Минали посещения

Минаха седем години от последното ни посещение и разходка по екопътека Боров камък край Згориград. След днешното минаване по нея, направи се чудя, как тогава Ема, на има-няма 1.5 години е успяла на собствен ход да се изходи до горе цялата екопътека.

Отдавна исках да повторим разходката – този път с Криси. Все чаках удобния момент и той не идваше. Винаги имаше нещо друго, което да ни накара да отложим екопътека Боров камък. Така щеше да е и тази седмица, за която бяхме запланували да повторим велоразходката около язовир Белмекен. Но прогнозата за ниски температури, вятър и дъжд още от предиобедните часове ме накараха да търся различен вариант. И така екопътека Боров камък изплува в последния момент като алтернатива.

Разходката по екопътека Боров камък

Към водопад Боров камък

Макар и да бяха минали седем години все още имах ясни спомени за нея. Към 11:30 стартирахме от началото на екопътеката в края на село Згориград. Би било малко чудо, ако някой успее да се обърка :-). Екопътеката върви през зялото време покрай Лева река. Първоначално пътеката е сравнително лека и широка. И така до първия мост, когато тя рязко се стеснява. От тук нагоре започва катерене, лазене, пълзене и драпане.

Всичко това е доста забавно (поне за нашата група) и децата нямаха търпение да минават препятствие след препятствие. Време за почивка нямаше. Дори и някой от групата възрастни да имаха нужда :-). Трябва да отбележа, че при тази екопътека е добре до/зад децата (особено по-малките) да има възрастен, който да им помага или най-малкото подсигурява при евентуално подхлъзване. Малката банда бе много бойна, но предпазливост на тази екопътека не е излишна.

Екопътека Боров камък бе изключително добре поддържана по време на нашата разходка. Парапетите и стълбите бяха солидно закрепени за скалите. Нямаше мърдащи се елементи. Благодарности на всички, които я поддържат в такова състояние.

И така след около час и половина и 3 км. стигнахме до водопада (до тук са 440 м. положителна денивелация). Там забавата продължи в още по-мощно темпо. Децата се приближиха до пръските на водопада и радваха на освежаващия душ. Хубавото на водопад Боров камък е, че може да се мине и зад него покрай скалите. Децата го направиха няколко пъти, докато станаха мокри като кокошки. И докато не взеха да треперят от студ.

Поснимахме се на водопада, преоблякохме децата с каквото имаха сухо и тръгнахме към последното изкачване – горната част на водопада. Няколко души се връщаха, отказали се от това предизвикателство. Но и него преодоляхме без проблеми, но със вече изпитаната тактика – възрастен зад дете.

Гледката от горната част на водопада към Врачанския Балкан и върховете Бабака и Марков камък е шеметна. Постояхме малко на мостчето и се забързахме към пейките и заслона, намиращи се на 7-8 мин нагоре срещу течението на Лева река. В момента, в който влязохме в него – заваля. Какъв късмет! Там спретнахме приятен обяд. Запалихме огън в заслона, за да поизсушим дрехите на децата. Няколко души се приютиха при нас на сушина.

Връщането

Имах идея да направим кръгов маршрут, следвайки зелено-жълтата маркировка (поне така бе на картата – на място маркировката е все зелена). Връщането минава основно през приятна широколистна гора. Нямаше как и да е друго, слизането бе очаквано стръмно. Дъжда и разкаляната пътека придаваха леко екстремен характер 🙂 Отново имаше забава с няколко падания по задни част.

Маркировката е доста на често и трябва да се следи. На едно място след около 1 км. от тръгване от заслона има разклон, на който трябва да се поеме на ляво. Би трябвало да е жълта маркировка, но бе зелена. От тук няма как да не се слезе вече до Згориград. Ние не бързахме – пяхме, играхме на развален телефон, виехме като вълци, брахме билки. И всичко това под лек приятен пролетен дъжд.

На около половината път се пътеката излиза на открито с хубава гледка към водопад Боров камък. Тук следяхме за отбивка в ляво, за да може да излезем директно на първата беседка от екопътека Боров камък. Дори и да се пропусне ще излезете на около 600-700 м. под началото на екопътеката. Който и вариант да се избере – няма значение.

Екопътека Боров камък определено е сред най-атрактивните, по които сме ходили. Заслужава си всяко усилие и с радост видях доста хора (с деца) по нея.

Други интересни маршрути в района

Kаньонът на река Лиляшка бара, Божият мост, карстов извор Жабокрек

Скален лабиринт Пешкето

Черепишки скали и Черепишки манастир

Как може да подкрепите блога “С деца на планина”?

За да продължим със създаването на още повече и по-качествено съдържание се нуждаем от подкрепата на нашите читатели. Тази подкрепа не коства нищо за вас, но на нас ще помогне да споделяме с вас още истории от интересни дестинации. Как да ни подкрепите?

Когато резервите нощувки си през Booking.com, просто използвайте банер в блога “С деца на планина” да влезете на страницата за търсене на места за отсядане. От всяка ваша резервация направена през нашия блог, ние получаваме част от комисионната, която Booking.com взима от хотелите. Цената на резервация за вас остава същата.

Booking.com

Благодарим предварително за подкрепата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си