Днес ви представям поредното мило и загрижено за природата семейство, което не само че прекарва свободното си време сред нея, а и направо живее в непосредствена близост. Това са Ана и Иван и тяхната дъщеря Ясна. Ана познавам от доста години, тя е талантлив художник и в къщи още имаме една детска стена и няколко картини, излезли от нейната ръка. От скоро имат и кемпер, от който често споделят мигове от прекрасни места. Ето и интервюто с тях.

Моля да се преставите вие и вашето семейтво.

Здравейте, ние сме Ани, Иван и малката 8 месечна Ясна. Имаме и две немски овчарки Арес и Шона. Аз съм художник и йога преподавател, а Иван се занимава с планинско колоездене и е шампион на България в дисциплина ендуро.

Какво обичате да правите през свободното си време заедно?

Обичаме да прекарваме време в планината и да пътуваме. Почти всяка седмица сме на състезание с Иван.

Хранене на бебе по време на зимна разходка

Колко често обикновено излизате сред природата с детето?

През седмицата предимно аз (Ани) съм с детето и понеже живеем в Бистрица, сме всеки ден в планината. Уикендите сме пълен комплект 🙂

От скоро имате кемпер. Къде сте ходили с него досега?

Оххх, да! Голямо приключение е с кемпер и бебе… Ходиме където ни хрумне. Обикаляме планините, спим на места с красиви гледки и се наслаждаваме на живота. Наскоро се върнахме от трип, бяхме в Хърватска, Словения, Италия и Гърция.

Иван и Ясна в кемпера

Как преминава един ден на кемпер с бебе?

Няма разлика от това да сме си вкъщи. Закуска, спане, разходки и веселба. Приели сме кемпера като нашият втори дом и се чувстваме чудесно в него.

Какви трудности срещате при излети с бебе? И как се справяте с тях?

Трудности не сме срещали с Ясна, тя е много спокойна и още от шестият ден сме по планините с нея. В началото разходките бяха по-кратки защото нямаше как да прекарва дълго време в раницата. Ние с Иван още в началото бяхме решили, че няма да се шашкаме и ще я отглеждаме свободно без стрес и нерви. Взимаме храна, вода, пелени и всичко нужно за нея и тръгваме на пътешестие.

Какви излети предпочитате най-вече и защо?

Предпочитаме да сме в планината. Обичаме да ходим и да откриваме места с красиви гледки. Като цяло прекарваме доста време в планината и я предпочитаме пред всичко останало :-). Предпочитаме я, защото винаги има интересни неща, които да правиш в планината и никога не ти е скучно.

Разкажете интересна случка с вас и детето по време на излет сред природата (преход, колело, ски, палатка, хижа, др.).

Постоянно се случват интересни неща с малко бебе – от смяна на пелени в снега до пантене със ски и малко бебе в раница. Редовно правим огледи на трасетата с тати.

Семейна разходка със ски

Разкажете, как планирате преходите и разходките и какво вземате в предвид?

Съобразяваме се с метеорологичните условия и времето с което разполагаме. Ако имаме един или два дни на разположение, избираме по-близки дестинации. 

Какво слагате задължително в раницата/самари?

Всичко което е за Ясна е задължително. Не тръгваме никъде без храна и пелени 

Какви техники използвате да успокоите детето, когато започне да негодува?

Спираме някъде за да си починем и да си поиграем с нея. Но като цяло нямаме проблеми с нея, тя обожава да си стои в самара и да наблюдава всичко около нея.

На гърба на тати е най-добре

Как предпочитате да сте сред природата – сами или с приятели? И Защо?

Почти винаги сме сами. Нямаме нищо против да имаме и компания, но не се случва често. Харесва ни да сме самостоятелни и да не се съобразяваме с други хора. Почти винаги когато сме с компания се мотаем дълго време, а нас това никак не ни харесва 🙂

Имате ли вече планове за излети с децата през пролетта и лятото? Ако да, какви са?

Да, ще ходим до Италия на световно по ендуро с колела, юни месец в Доломитите. Много морета, планини и красоти ще видим и това лято.

Къде искате да отидете с децата, и все още не сте били?

На много места не сме били и искаме да посетим всичките.

Какво, мислите, дава времето прекарано сред природата, на децата и на вас като семейство?

 Щастие, сплотеност и свобода.

На разходка с гледка към Витоша

Какви умения според вас придобиват децата, при по-чест конкат с природата?

Смятаме, че децата са по-самостоятелни и будни. Изграждат умения, които в градска среда трудно ще усвоят. Повишаване  на самочувствието и чувство за отговорност. Всяко излизане извън четирите стени на дома е придружено с много предизвикателства за малчуганите. Когато ги оставяш да се справят сами с тях, те се чувстват по-отговорни и уверени в себе си от това, че не зависят само от родителите си. Едновременно с това се насърчава тяхната креативност, способността им да измислят начини за справяне, както и чувството им за отговорност към останалите.

Навън е пълно с мравчици, буболечки и други същества, които зависят от начина, по който детето се отнася с тях навън. Когато му покажеш как действията му се отразяват на околната среда, то ще се научи да проявява повече внимание към другите същества, освен за себе си.

Ясна и камъчетата на плажа

За какво ползвате блога “С Деца на планина”?

За вдъхновение и пример.

Какво ще си пожелаете сами?

Здраве и нови приключения. 

А на читателите на блога?

Чисти мисли, щастливи сърца и отговорност към природата. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си