От няколко години имах план в главата си – да се качим на колела с децата и да обикаляме няколко дни само с тях по течението на река Дунав. Това е така познатия Донаурадвег (нем. Donauradweg), който е част от прекосяващия Европа от запад на изток веломаршрут Евровело 6 от Атлантика до Черно море.

Евровело 6 – от Атлантика до Черно море

Разбира се, за такова приключение изчаквах подходящия момент, за да може всички да му се насладим. В поредица от постове ще разкажа по-подробно за отделните етапи на нашия маршрут от град Пасау в Германия до Виена. Тук ще се опитам да споделя обща информация за маршрута, какво да се очаква от него и каква подготовка е необходима.

По течението на Дунав от Пасау до Виена

Това е може би най-популярната и най-караната отсечка от целия Евровело 6 маршрут. Тя е дълга около 350 км и се движи през цялото време по течението на река Дунав. Кара се цялата или частично от хиляди велосипедисти всяка година и предлага както лек, приятен маршрут без изкачвания, така и отлично изградена инфраструктура за колоездачи. Този маршрут е подходящ както за начинаещи велотуристи, така и за семейства с деца. Протича през живописното поречие на река Дунав, като до района на Вахау теренът край велоалеята е хълмист, докато след Вахау става по равнинен.

Преминава се през много интересни и градчета и села като Пасау Линц, Грейн, Мелк, Кремс, Шпитц, Тулн, Виена и много други. Колоездачите карат и имат възможност да посетят десетки крепости и замъци, исторически сгради и музеи, лозови полета, водни електроцентрали и една неработеща атомна електроцентрала. Това прави маршрута изключително богат на забележителности, които принуждават посетителите да не бързат, а да получат пълно изживяване. На няколко места река Дунав се пресича с т.нар. речни фериботи пригодени за превоз на пътници и колоездачи.

Карта на маршрута от Пасау до Виена (та даже до Братислава)

Инфраструктурата по отсечката Пасау – Виена е изключително добре уредена за велотуризъм. През цялото време велоалеята е отделена от автомобилните пътища. От всичките 350км. може би 10-15км протичат по шосе без алея. Самата велоалея е в идеално състояние и без преувеличение е в по-добро състояние от най-добрите отсечки на нашите магистрали. Велоалеята се поддържа по един трудно за описване начин. В страни от алеята навсякъде е окосено и поддържано, а след силния дъжд, който имаше едната вечер, по алеята минаваха хора от общините да я почистват от паднали пръчки… Никъде по алеята не видяхме боклук, опаковки или други замърсители.

Ако не караме покрай реката, се наслаждаваме на красиви, цветни селца или земеделски насаждения

По самата алея има изградени множество места за спиране, почивка и отдих, както и стотици места за настаняване и/или хапване. Не минават и десетина километра без да има място за почивка или нощувка. Хората по маршрута се създали един чудесен туристически продукт, който дава възможност посетителите да получат нещо различно, нещо приятно, да се комбинира спортното изживяване с културно и кулинарно изживяване.

Нашите етапи от Пасау до Виена

Нашият план бе да изминем маршрута от Пасау до Виена в 6 етапа, макар повечето гидове да предлагат 7-8 дневни велотурове. Минавайки маршрута за 6 дни искахме да оставим и 1.5 дни за разглеждане на Виена. Ето и нашите етапи, които включват и отбивки до различни забележителности и градчета край основния маршрут.

За всеки един етап ще разкажа по-подробно в отделен пост. Ще споделям доста снимки и видеа. Разбира се, според времето и възможностите етапите могат да варират. Освен това голяма част от хората, които срещнахме бяха с e-bikes, които позволят на хора и с по-слаба физическа подготовка да изминат значителни разстояния.

Особености и подготовка

Вело-маршрутът от Пасау до Виена има някои особености, които трябва да се имат в предвид при подготовката и провеждането му. Основното е, че тази отсечка е доста добре посетена, особено между месеците май и септември и трябва по-от рано да се планират и резервират места за настаняване и пътувания с влак.

Ние оставихме колата на паркинг във Виена (40 евро на седмица) и от там с влак стигнахме до изходната ни точка Пасау. Понеже не резервирахме навреме бърз влак с места за колела, пътувахме с пътнически влакове отсечката, което трая около 5 часа и сменяхме четири пъти влака. Затова пък цената бе доста приемлива (51 евро за 4 души и 4 колела).

Ние имахме резервации за първите 3 нощувки, а след това резервирахме ден за ден. Така бяхме гъвкави да променяме маршрута, но обратната страна на медала е, че имаше ограничена наличност на места за настаняване. Освен това е важно да се отбележи, че в Германия и Австрия дивото къмпингуване е строго забранено. Не препоръчвам да се нарушава това правило, понеже има голяма вероятност да ви забележат и съобщят за нарушението. Но по вело-алеята има организирани къмпинги, където срещу заплащане може да се постави палатка и да се ползват останалите условия на къмпинга.

Обичайната гледка – Дунав, хълмове и крепости

Друга особеност, която научихме на път е работното време на фериботите. Хубаво е предварително да знаете, къде ще пресичате реката и да проверите работното време. През лятното време обикновено фериботите са до 18ч или 19ч.

Ние се движихме само по основния веломаршрут. Но при наличие на повече време има многобройни разклонения, които дават възможност да посетите населени места и забележителности в страни от него. Всички те са обозначени и имат вело-алея. С тях може да достигнете някои от десетките крепости и замъци по билата на хълмовете, да разгледате някоя по-отдалечена старинна църква или да се насладите на пейзажа, гледайки поречието на Дунав от високо.

Освен това трябва да се има в предвид, че в неделя или празничен ден няма да намерите отворени магазини, ако планирате примерно да си купувате от там неща за из път. Много от ресторантите почиват в понеделник и/или вторник.

В заключение

Накрая ще спомена, че това бе едно от най-хубавите ни семейни изживявания изобщо до сега. Да си на път с колела през такава красива природа, за повече дни и в уредена страна си е удоволствие и вече нямам търпение скоро да се отправим на път отново с колела.