Разходки и преходи с деца през зимата са нещо много чакано в нашето семейство. Свеж въздух, блестящ сняг, докъдето погледът стига, абсолютна тишина и уединение, презареждане на батериите, време със семейството и приятели са само част от нещата, които ни дават зимните преходи. Те са и чудесна алтернатива на комерсиалния ски туризъм и предлагат редица предимства:

  • може да се практикува с бебета и деца, които още не могат да карат ски,
  • значително по-изгодни са от ските,
  • липсва стресът от редене на опашки по лифтове, спазване на работно време на съоръженията и др.

Много родители са несигурни от кога и как могат да се насладят истински на зимата с деца. Да излязат от прашния град, да се отърсят от стреса. Често избират площадката пред блока или близкия парк, вместо да се потопят в незабравимо зимно пътешествие. Чувал съм какви ли не слухове и предразсъдаци – бебета могат да се разболеят от височинна болест, разреденият въздух вредял на белия им дроб, студът влияел негативно на дихателните пътища и пр. Всички притеснения се напълно неоснователни,
имайки предвид българските планини и спазвайки няколко простички правила.

Всеки родител, който се чувства несигурен, може да се консултират и с педиатър, преди едно такова начинание. От личен опит знам, че премръзнали и мокри крака, ръце и пр. не водят автоматично до доктор, а по-скоро до каляване на организма и изграждане на по-силна имунна система. Стига да се избегне продължително излагане на пронизващ студен вятър без защитни мерки (шал, маска и др.), децата могат да бъдат сред природата дори и на температури от порядъка на -10 до -15 градуса (при тихо и слънчево време).

край хижа Безбог

На базата на личен опит ще се опитам да систематизирам някои прости правила за пълноценна и приятна разходка сред зимната планина.

Зимни преходи с бебе и малки деца

Още от бебешка възраст децата могат да бъдат въведени в зимния планински свят и да се възпитат в почитание и любов към природата. Както през лятото, така и през зимата най-важното е да се вземат под внимание потребностите на децата. За бебета и малки деца преходи със самар, кенгуру или слинг до 1,5 – 2 часа са напълно достатъчни. След това удоволствието отстъпва бавно на нервността и умората. Особено удачно е, ако междинната или крайна цел на разходката е хижа или заслон, където деца и родители могат да се подсилят с топла напитка пред горящата камина.

Сгряване на бебешко пюре на път за хижа Скакавица

Няма да забравя какво удоволствие беше да се разхождаме на тъмно под обилен снеговалеж около х. Мотен на Витоша с Ема, когато едва беше проходила. Или пък разходките по Старопланиснкото било с Кристиян в самар и Ема вече като „водач” на групата.

Бебета и деца, които биват носени, трябва да бъдат добре „опаковани” – гащеризон, шапка, ръкавици и дебели чорапи са задължителни (тук може да прочетете няколко препоръки за обличане през зимата). Поради липсата на движение те изстиват по-бързо и се препоръчва да се правят чести почивки за разтъпкване.

 

с деца през зимата
Някъде по билото на Централна Стара планина

Деца, които все още не ходят самостоятелно, е добре да се разтриват, а останалите да се насърчават да правят по някоя и друга крачка сами. Допълнително се препоръчва
ползването на крем против студ и слънце с висок фактор, както и подходящи слънчеви очила. С най-малките все още е възможно качване на върхове, стига родителите да имат опит, издръжливост и подходяща екипировка. Ползването на шейна носи допълнително настроение и разнообразие в разходката. Тя е особено подходяща за полегати маршрути.

Зимни преходи с деца над 3 години

При деца от 3-годишна възраст носенето става все по-трудно. Освен това тяхното любопитство, желание за изследване на околния свят, както и тяхната издръжливост предполагат вече кратки самостоятелни преходи. Аз лично съветвам да се избират полегати маршрути, при които удоволствието и игрите са на преден план.

Бой със снежни топки е неизменен при зимните разходки с деца

Бой със снежни топки, наблюдаване на диви животни или следи от животни, катерене по склона покрай пътя и пускане по дупе, скачане отвисоко в дълбок сняг са само част от забавленията, които правят една зимна разходка в планината уникална и незабравима. Когато някой се умори, отново шейната, дърпана от родителите или от батко/кака, може да помогне. Правенето на ангелчета в девствен сняг, както и снежен човек са сред нещата, които дълго се помнят и не трябва да се пропускат.

Децата с удоволствие помагат дори и с премръзнали пръсти. При преход покрай замръзнала река или езеро, няма как да се пропусне възможността за пързаляне. Добре е някой възрастен да тества дебелината на леда, преди се оставят децата сами на пързалката. Чупене на ледени шушулки също е сред любимите занимания на децата. Изключително много са факторите, които правят един зимен преход, интересен и забавен за децата. Важното е да ги оставим да се забавляват и играят, а не постоянно да ги „юркаме” да вървят. Целта на разходката е преди всичко времето, прекарано заедно, а не крайната точка. Особено вълнуващо е, когато 2-3 семейства с деца се организират за зимен преход. Тогава децата сами се мотивират да вървят, измислят си игри. Разходката се превръща в истинско удоволствие.

Относно екипировката, препоръчително е да имат водонепромокаеми или поне водоустойчиви дрехи за външен слой. Под него се облича термобельо и полар.

с деца през зимата

Важен аспект при провеждане на зимна разходка в планината е планиране на началната, междинните и крайни точки. Аз лично силно препоръчвам да се проведе разговор с хижаря, човек от лифт станция или др., за да се информираме за актуалните условията в планината, маршрута, работното време на хижа и лифт, менюто в хижата и др. (казвам го от горчив опит). Не бива да се разчита изцяло на информация от интернет. Друго правило за пълноценна разходка е избягването на дълги заходи, докато се стигне началната точка. Аз предпочитам да стигна с кола до лифт или хижа, от която да стартираме разходката. Причината е, че за децата един заход до хижа от порядъка на 1-2 часа убива цялото желание за игри и зимна разходка.

Идеи за зимни разходки с деца

Вариантите за зимни преходи и разходки в България са неизброими. Аз ще се спра на няколко, които вече сме правили. Основното правило е разчетът на времето, което с деца през зимата може да бъде до 3 пъти повече от нормалното време за придвижване на възрастни.

Зимните разходки и преходи с деца в планината са наистина прекрасна възможност за уединение и закаляване. Разнообразяват карането на ски през сезона и дават възможност да се докоснем до съвсем нови места и хора.