Време е да ви запозная с едно приятно семейство – Сабина и Георги и двете им дечица Борис и Ясен. С тях се срещнахме преди година на първата сбирка на Малки планинари на хижа Бунтовна. След това често ги виждам да споделят интересни и нетрадиционни разходки, от които и ние черпим идеи. Обичат да са сред природата и не се притесняват да споделят тези мигове с малките си деца през всички сезони.

Моля да се представите вие и вашето семейство.

Ние сме Сабина и Георги и имаме 2 деца – Борис /3г/ и Ясен /1г.2м/. Живеем в София, но при всяка възможност гледаме да сме извън града.

Какво обичате да правите през свободното си време заедно?

Да сме сред природата или близо до нея – на село. Не ходим само по планини, а и в ниското, където също има много, чудесни и интересни места за посещение и разходки.

Колко често обикновено излизате сред природата с децата?

Зависи от много фактори, но гледаме минимум 2 пъти в месеца да сме на разходка в планината или сред природата. През януари и февруари например никъде не успяхме да отидем, тъй като децата боледуваха, но пък през март буквално всеки уикенд успявахме да сме навън. Зависи и от това, колко сме ангажирани откъм битово и служебно естество. В случаите, когато сме много заети, минаваме на план Б – на село, което също ни удовлетворява – прекарваме немалко време на открито, спокойствие и чист въздух.

хижа Чакър войвода, Рила

Какви трудности срещате при излети с бебе и малко дете?

От нашия опит до момента като цяло трудното нещо е багажът за две малки деца. Затова подбираме леки и кратки маршрути без голяма денивелация. За носенето на дете на гръб безспорно за нас най-оптималният период е от 3-4 месеца до около 2г. След тази възраст вече тежи, а и си му е време да ходи повече. Затова и се отказахме да вземем раница-самар, предпочитаме ергономичната раница, лека и лесно преносима е и ни върши чудесна работа. На децата им е много удобна, дори на големия. Проблемът с потенето сме го решили с малки хавлиени кърпи, които периодично се сменят. Въпрос на избор. Това е общо взето, други трудности досега не сме имали, освен багажа.

Какви обикновено са пречките да не успеете да ходите по-често (ако изобщо искате да сте по-често в природата)?

Битови и служебни ангажименти, които понякога ни задържат вкъщи и през почивните дни.

Панорамна площадка край село Чала, Западни Родопи

Какви излети предпочитате най-вече и защо?

Най-разнообразни, по-нависоко лятото, пролет и есен в по-ниското. Обикаляме много по водопади, стари черкви, долмени, еко пътеки. Интересните места са безброй. На този етап с децата ходим основно с кола донякъде и после пеша на малко разстояние. Така изглежда излетът ни. Основно еднодневни екскурзии. А ако е за повече дни, избираме място за базов лагер за разходки-лъчове в околността. Улеснява логистиката и пести време и пътуване с кола. Например миналото лято бяхме на почивка на Пампорово за 10 дни. А районът там е толкова богат на интересни места, че не ни стигна времето да обиколим набелязаните обекти за посещение. Пак ще се върнем. Има доста подходящи места за дълъг престой и базов лагер – Семково, Павел Баня, Стрелча, Велинград, Свиленград, Кърджали, Сандански.

Аз съм почитател на велопоходите – много добър начин да видиш много места за кратко време, до които няма достъп с кола. Скоро ще покажем на Борис и този вариант за разходка сред природата. Дано да му допадне. Къмпинг още не сме пробвали, но и това ще стане.

Разкажете интересна случка с вас и децата по време на излет сред природата (преход, колело, ски, палатка, хижа, др.).

Може би качването на вр. Мусала, когато Борис беше на година и половина, а жена ми беше бременна в първите месеци. Тръгнахме с нагласата да се откажем всеки момент, макар че се бяхме подготвили добре, а и с неочакване да стигнем до горе, но в крайна сметка ни се получи изненадващо гладко и изпитахме истинско удовлетворение. Най-важното, Борис не се измъчи (от носенето на гръб по-продължително време), беше спокоен, весел и доволен.

в района на хижа Мальовица през зимата

Разкажете, как планирате преходите и разходките и какво вземате предвид?

По много показатели. На първо място – прогнозата за времето. От нея определяме кога и къде да бъде планиран излета. Под внимание взимаме и маршрута. С тази възраст на децата можем да си позволим пешеходни маршрути не повече от 5-6 км обща дължина и не повече от 200-300м денивелация. А маршрути, които са „магистрали“ в почивните дни, гледаме да ги правим в делнични дни, когато имаме възможност. Пролетта и есента са чудни за посещение в широколистните гори. За водопадите – знаете кога е най-добре да се ходи. И така нататък.

Какви техники използвате да мотивирате децата, когато не искат да вървят?

Спираме за почивки, на място си говорим за разсейване, но най-доброто решение за продължаване по маршрута е да има повече деца в групата. Тогава „не искам“ и „не мога“ не се чуват :)))

Как предпочитате да сте сред природата – сами или с приятели? И Защо?

И двете. Но в интерес на истината досега сме ходили почти само нашето семейство – по две причини: спонтанно решаваме в последния момент къде да ходим, дали сме свободни. А от друга страна с децата сме много относителни за времената за уговорка на срещи. Мотаенето понякога може да е кратко, а понякога безкрайно дълго. Съобразяването с други хора също за момента ни е по-трудно, децата са малки, особено малкият ни син, който проходи преди два месеца. С времето нещата се променят и децата ще се радват на детска компания в планината.

Силистар

Имате ли вече планове за излети с децата през идващата пролет? Ако да какви са?

Да, тъй като едното ни село е в Северозападна България и се очаква дълъг престой там в края на пролетта, планираме няколко обекта в района, включително и във Врачанския Балкан. В началото на май мислим да сме в Източни Родопи, като планираме детски занимания и кратки разходки.

Къде искате да отидете с децата, и все още не сте били?

Всички интересни обекти на изток от р. Янтра, тъй като за нас това се явява бяло петно. С малки изключения.

Какво, мислите, дава времето прекарано сред природата, на децата и на вас като семейство?

Отлично запълване на свободното време – за нас е удоволствие, а за децата – много знания тепърва за флората, фауната, историята и културата… И преди всичко – здраве. Другото хубаво нещо е селото, и там се научават много неща – как да произвеждаме сами чиста храна, градинарството, овошките, на децата им е интересно, в постоянно движение са, научават нови неща, това ги забавлява.

Какви умения според вас придобиват децата, при по-чест контакт с природата?

С времето да бъдат по-отговорни към живота и природата и по-дисциплинирани. Съдим и по нас самите. Жена ми от много малка обикаля планините, а и не само, благодарение на баща й, и искаме да възпитаме и предадем любовта към природата, любознателността и желанието за движение на децата от малки. Това ще им даде много във всяко отношение.

Орфееви скали, Западни Родопи

За какво ползвате блога “С Деца на планина”?

За информация за маршрути, подходящи за деца, и други съвети и споделен опит.

Какво ще си пожелаете сами?

 Здраве и повече свободно време.

А на читателите на блога?

Човекът е човек, когато е на път. Водете децата си сред природата, защото тя носи само положителни неща и навици. Пазете я. Понеже в последно време, за съжаление, се ускоряват незаконните сечи на горите ни, отправям призив – ако видите съмнителни сечи, складирани трупи край пътища или превоз на дървесина, подавайте сигнали в сайтовете на ИАГ и WWF. Независимо дали ще вземат мерки или не. Ако искаме да имаме гора за децата ни и за следващите поколения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си