Смятам, че не съм единствения, който към средата на седмицата започва да крои планове за почивните дни. Къде да се забегне за няколко часа или дори за целия уикенд? Какво да посетим и какво да видим? Какво да изживеем? Традиционните места за излети от София са ясни – Алеко, Златните мостове, Панчаревско езеро, панорамната пътека на Витоша. Те са на една ръка разстояние, винаги готови да ни посрещнат. Но и винаги пълни. Често ни се ще да видим нещо ново, нещо различно, да отидем на място, за което само сме чували или чели, но нямаме директни впечатления. Да сме някъде, където да сме сами или с малко други ентусиасти и търсачи на “съкровища” на майката природа. Да превърнем разходката с децата и приятели в приключение.

В следващите редове съм подбрал списък с места, които сме посещавали в рамките на един ден тръгвайки от София. Места, които според мен са подценени. Те не са така популярни, но обещавам да донесат силни емоции и незабравими приключения, за тези които наистина ги търсят. За някои трябва да се потрудите да намерите пътя до тях или самата пътека по която да се движите. Други имат скрити входове. Може да се наложи да лазите, за да преминете участък или да се промушвате между скали, почти долепени една до друга. Може да имате късмета, като нас, да видите истински жив скорпион или прилеп да прелети покрай главата ви. Да преминавате скали с повишено внимание и да се дивите на уникални творения на природата.

Едно е сигурно – всички те са страшно атрактивни за посещение както с деца така и с приятели. Ще се радвам този пост да ви даде идеи за излети за вече наближаващата пролет.

Около Благоевград

Един от най посетените обекти в района е Рилският манастир. Всички посетители минават през с. Стоб и град Рила, където се спотайват тези три маршрута, които при добра организация и дълъг ден могат да се направят и за един ден:

Екопътека “Бохемия”

Екопътека “Кръста”

Стобските пирамиди

екопътека Бохемия
Изход от “долната земя” през процепа на скала по дървена стълба – екопътека Бохемия

Около Враца

Районът на Враца е много богат на природни забележителности. Всеки един катерач знае Вратцата, любителите на екопътеки са чували или ходили на Боров камик. Но в съседство се намират едни от най-впечатляващите скални образувания:

Скален феномен Пешкето

Божият мост – препоръчваме тръгване от крепостта Градище към карстов извор Жабокрек, откъдето да се движите по реката (има изградени стълби и мостчета)

Черепишките скали, Ритлите и Черепишки манастир

По поречието на река Лиляшка бара в търсене на Божия мост

Понор планина

Понор планина е част от западна Стара планина. С помощта на източници, като сайта Понория, интересните места стават по-лесно откриваеми и достъпни. Ето нашите скрити фаворити:

Скален феномен Столо

Водопад Добравиша скакля и пещера Говедарника

Около Луковит

Един добре познат карстов район с много пещери, но също и с богато културно наследство. Всеки е виждал (поне на снимки) пещера Проходна с “очите на Бога”, Геопарк Искър-Панега се радва също на добра популярност. Всички те си заслужават да се посетят. Но има и такива, които макар и по-слабо известни не отстъпват по атрактивност на горе споменатите:

Пропадалото край с. Реселец

Каньонът на река Ръчене

Истински скорпион – макар и мъник, успяхме да го видим при скалния феномен Пропадалото

Други

Заслон “Опасният зъб” край Тетевен – съчетава се идеално с други пътеки край града, както и Гложенския манастир

Кътински пирамиди и Курилски манастир “Св. Иван Рилски” – една рушаща се от природните сили забележителност. Макар и да отстъпва на Мелнишките и Стобските пирамиди, Кътинските събратя са приятна алтернатива за един лежерен излет.

Водопад Скаловитец над с. Костенец – идея за пролетна разходка, когато водопадът е най-пълноводен.

Минералните извори край с. Железница – преди доста време тръгнахме да търсим минералните извори край с. Железница – открихме няколко, но има още за откриване. Скоро пак ще се отправим натам да намерим и останалите извори, скрити сред гората.

Опасният зъб
Тетевен от Опасния зъб

Земенски пролом и Земенски манастир – още едно райско кътче, което най-упоритите ще отведе от край до край през Земенския пролом.

Имайте в предвид, че отделни пасажи от посочените идеи за излети изискват повишено внимание. Винаги проверявайте предпазливо състоянието на изградени стълби и мостчета както и сигурността на положени въжета. Освен това посещението на тези места е и отговорност за тяхното опазване и съхраняване. Нека взимаме само спомени и оставяме единствено нашите стъпки.

В заключение: ще се радвам да споделите с нас впечатленията си, когато посетите някои от тези скрити, прекрасни кътчета в България. Освен това разкажете за други такива местенца, които незаслужено остават настрана от масови посещения – места изпълнени с дух на приключение и силни усещания. Ние със сигурност ще ги посетим, защото сме в постоянно търсене на нови идеи за приключения.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

2 КОМЕНТАРИ

  1. Добавям и няколко наши любими:
    1. Клисурския манастир и склоновете на Люлин над Банкя
    2. Искърско дефиле- Бовска Скакля, Лакатник, Оплетня, Кобилини стени, Черепиш, 7-те престола
    3. Екопътека Искър-Панега
    4. Екопътека Бели Искър
    5. Трънско ждрело
    6. Земен и Скакавица
    7…ю

    • Благодаря за предложенията – районът около Искърското дефиле ни е познат и често сме там. Знае се, затова не са в списъка. Относно Люлин планина – не сме били и смятам да отстраним този пропуск скоро 🙂

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си