Пътуването с влак в днешно време не е предпочитан начин за предвижване. Имайки в предвид условията на БДЖ и още повече “старомодното” отношение към пътниците е разбираемо, че все по-малко хора ползват железницата да достигат желаната дестинация. Още по-рядко се случва и семейното пътешествие по релсите. Повечето мои познати или никога не са возили на влак децата си или го правят веднъж на няколко години. Поради тази причина това преживяване за децата е нещо като дядо Мраз и хапване на корекомски яйца от миналото. Случва се много рядко и носи трайни спомени за всички. А пътуването с влак има доста приятни предимства:

  • пълноценно използване на времето с децата във влака – може да отделите цялото си внимание на децата. Докато вие си играете, четете и забавлявате, машиниста ви откарва до желаната точка
  • виждате заобикалящия ни свят от друга персепктива – много от трасетата преминават през страхотни проломи, ждрела и места, които няма как да видите, ако пътувате с кола. Просто се изправете на прозореца и съзерцавайте красивите места покрай които минава влака.
  • най-сигурното превозно средство – дори и в България
  • правите нещо за опазване на природата – споделеното пътуване с много други хора дава огромен принос за съхраняване на природата ни
  • сравнително изгодно и достъпно – както по-долу ще видите цените на БДЖ са доста атрактивни, освен това се предлагат семейни и други групови билети на още по-добри условия
  • по-удобно спрямо пътуването с кола и автобус – децата могат да се разходят. като им омръзне, може да отидете до тоалетна, без да се налага да спира влака, може да си опънете краката или дори да полегнете (ако няма други хора)
  • учите се на дисциплина и организация – пътуване с влак изисква да бъдете на перона в определен час. Това определено е изпитание, когато сте с малки деца.

В следващите редове ще преставя 8 атрактивни идеи за еднодневни пътувания с влак (с тръгване от София) и с възможност да се разходите по екопътеки, да посетите културни и приридно забележителности. Тези идеи се намират по три основни железопътни направления:
А) София – Враца
Б) София – Кюстендил (с прехвърляне в Перник)
В) София – Драгоман

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

Линията София – Враца преминава по цялото протежение на Искърския пролом и по южните подножия на Врачанския Балкан, където може да се насладите на прекрасни гледки. Влакът се движи основно покрай водите на река Искър. Ето и три спирки и четири идеи за разходки по това направление:

1. София – гара Бов и разходка по Вазовата екопътека

водопад Бовска скакля

Една прекрасна възможност за семейна разходка, която ще ви отведе до един от най-високите водопади у нас – Скакля (Бовска скакля) и до село Заселе. И тук гледките към Искърския пролом са отлични. Екопътеката е наименувана на Иван Вазов, който е описал мястото през разказа “Дядо Йоцо гледа”. Още един пътепис за екопътеката ще намире тук. Началото на екопътеката се намира през моста над река Искър на около 30 мин пеша от гарата.

2. София – гара Бов и разходка по екопътека Под Камико до село Бов

Водопадите край Под Камико

Една любима екопътека с много водни падове и водопади, скални образувания и (почти) недокосната природа. От гарата се тръгва към местния стадион, който е на около километът разстояние. Той е и една от забележителностите, понеже е пострен между две отвесни скали.
Пътуване с влак от София до гара Бов отнема около един час. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 5,40 лв.

3. София – Гара Лакатник и посещение на Лакатнишките скали

Лакатнишките скали с известния алпийски подслон

Приятната разходка ще ви отведе до карстови извори, пещера Темна дупка, ще се насладите на гледки към скалния венец над Лакатник както и незабравима панорама към Искърското дефиле, ще се впечатлите от кацналата на скалите алпийска къщичка. Още информация за Лакатнишките скали ще прочетете тук.
Пътуване с влак от София отнема около 70 мин. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 5,40 лв.

4. София – гара Черепиш / Лютиброд

Черепишките скали

Без значение на коя от двете гари ще слезете ще имате възможността да посетите Черепишкия манастир, да видите Черепишките скали, както и скалните образувания Ритлите. Може да посетите и останките от средновековна църква “Св. Георги Победоносец”, край Лютиброд. Разходката е по протежението на релсите, затова погледнете разписанието на влаковете.
Пътуване с влак от София отнема около час и 50 мин. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 8,40 лв.

Второто направление, което си заслужава непременно да бъде изследвано с влак е София – Кюстендил. По тази линия се сменя влака в Перник. Ето и три идеи за разходки.

5. София – спирка Полска скакавица

водопад Полска скакавица

Любима дестинация, която най-удобно може да се пости с ж.п. транспорт. Ще ви отведе до един от най-красивите водопади у нас – Полска скакавица. Част от пътеката върви по ж.п. линията, като преминавате и един тунел. Прекрасно изживяване за деца и възрастни.
Пътуване с влак от София отнема около 2 часа и мин. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 10,10 лв.

6. София – Земен с посещение на Земенския манастир и (поне част от) Земенския пролом.

Земенски манастир

Още една малко известна, но очарователна дестинация за опознаване. Ще бъдете пленени както от интересната история на манастира, така и от чудесната природа около Заменския пролом. Ако сте добре подготвени, може да извървите целия пролом до село Раждавца (около 10км.), от където да хванете обратния влак

Пътуване с влак от София отнема около час и 40 мин. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 7,60 лв.

7. София – Калище и посещение на язовир Пчелина и параклиса “Свети Йоан Летни”.

Параклис “Св. Йоан Летни, край язовир Пчелина

По черни пътища ще се разходите до старинния параклис, като се наслаждавате в голяма част от времето си на язовира и околните хълмове. Разходката до параклиса е около 6км. в едната посока.
Пътуване с влак от София отнема около 1:30 мин. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 7,00 лв.

8. София – Драгоман

Последната идея за разходка с влак от София е по направление Драгоман. Слизайки на гарата може да се отправите към Драгоманското и Алдомировско блато.

Отбийте се и в центъра за опазване на влажите зони, за да научите интересни факти за блатата тук.
Пътуване с влак от София до Драгоман отнема около един час. Двупосочен билет за възрастен по редовна тарифа струва 5,40 лв.

Ще се радвам информацията от блога да ви е полезна и да ви насърчи за поне едно приключение с железницата. Ако имате и вие идеи за разходки сред природата, за които може да се пътува с влак – споделете.

Ако Ви допадат нашите истории, абонирайте тук за месечния ни бюлетин.

* indicates required