Вече шест години идваме през лятото в района на Разлог и смея да твърдя, че доста добре го познавам. Затова винаги се радвам, когато науча за ново и интересно местенце, което да може да посетим с децата и приятели. Такова се оказа панорамна алея Стъпалата в Разлог. Макар и да е пусната още през 2015 г., ние разбрахме за нея преди десетина дена. Само 2 дена по-късно вече бяхме на път към панорамна алея Стъпалата. Името на алеята е взаимствано от известния скален феномен “Стъпалата”, намиращ се срещу хижа Яворов.

Апартамент HOME със собствен двор в Пирин голф – идеалното място за Вашата семейна почивка

Тя води до популярния в Разлог хълм Голак, водейки посетителите до най-високата му точка с прекрасна гледка към Пирин планина. Тук по тази пътека българската армия през октомври 1912 е влязла в града, за да го освободи от турско робство.

Карта на 12-те забележителности по панорамна алея Стъпалата

Панорамна пътека Стъпалата е изградена по ервопроект (за добро или лошо – ще стане думе малко по-късно). Изкачването до върха Голак, където се намира 12 метрова кула трае не повече от 15 мин и е по силите на всяко дете. По маршрута са изградени множество информационни и интерактивни табла, кули за наблюдение и прекрасни кътове за почивка и релакс с гледка към Разложката котловина и Пирин.

Интересни факти за разложкия чауш, календара на българите и символа на кръста.

Ако човек се интерсува от историята на района, може да прочете доста интересни факти за него. Децата пък се заиграха с интерактивните табла и кулите за наблюдение. При толкова разнообразни атракции, изкачането до кулата минава неусетно.

В горната част на хълма има изградена дървена платформа, по която на ляво се стига до кулата, а на дясно до детска площадка. През цялото време, докато вървях по нея, се чудех, защо е било нужно това разхищение за платформата? Защо не са заделили малко средства за поддръжка на алеята и атракциите за през годините? Защото едва 4 г след като е направена, има неща, които изискват вече подмяна или укрепяване. Та толкова за европроекта и неговия ефект. И тук понамирисва на усвояване на средства и занемаряване на обекта в последствие. А панорамна алея Стъпалата е наистина едно прекрасно и добре облагородено местенце, което освен за местните, може да се превърне в любимо и за гостите на Разлог.

Ние не бързахме да слизаме, след като достигнахме връх Голак и кулата. Тук останахме около час. Хапнахме плодове, които си носехме, наслаждавахме се на чудесната панорама към Пирин, релаксирахме на хамака и просто се бъбрехме.

Определено панорамна алея Стъпалата е място в Разлог, което силно си заслужава да се посети от всеки гост на града. Освен панорамните гледки, всеки може да научи малко повече за този район на България. Ние определено скоро пак ще се върнем да го посетим.