и подкрепят имунната система като превенция срещу грип и настинки, такива, които помагат при наличие на настинка и заболявания на дихателните пътища, както и билки които консумираме освен заради полезните им свойства, а и заради приятния вкус.

Децата ги включваме активно в процеса на бране на билки. Те освен, че се учат да ги разпознават, придобиват и умения за това, как и кога да ги берат. В последствие, когато ги консумираме под формата на сокове, чайове или сушени плодове, си спомняме с усмивка тези моменти.

Какво правим с билките?

Някои от билките изсушаваме, други правим на сок, сироп или мед, трети консумираме директно, а четвърти правим на супа или друга гозба. В серия от постове че ще споделя, кои билки берем най-често и за какво ги ползваме. Няма да навлизам в детайли на приготвяне на рецепти с тях, такива има стотици в интернет.

бране на билки
Сок от бял бъз, който консумираме почти целогодишно

Как да берем правилно билки?

При брането на билки има няколко простчики правила към които се предържаме, за да може да се възползваме от тяхната пълна сила и оставим билки и за други като нас (или за следващата година). Основно правило е да се знае, кога е времето на дадена билка за бране. При повечето, то е очевидно, но има билки, чието максимално полезно действие зависи от сезона или дори часа на бране. Най-добре е билките да се берат в сухо време.

Плодовете трябва да са добре узрели, а листата и цветовете се берат малко преди или по време на тяхното разцъвтяване. Никога не изтръгваме билката с корените и обикновено ползваме ножичка или ножче за скъсването. Така тя ще може да поникне наново.

Сушенето го правим, като разтелим билките върху тънък памучен чаршаф в суха, проветлива стая и ги оставим там докато изсъхнат. Обикновено това се случва на село Войнежа или в къщи.

В серия от постове споделям, какви билки берем по време на преходи:

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог