Планината Бласица е сравнително непозната. Тя се разпростира в три държави – България, Гърция и Македония и едва 30% от нея се намират в наша територия. Връх Тумба е уникален с факта, че е гранична точна и на трите държави.

Достъпът до нея в миналото е бил ограничен заради граничния и характер. От 2007 Беласица е природен парк с прекрасна и добре съхранена природа (повече за планина Беласица може да прочетете тук). Там се намират освен уникални вековни гори, но и редица реки, по течението на които са се образували множество водопади.

Ако искате да се отдадете, като нас на “лов за водопади” с децата, включете непременно Беласица в своите планове. Там има редица водопади, до които деца над 4г спокойно могат да стигнат сами или със съвсем малка помощ. Ние бяхме там по великденските празници на 2018 и отделихме 4 дена за разглеждане на водопадите на Беласица. Е, не успяхме да обиколим всичките, но пък бяхме много доволни от преходите, гледките и приключенията.

В този пост ще споделим само онези водопади, които са достъпни от деца на самостоятелен ход. По това време Кристиян беше на 4г и успя да посети долуизброените водопади без чужда помощ. Затова смятам, че деца от 4г. нагоре могат сами или с минимална помощ да се насладят на прелестната природа и многобройните водопади на Беласица.

Разбира се, в Беласица има редица други водопади, за които се изисква или повече издържливост или достъпа до тях е технически по-труден. Но за тях вече стана дума тук.

Хубаво е, макар пътеките да са маркирани, да имате дигитална карта на телефона или GPS уред, по който да се ориентирате. Коя карта и апликация ползваме ние, може да прочетете тук.

Ляшнишки водопад

Това бе първия ни водопад, след пристигането ни от София. Изходната точка за Ляшнишки водопад е хижа Беласица, намираща са на 10 км от гр. Петрич. До хижата стигнахме за 2:30-3:00 часа. Разходката до водопада е почти 2км и ни отне около час в едната посока. Изкачването е полегато с общо около 130м. денивелация, което е напълно в силите и на малки деца. Пътеката е маркирана и преминава през прекрасна и величествена широколистна гора, която ни представяше малки изненади на всеки завой. Общо с почивка на водопада и обратния път ни отне около 2.5 часа без да бързаме. Цялата разходка до Ляшнишки водопад с подробности и много снимки ще прочетете тук.

водопади в Беласица

Водопадите по река Камешница

По река Кемешница има половин дузина водопади, кой от кой по-красив. С децата успяхме да разгледаме 3 от тях, докато останалите се намират по-нагоре по течението на реката, а теренът до тях е стръмен и на места опасен. Аз препоръчвам за малки деца до към 10г, да се ограничите до тези три водопада, освен ако не сте настроени за много приключения и допълнителен риск.

Един след друг посетихме водопадите Срамежливеца, Безименен водопад край моста и водопад Четала. Изходната точка за тях бяха бунгалата в край на село Камена. От там по маркирана горска пътека поехме нагоре покрай брега на река Камешница. Изкачването до последния водопад – Четала – е около 250м и изисква малко повече усилия от това до Ляшнишки водопад. Но усилията си струват. Първо се стига до Срамежливеца – на нас ни отне около 45 мин до него. Той е може би най-впечатляващия водопад от този списък.

След него, избрахме да минем по пряката пътека за да излезем на железния мост, от където се вижда Безименния водопад. Само на 5 мин от него в ляв приток на река Камешница се намира водопад Четала.

На нас ни отне около 3.5, като в това време си направихме и един хубав пикник на беседката над Срамежливеца. Освен всичко друго, тук срещнахме и множество дъждовници, които винаги предизикват интерес в децата (и не само).

Подробности за разходката до водопадите по река Камешнишка ще намерите тук.

Водопад Мангъро

Следващият водопад, който посетихме се казва Мангъро. До него се стига от църквата на село Скрът. Отне ни около час, при съвсем спокойно и лежерно темпо, като до него са почти 250м денивелация. Пътеката първоначално е сравнително равна и става по стръмна във последните 300-400м. Няма нищо притеснително и децата много се забавляваха, защото се преминаваха няколко дървени мостчета и се върви по дървени стълби покрай река Ремешница. Цялата разходка отне около 2ч. След нея се отправихме да разгледаме и намиращата се в близост до Струмешница Самуилова крепост.

водопади в Беласица
водопад Мангъро

Водопад Дъбицата

Това е един от водопадите, който НЕ посетихме, а оставихме за следващия път. Но пък ако разполагате с време и се намирате край село Скрът, заслужава си да се посети. Идеално се комбинира в Мангъро, понеже изходната точка е същата. Подминава се отсечката за Мангъро и се продължава по черния път направо следвайки зелената маркировка (има и табелки). Тя се отбива в ляво след около 600-700м, тръгвайки нагоре. След около 300-400м ще стигнете водопад Дъбицата. Без да сме били там, смятам че е така лесно достъпен за деца, както и горе описаните.

Яворнишки водопад

До последния водопад от нашето приключение в Беласица се стига от село
Яворница. С малко питане намерихме джамията на селото, където паркирахме колата. Това е може би най-лесно достъпния водопад. Пътеката до него се движи по Яворнишка река и е дълга не повече от 1200м. По пътеката има няколко информационни табелки за пеперудите в района. Разходката до Яворнишкия водопад е лека и спокойна. Стига се до водопада, който е с височина от около 6-7 метра, като под основния скок има още 2 по-малки.

водопади в Беласица
Яворнишки водопад

Други водопади в близост

Ако все още не сте се наситили на водопади и искате да им отделите още време, трябва да се предвижите към македонската част на планина Беласица. Там може да посетите с децата още поне пет лесно достъпни водопада – Смоларския водопад, Колешнишки водопад и каскадата от три Габровски водопада. Според прочетеното за тях, те са даже по-леснодостъпни от тези, които описахме по-горе и напълно подходящи и за по-малки деца. За тях ще пишем обаче повече, когато ги посетим лично.

Други забележителности в района

В случай, че ви писне да обикаляте от водопад на водопад, района около Петрич е достатъчно богат на забележителности, така че ще може да разнообразите престоя си. Ние препоръчваме следните местенца, които са подходящи за деца.

Настаняване

В района на Петрич и селцата в подножието на Беласица има множество къщи за гости и малки хотелчета. Ние бяхме наели къща за гости в село Камена, която обаче изглежда днес вече не се отдава под наем. По празниците определено местата се пълнят (ние бяхме по Великден), но все пак районът е далеч по-спокоен от повечето познати места за почивка в планина. Затова не пропускайте шанса да го посетите с децата и приятели и да разгледате както многобройните водопади на Беласица, така и останалите забележителности в района.

Апартамент HOME – идеалното място за почивка в района на Банско и Разлог

Booking.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си