Темата за планинска застраховка отдавна ме вълнува. Особено, когато реша да посещавам места с по-рисков профил, ако мога така да кажа, една застраховка си е успокоение за душата. Не че тя ще ни предпази от, не дай си Боже, неприятности, но може да ни спести допълнителни такива, производни на първите. При нашите преходи и приключения съблюдаваме сигурността си и тази на децата ни много стриктно. Това е първо правило при предприемане на всякакви активности сред природата и тук няма място за компромиси.

Точно обаче активностите с известна доза адреналин се харесват на всички ни

За съжаление, няма как да държим под наш контрол всички обстоятелства, както не сме и застраховани от вземане на грешни решения. Ето защо в някои случаи, изброени по-долу, се възползваме от застрахователни услуги.

От няколко дена на пазара излезе нова услуга на Уника – онлайн правене на планинска групова или семейна застраховка. Самата застраховка не е нова, но начинът, по който може да се сключи, е. Става лесно и бързо. Не е нужно в петък след работа да се търчи до близкия застрахователен офис да се направи такава. Аз разгледах най-вече семейната планинска застраховка и я намирам за удачен и удобен вариант.

Общо казано, сключването на семейна или групова “Планинска застраховка” с УНИКА спестява 25% от цената на индивидуалните застраховки на членовете на семейството/групата. Ако сме четиричленно семейство, ще платим цена за три индивидуални застраховки. Сключването на застраховката става наистина лесно, бързо и може да се направи и по телефона като:

 1. Задава броя възрастни и деца до 18г.;
 2. Избира се периода на застраховката;
 3. Избира се застрахователната сума от 1000 до 10.000 лв (максимална сума, която УНИКА ще изплати при настъпило застрахователно събитие);
 4. Опция да изберете хеликоптер при спасителна операция.
планинска застраховка
Онлайн застраховка лесно и бързо в четири стъпки

След тези четири стъпки се получават цени за два различни пакета:

 • Пакет “Стандарт”
 • Пакет “Екстремен спорт или хоби”

Какво включват пакетите

В 90% от случаите на нас стандартният пакет ще свърши работа. Ако пък решите да практикувате екстремни спортове с деца (останалите 10%), напр. каране на ски извън писта, катерене, планинско колоездене или преходи извън маркирани пътеки, може да изберете втория пакет. И при двата може да се добави опция за хеликоптер, който по мое виждане си заслужава само в единични, редки случаи. И двата пакета покриват едни и същи неща – спасителни разноски, медицински разходи, разходи за евакуация, смърт от злополука, трайна загуба на работоспособност над 10%, разходи за репатриране. Включване на опцията за спасяване с хеликоптер покрива такива разходи до 3000 лв.

Велоразходка из Западни Родопи

Цена на застраховката

Направих си труда да разиграя различни варианти за нас четиримата. Цената на застраховката зависи изцяло от зададените параметри (точки 1 до 4). Като цяло мога да кажа, че услугата е подходяща за предприемане на по-краткотрайни начинания.

Ето и цените за семейство с 2 деца и застрахователна сума от 1000 лв.

Дни застраховкаПакет “Стандарт”Пакет “Екстремен спорт или хоби”
1 -3 дена12.24 лв.24.48 лв.
4 -5 дена18.36 лв.36.72 лв.
6 -7 дена21.24 лв.42.48 лв.
8 – 10 дена30.60 лв.61.20 лв.
Опция хеликоптер+50%+25%

Ако увеличите застрахователната сума, цената на застраховката се покачва пропорционално. Примерно, ако искате да се застраховате за 5000 лв. и изберете 3 дена цената за стандартния пакет, то тя ще бъде 5 * 12.24 = 61.20 лв, а за екстремния – 122.40 лв. Опцията хеликоптер, разбира се, не расте пропорционално.

Идва сезона на ските, а увлечението по ски-туринга нараства

Кога да сключим планинска застраховка?

Този въпрос е строго индивидуален и зависи от опита, преценката и мястото, което ще бъде посещавано. За нас най-общо мога да кажа, че намирам за смислено да сключим такава застраховка в следните случаи:

 • Ски-ваканция
 • Планирано извънпистово каране на ски
 • Неколкодневен преход по хижи или на палатка
 • Некоколкодневни велопреходи с планински участъци
 • Катерене по виа ферати (в бъдеще)

Остава личен избор кога всеки ще избере да сключи планинска застраховка. Хубавото с новата услуга е, че това може да стане лесно и бързо от вкъщи, без да се ходи до офис или посредник.