“Прекарваме много време заедно и почти винаги децата са неизменна част от нашите приключения. Обичам да се наслаждавам на дивата природа. Страст са ми фотографията, карането на колело и ски, автомобилите, някои играчки във версия за пораснали деца и джаджи. Може би това е причината дъщеря ми да получи скоростна шейна за първата си коледа. Децата са добро оправдание да си купиш и състезателна лодка с дистанционно или бъги което развива над 100 км\ч за рождения ден на едногодишния си син ?.”

Моля да се преставите вие и вашето семейтво.

Казвам се Цветан и със съпругата ми Жана имаме две деца – Ева на 6 години и Виктор на 3 години.

Какво обичате да правите през свободното си време заедно?

Както при повечето родители с малки деца, свободното си време прекарваме заедно с тях. През седмицата, след края на работния ден за нас, децата играят предимно на близката площадка или различни занимания вкъщи. През почивните дни, винаги се стараем да избягаме от града, за да посетим някое интересно ново място или просто да сме сред природата.

Ева и Виктор на скорост из Витошките пътеки

През зимата обичаме да караме ски, да се разхощаме по снежни пътеки и да караме шейна. През топлата част от годината обичаме да разнообразяваме времето си в планината, на море или други природни забележителности. Обичаме да караме и колелета с цялото семейство. До скоро най-малкият член на семейстовото беше „прикрепен“ към мен или на седалка за колело зад мен, но се надявам тази година и той да е активен участник в разходките.

Велоразходка с Виктор (8м)

Колко често обикновено излизате сред природата с децата?

Опитваме се поне веднъж седмично да бъдем сред природата. Не винаги успяваме, но пък има седмици, в които наваксваме с повече дни.

Какви са обикновено пречките да не успеете да ходите по-често (ако изобщо искате да сте по-често в природата)?

Причините които ни възпрепядстват могат да бъдат или лоши метеорологични условия, или други ангажименти, а понякога и слаба организация ?

Какви излети предпочитате най-вече и защо?

Не бих казал че има такива, които не харесваме стига да са по физическите възможности на всички членове на семейството. Синът ни е само на 3 години и трудно понася дълги или много технични преходи.

Разкажете интересна случка с вас и децата по време на излет сред природата (преход, колело, ски, палатка, хижа, др.).

Миналото лято решихме да направим излет до Седемте езера в Рила. Успяхме да обиколим и най-високите езера, което беше голямо постижение предвид това, че най-малкият турист беше две годишният ни син. За да бъде приключението истинско, точно когато поехме по пътя обратно към хижата се разрази внезапна лятна буря със силен вятър и пороен дъжд. Нормално човек би се разтревожил, но за децата си беше приключение. Беше изключително вълнуващо да облекат дъждобрани и да крачат из пороя. Виктор дори направи следобедната си дрямка най-непробудно,  докато се движихме под дъжда ?. В крайна сметка „леко“ влошеното време остана само спомен от едно невероятно приключение.

Усмивки на Рилските езера по време на летен дъжд

Разкажете, как планирате преходите и разходките и какво вземате в предвид?

Обикновено това е времето – и астрономическото и меторологичното. Колко време би отнела разходката и дали може да се вместим в светлата част на деня. Прогнозата за времето също играе съществена роля за това дали е възможен даден излет. Обикновенно избора на преход зависи от тези два фактора. Друг съществен момент е колко време е необходимо, за да се придвижим до и от мястото където сме планирали преход.

Какви техники използвате да мотивирате децата, когато не искат да вървят/да карат колело?

Това е въпрос с повишена трудност ?. В различните ситуаци използваме различни похвати, а и стимулите за по-малките и по-големите са различни. В общия случай се опитваме да изместим фокуса от нежеланието да продължат на собствен ход, към нещо интересно или към нещо което биха видяли по пътя или на финала. Това което дава най-добър резултат е да има други деца, което прави приключението по-интересно и всичко се превръща в игра. Разбира се, при най-малите понякога се прилага и древната техника – носене на гръб с изричната уговорка, че това е „само за малко“ ?.

Как предпочитате да сте сред природата – сами или с приятели? И Защо?

Мисля, че и двата варианта имат своя чар. Понякога искаме да прекараме време само семейството за да може да се разтоварим от напрегнатото ежедневие, без да зависим от други хора и да разполагаме с времето и вниманието си. От друга страна, излетите с добра компания са винаги нещо приятно. Времето минава неусетно, разтоянията се усещат по-малко и най-важното, децата са винаги по-предразположени към добро изкарване и активно движение.

Цецо със своеобразна детска градина на колела край Семково

Имате ли вече планове за излети с децата през идващата пролет? Ако да какви са?

Не сме планирали нещо конкретно, но очаквам с нетърпение да направим първи излет с колелета както и приятна разходка по някоя зелена пътека.

Къде искате да отидете с децата, и все още не сте били?

Местатa, на които все още не сме били са много. Възможностите са много. Благодатение на сайтове като http://decanaplanina.com/ е много по-лесно да изберем нещо, за което дори не подозираме че може да направим. Ако трябва да съм честен, от няколко години си мисля за разходка в района на язовир Широка Поляна.

Какво, мислите, дава времето прекарано сред природата, на децата и на вас като семейство?

Времето прекарано сред природата дава здраве на духа и тялото, както е добре известно. За мен е чудесен начин да балансираме стреса от ежедневието. Не по-маловажен е и ефекта върху децата и тяхното възпитание. Вярвам, че досега им с природата ги прави по-добри хора, учи ги да се отнасят с грижа към нея и животните, възпитава ценности и отношение които все по-рядко срещаме в ежедневието. Дори нещо на пръв поглед незначително като качването на скала или дърво калява волята, учи децата да бъдат упорити и уверени в себе си.

За какво ползвате блога “С Деца на планина”?

Интересен начин да се запознаеш с места, които можеш да посетиш, да почерпиш идеи и да придобиеш добра представа за това какво може да очакваш чрез богатата информация и снимкови илюстрации.

Какво ще си пожелаете сами?

Пожелавам си и за напред да имаме възможност да прекарваме време сред природата и то в по-големи дози и по-често.

А на читателите на блога?

Пожелавам на читатели незабравими приключения сред природата каквито може да има само там … и редовно да следят блога, за да са в час с възможностите за някое ново предизвикателство ?.