Много семейства свикнали да прекарват зимните си ваканции из побелелите била на планините неминуемо си задават следния въпрос, след като се роди първото (или пък второто) дете: как и къде ще караме ски с малкото човече?

Ако случайно сте фенове на Алпите и не искате да променяте навиците, само защото членовете на семейството са се увеличили, тук ще научите за една малко позната дестинация в Австрия, която предлага отлични условия за ски почивка за семейства с малки и големи деца. Става въпрос за Дахщайн Вест (Dachstein West), който посетихме през последните две зими (сезони 2015/16 и 2016/17) и останахме крайно доволни от избора си. Ще споделя лични впечатления и информация, как да направите една изгодна и изпълненена с много положителни спомени активна зимна семейна почивка.

Местонахождение

Дахщайн Вест е ски курорт, намиращ се на границата между провинциите Горна Австрия (Oberösterreich) и Залцбург. Достъпът до курорта става през населените места Госау (Gossau), Русбах (Rußbach) и Анаберг (Annaberg), намиращи се на около 800 м.н.в. От тях има изградени лифтове водещи към високите части на курорта. В непосредствена близост има и други селца – Абтенау (Abtenau), Промберг (Promberg), които са в удобна близост до курорта и които предлагат редовен безплатен автобусен превоз до лифтовете.

Първият голям плюс на курорта е относителната близост до България. Ние предпочитаме да пътуваме с кола и Дахщайн Вест се явява един от първите ски курорти (но не и единствен), намиращ се на около 2 часа път от границата на Австрия и Словения – Караванкентунел. Повечето големи и известни курорти са по-отдалечени и изискват по-дълго време за път, което както се знае е особено чувствително, когато имате малко дете в колата, вързано за седалката за значителен брой часове.


Ски корорт Дахщайн Вест

Дахщайн Вестпредлага всички удобства и екстри на модерен ски-курорт. В същото време е запазил духа и идилията на китно алпийско местенце, където без притеснение цялото семейството може да се отпусне и отпочине, далеч от големите и препълнени ски ресорти в Австрия. Все още Дахщайн Вест е малко познат курорт и се посещава най-вече от хора, живеещи в околностите. Но когато чевек го посети веднъж, определено ще остане очарован. Бих казал, че курорта е идеален за семейства с малки и големи деца, за хора предпочитащи насладата от карането на ски, пред спортните постижения, хора които ценят прекрасната панорама и селското спокойствие. При все Дахщайн Вест предлага топ-модерни лифтове, многобройни хижи и преди всичко относително евтини за Аврстрия ски карти.

към връх Дахщайн

От последната година ски курорта предлага нова атракция – ски маршрута panoronda с обща дължина от 44 км, който дава възможност да се обходи и прокара на ски целия курорт.

Дахщайн Вест може да покарате на 160 км писти, подходящи от начинаещи до про-скиори и сноубордисти. 70 лифта и влека работят непрекъснато от декемри до началото на април.

По мое впечатление, макар и на сравнително ниска височина от около 2000м.н.в. Дахщайн Вест предлага изключителна сигурност от към сняг. Ние бяхме там и през януари и през средата на март и в двата случай, снегът беше в изобилие, а пистите префектно подготвени.

Семейно по пистите

За децата

Във всяко от трите изходни за курорта селца има ски-училища за деца. Били сме на две от трите училища и трябва да кажа, че техните ски-курсове и префесионализъм надминаха и най-смелите ми очаквания. За тях е нормално дете да се качи на ски от 3 годинки и за най-малките се предлагат двучасови упражнения на подходящи за уменията на децата писти. Учителите са специализирани в начална подготовка на деца и се отнасят изклютелно мило и с разбиране. Имат индиански палатки, където децата получават чай или някакви сладки изкушения, като награда за постигнатото.

По-големите са обучавани общо 4 часа на ден – 2 преди обед и 2 следобед. С учител обикалят из целия курорт и се учат на правилна техника на каране.

И Кристиян и Ема се възползваха от услугите на ски-курсовете и крайния резултат след петте дена каране беше очеваден – сигурност, лекота и увереност във владеенето на ските, желание за скокчета и леки офроуд спускания. Кристиян ходеше със ските още когато беше на 2 години и въпреки крехката си възраст, ски инструктурите проявиха търпение и го включиха в групата на най-малките (трябва да кажа, че баба Еми беше при него през това време).

със ски-учителката

По време на курса се организрат игри със ски-учителите и аниматори, които страшно се харесват на децата. Пеят песни на немски, като дори и децата на чужденци се увличат и учат мелодичните песнички. Накрая на курса се провежда състезание по наредено трасе и всички деца се награждават.

Предложения

Дахщайн Вест е сравнително изгодна дестинация за ски почивка спрямо други ски курорти. Отделно от това курорта предлага отделни възможности, които допълнително правят идването тук по-атрактивни. Ето и някой от тях:

  • Kids-Holidays 6.0 – това може би е най-доррото предложение за семейства с деца, което се прави всяка година през две определени седмици от сезанапредложение за семейства с деца. И двете години ние се възползвахме от него което ни спести около 500 евро. Обикновено двете избрани седмица попадат в слабия сезон след нова година и средата на март. Офертата дава възможност деца под 6 години да се възползват напълно безплатно от ски екипировка, ски училище за 5 дена, безплатна нощувка и храна в избрани хотели (не се доплаща за децата). Предложението е валидно при седем дневен пресой на родителите и покупка на шест дневни ски карти.
  • Active Familyдругото атрактивно предложние се отнася за последните седмици на зимния сезон. При него деца до 15г. карат безплатно по пистите на Дахщайн Вест, ако родителя е закупил ски карта за минимум от 6 дена. 
  • Русбах и Анаберг предлагат и детска градина за най-малките, където те ще потънат в игри и забавления, докато родителите се насладят на няколко спокойни часа. В Русбах специално, тази услуга е безплатна ако сте отседнали в селцето. Ние не сме ги пробвали, но ако имате деца под 3 години, определено може да се замислите за тази възможност (алтернативата е да имате баба, която да поеме тази роля).

Ако решите да прекарате зимната си ваканция на Дахщайн Вест силно препоръчвам и някой от предложенията за времето, когато не карате ски. Отделете половин ден и пробвайте разходка с шейна, водена от расови коне или спискане по естествена перфектна писта за шейни, подходяща за големи и малкиили може би разходка със снегоходки сред многобройните девствени райони и далеч от всякаква цивилизация.

В близост има прекрасни минерални и лечебни извори, където може да се разпусне след навъртяните километри на ски през деня.

Други съвети

От последните ни две посещения бих споделил още следните идеи и информация за приятна и отморяваща почивка в Дахщайн Вест:

  • Пътуването от София с кола трае приблизително 12 часа. Ние лично предпочитаме да тръгнем в петък вечер и в събота сутринта да сме на място.
  • Може да изберете между различни форми на престой в хотел/хостел, но лично ние препоръчваме избор на полупансион. Навсякъде получавате богата, здравословна и разнообразна закуска и 4-5 степенно меню по избор за вечеря. Изборът за вечеря се прави сутрин на закуска по предварителни опции. На закуска в доста хотели се толерира правенето на сандвич за през деня. Ние обикновено правехме по един сандвич за всеки, като огладнеем междувременно. По този начин всякакви грижи с прехраната отпадат и имате време за вас и семейството ви.
  • Цените из ски курорта са същите като в селата, няма завишение, няма измами. Да, не са бълграски цена, но човек поне получава дружелюбно отношение, вкусна и на място сготвена храна, прилични порции и алпийска атмосфера. Ако искате да спестите, може спокойно да си купите от България или местните магазини храна и напитки за обяд и да разчитате на тях за през деня.
  • Магазини има във всички селца, от където да си купите основни продукти.
  • Гледайте да спазвате ограниченията на скоростта и си купувайте винетки в Австрия и всички транитно преминавани страни, понеже от личен опит знам, че нарушенията и глобите стигат до България. 

Разходи и финанси

Ето и някой пера от разходите:

  • нощувки, полупансион и ски карти за цялото семейство – 1100 – 1600 евро за 7 дена и 6 дневни карти. В горната граница влизат хотел с басейн и спа център
  • Разходи за храна  – 20-30 евро на ден за обяд и напитки (носехме си допълнителен сандвич за през деня)
  • Гориво за 2400-2500 км общо – 150-160 евро
  • Винетки, такси за път – около 100 евро

Ние лично силно препоръчваме Дахщайн Вест, понеже и двете години си изкарахме чудесно с децата там. Може би ще го посетим за трета поредна година, кой знае 🙂