Ориентиране в планината е една тема, която заслужава да и се отдели внимание. Още повече, когато сме с децата трябва да имаме под ръка карта на района, за да си спестим неприятности и време за евентуално лутане. Освен правилното планиране на прехода с деца, аз обикновено разчитам и на допълнителна помощ по време на прехода. Тук не става дума за маркировки или откриване на посоките по мъха на дърветата.

Ще споделя за един малък помощник, който винаги е с мен и много често ползваме, когато сме някъде на разходка. Налагало ми се е да го ползвам дори и по познати места, когато искам да направя справка за оставащото ни разстояние, денивелация и интерсни обекти в близост. Става въпрос за OruxMaps – безплатно приложени за андроид телефони. Приложението може да се свали от  google play чрез този линк и има множество функции и възможности.

Най-важното е, че може да си заредите карта на българските (а пък и други) планини и да я ползвате офлайн – без да сте зависими от обхват на мобилния оператор. Важно е единствено да имате заредна батерия на телефона. Аз лично препоръчвам картите за Гармин на BGMountains. Безплатни са, но ако все пак ви вършат работа, може да подкрепите проекта с избрана от вас сума. От страницата на BGMountains може да си изберете или основна или олекотена версия за директен ъплоуд в приемник (с разширение .img). Следвайте стъпките за да ползвате картата с приложението OruxMaps:

  1. Изтеглете избраната от вас карта директно на телефона си (трябва да имате достатъчно свободно място – основната версия е над 700 МБ, а олекотената над 300 МБ) – натискате бутона “изтегли” и свалянето започва.
  2. Когато е свален файла, отворете файловия си мениджър на телефона.
  3. Преместете свалената карта в папка oruxmaps/mapfiles/ (обикновено тя се намира в папка downloads.
  4. Отворете приложението OruxMaps и кликнете на картата в горния десен ъгъл
  5. Изберете Switch map
  6. Кликнете на полето OFFLINE, там трябва да видите, файла който сте преместили (обикновено се казва GMAPSUPP.IMG)
  7. Изберете файла с картата и готово

Когато отворите отново приложението, картата на BGMountains трябва да ви се зареди. На нея може да откриете почти всички пътеки и обекти в българските планини (и не само). Подробно разглеждане на фунциите може да видите и чуете в едно от многобройните видеа за OruxMaps в youtube. Тук ще ви покажа само най-основните и полезните за нас.

Показване на актуална позиция

Преди да отворите OruxMaps се уверете, че сте пуснали GPS-а на телефона си. Чрез него ще може да видите актуалната си позиция на картата. Отваряте апликацията и кликвате върху кривата стрелка. Появява се менюто от дясната страна и проверявате дали локализирането е позволено от апликацията. Ако не е (както се вижда на дясната картинка) изберете Start GPS  и след няколко секунди ще видите местонахождението си на картата. Ако вече е включен GPS-а, имате възможност да го спрете чрез Stop GPS.

Записване на трак/маршрут

Ако желаете да запишите трак на маршрута, по който преминавате, изберете Start Recording. Освен, че ще виждате пътеката от картата, програмата ще направи следа от къде сте минали. Тази функция е особено полезна, ако сте се загубили или поради мъгла например не виждате пътеката. Чрез нея може да се върнете по следата си обратно до изходна позиция.

Зареждане на трак/маршрут за следване

Има случаи, когато си зареждам планираните маршрути на телефона, за да може да ги следваме по-лесно. Те помагат, да не се тръгне по неправилния път. Маршрутът си го планирам или в къщи на компютъра или го намирам в нета. В крайна сметка ми трябва файл с разширение gpx. За мен най-лесния начин да го заредя на телефона е първо да си го изпратя като файл на електронната поща. Отварям си я от телефона и свалям изпратения gpx файл и го отварям. Получавате запитване с коя програма да го отворите и в списъка е също и OruxMaps. Избирате я и програмата се отваря с питане да применете трака с различни опции. Избирате тази, която ви подхожда и приемате.

Трака/маршрута се зарежда на картата и може да го следите.

Програмата наистина е много лесна за ползване. Може да приближавате и отдалечавате (да зумвате, както се казва на български). Също така когато се придвижвате по картата, получавате информация колко се отдалечавате от текущата си позиция (по права линия).

Препоръчвам да си свалите програмата и да си поиграте с нея. Ще се уверите, че е интуитивна и полезна. При въпроси, може да оставите коментар или пишете на стената във Фейсбук.

Надявам се поста да е полезен. Ако блога ви харесва, може да го харесате на старницата ни във Фейсбук.