Бяхме за няколко дена на Катарино и имах желание да се разходим с колелета из района. Потърсих маршрути в няколко сайта, но ударих на камък. Намирах много, нo не пасваха на нашата група и концепция. А те бяха следните:

  • технически лек маршрут,
  • дължина до около 20-25км,
  • трасе подходящо за рикша, т.е. без много чакъл, тесни пътеки и бутане
  • обзорен, красив маршрут
  • място за хапване, за да не носим дисаги с храна

Наложи се да създам такъв маршрут на картата. Реших да го проверя лично предварително, за да съм сигурен, че малките участници няма да се чувстват дискомфортно. Та ден преди груповата разходка, преминах и “сертифицирах” трасето. А то бе повече от очевадно, ако се познава района. Тръгва се от Катарино в посока Разлог. В началото на града се завива към Бачево. До самото село се движим все по ненатоварен асфалтов път. В Бачево, след църквата, завиваме в дясно и по черен път стигаме до Годлево. Там правим чудесен обяд в Асеновата къща, където децата освен, че хапват, играят на воля в двора.

След обяда и почивката поемаме към Разлог по асфалтовия път. Преминаваме през целия град (и през ромската махала, където велоразходката ни бе озвучена) и на изхода му затваряме кръга до Катарино по вече познатия път. Тракерът “удари” 22км, но по-важно бе самото приключение на колела.

Районът е много подходящ за подобни крос-кънтри велопреходи, за съжаление никъде няма описани конкретни идеи за маршрути. Но лятото ще се върнем в района и ще добавим още в нашата колекция от веломаршрути, вече подходящи и за рикша.

Самата велоразходка ни дари с прекрасни гледки към заснежените била на Пирин и Рила, както и вече разпукналата пролет в Разложката котловина и Западни Родопи. Преминавахме тучни пасища с животни, идилични поляни и пълноводни чешми с животворна вода. Отровно-зеленото в ниското контрастираше силно с белите върхове на Пирин и Рила. Последните бяха, поне за мен, най-силен магнит и непрекъснато вдигах замечтан поглед. Не спирах да ги снимам.

На път към Разлог с неповторимата гледка към централното било на Пирин

Разходката не е трудна, но за начинаещи байкъри е предлага добро натоварване. Хубавото на този маршрут е че средата му е в село Годлево, където може да се почине и хапне вкусно в Асеновата къща. Най-хубавото там е дворът, където с четири малки деца не е проблем да се обядва. Те “циркулират” из големия двор, докато ние си хапваме в относително спокойствие.

Изглед към Пирин от Асеновата къща

Докато вадех домашното, с любов от мама, приготвено зеленчуково пюре за Алекс, счупих буркана. Но любезните домакини набързо задушиха и пюрираха нови зеленчуци, които бяха съвсем по вкуса на най-малкия участник във велопрехода. След хапването имаше за него дебют на люлки, които явно му допаднаха.

В заключение ще повторя, че това е един чудесен, лек веломаршрут, който предлага чудесни гледки към заобикалящите Рила, Пирин и Родопи. Той може да се видоизмени и началната точка да е Разлог или Банско.