Сапарева баня е добре позната у нас с най-горещия извор на минерална вода (103°C) в България, та дори твърди се и в цяла Европа. Градът е известен още от древността на траки и римляни с уникалната си лечебна вода. Въпреки това Сапарева баня отстъпва по-известност на традиционните центрове у нас с минерална вода като Велинград, Хисаря, Сандански и с. Баня.

Ние обаче харесваме градчето. Освен прекрасната минерална вода, в която не пропускаме да потопим телата си при всяко посещение, Сапарава баня има идеални условия за активен културен и природен туризъм. Това съчетание ни допада и ни кара да идваме тук всяка от последните няколко години – по няколко пъти. Ето и някои забележителности и активности, които не бива да се пропускат, ако сте в Сепарева баня.

Гейзерът

Не са много градовете, които имат гейзер. Още по-малко са тези, които бликат гореща минерална вода. Гейзерът в Сепарева баня е и символ на града. На моменти водата изгригва на завидните 18м височина. С цел, предпазване на посетителите е изграден висок фонтан, който “хваща” водата и я разпръсква на малки капки, за да се охлади по-бързо. Въпреки това, всеки, озовал се край гейзера вижда с очите си (и усеща с носа си) изпаренията от горещата вода.

Мястото около гейзера е превърнато в прекрасен парк със зеленина, алеи и малка трибуна за събития под открито небе. Редовно виждаме тук местни и туристи с деца да се разхождат в парка край гейзера и да се наслаждават на гледките към Рила. През летните вечер той се осветява с множеството цветни светлини.

Аква-клуб Котвата

Гейзерът може да е символ на града, но за нас целогодишния басейна с гореща минерална вода е основната причината да спираме в Сапарева баня. Харесали сме си басейн Котвата, който предлага няколко открити басейна, както и закрит такъв. Има си изградени кътчета за деца, катерушки, мостчета и всякакви заигравки за малки и големи. Редовно се отбиваме тук след ски на Рилските езера да се заегреем след няколко спускания. Бяхме тук и през есента с приятели – просто на заслужена почивка.

Макар и да не е евтино, посещение в аква-клуб Котвата е сред приятните неща, които да изпитатe в Сапарева баня – нещо за душата и тялото :-).

Лично на мен обаче не ми допада бума на строителство на големи хотели и комплекси в града, който губи от облика си на приятно балканско градче, превръщайки се в поредния презастроен и загрознен СПА град в България. Има достатъчно много изоставени сгради, които си стоят занемарени.

Църква Свети Никола

Църквата “Свети Никола” е основна културна забележителност в Сапарева баня. Построена е през 12-13в. Намира се в едно много приятни и отлично поддържани паркче в центъра на града. Била е изписана от вътре, но за съжаление до наши дни са останали само незначителни остатъци от това културно богатство. Църквата със своя интересен строеж – тип “потънала тухла” е изключително живописна.

Сапарева баня
Църквата “Свети Никола” в спретнатия парк на Сепарева баня

Овчарченски водопад Горица

Понеже трудно се застояваме на едно местенце дори и по време на “почивка”, отскочихме и до близкия Овчарченски водопад Горица. Той се намира само на 5 км от Сапарева баня. Последният път когато го посетихме не успяхме да го видим от гъстата мъгла. Сега обаче времето бе на наша страна и успяхме да зърнем този красив 39 метров водопад в полите на Рила планина. До него се стига, тръгвайки от тепавицата на село Овчарци (има табелки в селото за водопада). за има-няма 10-15 мин. разходка сред прекрасна борова гора се достига водопад Горица.

Прелестният водопад Горица, край село Овчарци

С водопада се свързва легенда от периода на турското иго. В селото живели щастливо красивата мома Горица и нейният избраник Йовица. Един ден беят изпратил своите слуги да я отвлекат. Младата мома побягнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали и, за да не попадне в ръцете им, тя се хвърлила от високата скала в реката. Оттогава местните хора нарекли и близкия водопад и реката на нейно име.

Седемте Рилски езера

Сапарева баня е и идеална изходна точка за посещение на една от най-популярните наши природни забележителности – Седемте рилски езера. След около 20 мин. път с кола, вече сме в дебрите на Рила над Паничище, от където се тръгва за езерата – пеш или с лифт. Все пак трябва да се знае, че летните месеци са доста натоварени и се случва посетителите на езерата да са повече от тези в голям софийски мол по време на предколедните истерии за пазаруване… Ако планирате да посетите тази уникална красота наречена Седемте рилски езера, внимателно преценете сезона и деня. Ние изчаквахме около 9 години, за да изберем подходящия миг 🙂 Най-спокойно там е през седмицата извън летния пик през месеците юли и август.

Седемте рилски езера в един кадър. Снимка от Зелени рид