Преди 2-3 години с Цецо направихме този велоизлет в Плана планина и още тогава бях приятно изненадан от възможностите на тази малка планина за велотуризъм. Има много пътеки, красиви панорамни гледки към Витоша, към Рила или към Лозенската планина, намира се сравнително близо до София и е подходяща както за кратки разходки от порядъка на 2-3 часа, така и за целодневни преходи.

Бе дошъл ред да повторя маршрута с децата. Към нас се присъединиха Мартин и Боби (10г) и така заформихме весела група. Жените щяха да осигурят логистичната подкрепа, за да осъществим това начинание, при което началната и крайната точки са различни.

Тръгнахме петимата – Ема, Кристиян, Мартин, Боби и аз към Белите брези над с. Железница. От там следваха приятни 3-3.5км спускане по асфалт към с. Плана, преди да започне сериозната част. На разклона към махалите Милеви и Йовчови кошари поехме нагоре. Първоначално все още по асфалтов път, който след около километър премина в черен път. Общо изкачването продължи около 5.5 км и на места си бе стръмно, но като цяло дори и децата се справиха доста прилично. Спестихме си изкачване до самия връх Манастирище, който е първенеца на Плана планина. Минахме в подножието му. На места имаше кал, но като цяло пътя бе в добро състояние. След като подминахме Манастирище, спряхме за кратка почивка и обяд. Слънцето препичаше и след обяда не ни се ставаше от полянката 🙂

Трябваше обаче да продължим. Като мотивация за това ни дойде предстоящото дълго спускане до Дяволския мост на пътя за Самоков. Внимавахме с децата при спускането, понеже то бе далеч по-опасно от изморителното изкачване. Но пък на тях им хареса. на няколко места газихме през калища. Пътеката се стесни, след като влязохме в гората към Кокалянския манастир. В тази част пътеката стана и по технична и стръмна.

Направихме отново кратък стоп на самия манастир, преди да се впуснем в последната и технически най-трудна част от маршрута ни. Тази част наистина е за напреднали и затова на нас ни се наложи да бутаме на доста места. Не е непреодолима, но на места пътеката е доста камениста с изразен наклон. С общи усилия се спуснахме до Дяволския мост, където почти в същия момент пристигнаха и жените с колите.

Този велоизлет в Плана планина не е съвсем лесен, маршрута бе интересен и много разнообразен. Общата дължина е 17.5 км. с положителна денивелация от почти 200м и спускане от 650м. На нас целият маршрут с почивките ни отне точно 4 часа.