Човек се чуди, как хем да спазва карантината, хем да не се залежава в къщи. Да не нарушава забраната за посещение на паркове, но все пак да е сред природата. След малко главоблъсканица установих, че разходка в Люлин планина ще е подходящо място за раздвижване, без да се нарушават строгите правила на Щаба :-).

Макар и на един хвърлей разстояние от нас, досега не бяхме ходили до Люлин планина. Тя сякаш остава в сянката на останалите планина, наобиколили София. Не че няма какво да предложи на търсещите раздвижване сред приятна природа. Затова пък в рамките на една седмица си врътнахме “нашето” кръгче от Банкя до Дивотинския манастир два пъти. Ей така, защото доста ни хареса.

Кръгчето бе плод не на предварително направен план, а на импровизация на място. Искахме просто да се разходим за 2 часа на спокойствие и без много хора наоколо. Верен помощник, както винаги, се оказа Oruxmaps с качената карта на BG Mauntain. С нея се ориентирахме, коя от многото пресичащи пътеки да вземем, за да стигнем все пак до Дивотинския манастир и да се върнем обратно.

Маршрутът, който се получи от тази импровизация се оказа изключително приятен и разнообразен, лек и в същото време достатъчно дълъг, за да може да огладнеем. Освен преобладаващия лек наклон, предлага на места стръмни спускания, но и резки, кратки изкачвания. Движи се основно сред красива широколистна гора, но на места се върви на открито с прекрасна гледка към Софийското поле и поглед чак до Стара планина на север.

Цялата обиколка с лежерно темпо ни отне и двата пъти около 2 часа с кратка почивка на манастира. В самия Дивотински манастир не влязохме заради ограниченията, но край него може да се отседне за кратка почивка. Кръгчето е много подходящо, когато се търси полудневна разходка близо до София (особено близо е за тези, живеещи в западната и част).

Прилагам нашата gps-следа, ако все пак решите да тръгнете по “нашето” кръгче.