Тази година решихме да прекараме лятната си отпуска на остров Скиатос. Островът толкава ни впечатли и хареса, че реших да направя няколко публикации за това, какво предлага и как най-добре да се възползваме от даденостите му. В този пост ще намерите обща информация за Скиатос, как се стига до него, как да се придижваме и други. Отделно може да прочетете другите два поста посветени на:

Плажовете на Скиатос

Какво друго да правя на Скиатос?

Скиатос – обща информация

Скиатос е малък остров в Егейско море, част от островната група Споради. Площта му е около 50 кв. км. с население от около 6000 души. Южната страна на острова е полегата и най-населена, с многобройни, красиви плажове, докато от северната страна преобладават безлюдни, скалисти, стръмни брегове. Скиатос е силен туристически център в района и разполага с летище. С континенталната част на Гърция е свързан чрез редовни връзки с ферибот от Волос, Солун и Агиос Константинос. Цените на острова са една идея по-високи от тези, на които сме свикнали в северната част на Гърция (Халкидики, Кавала и т.н.), но за сметка на това получаваме усещане “а ла Кариби”.

Как се стига?

Най-добре Скиатос се достига с кола до Волос и ферибот до острова. От София до Волос пътя отнема около 5:30 мин (без задръствания и чакания по границата). Добре е да имате ранна резервация за ферибот. Ценита на ферибот за четиричленно семейство с 2 деца и кола са от около 180 евро в двете посоки. Разстоянието от Волос до Скиатос се взима между 2 и 3 часа, в зависимост от избора на ферибот (и цената). Веднъж пристигнали на острова, всичко е на “една ръка разстояние”.

Придвижване из Скиатос

Почти всички плажове от южната страна са достъпни с публичен транспорт, който пътува редовно на всеки 30 мин. Спирките са номерирани от 1 до 25. Не сме ползвали автобусите, но те масово се ползват от пристигащите със самолет. Алтернатива на колата е и наем на скутер, АТВ или джипка. Такива се дават почти на всеки ъгъл в населените места. За ден цената е 25 евро (за скутер/АТВ), но ако се вземе за няколко дена, има добри отстъпки. Това е възможност да пообиколите хълмистите части и северните плажове, без да си хабите и прашите собствения автомобил. И накрая, разбира се, може да си ползвате и автомобила. Повечето пътища са асфалтирани и добре поддържани. Ако обаче отидете към централната или северната част на острова може да се натъкнете на черни, прашни и тесни пътища, проходими обаче без проблем с лек автомобил. За ориентиране ние ползвахме основно google maps, защото всички пътища (дори някои черни) са картирани.

Плажовете 

Остров Скиатос има около 44 км брегова ивица, с 45+ плажа. Повече за тях ще прочетете тук. Имайте в предвид, че ако искате да ползвате шезлонги и чадър на повечето плажове се заплаща между 8 – 10 ерво (2 шезлонгфа и един чадър). Имате обаче и възможност да поставите хавлиите си и собствен чадър на всеки един от плажовете.

един от северните плажове – диви и красиви

Какво друго има на Скиатос?

Освен плажове Скиатос може да предложи множество манастири, параклиси и една крепост. Има многобройни маршрути за пешеходен туризъм (а защо не и за велотуризъм). Храната е вкусна и поднесена с уважение към клиента. Повече за тази страна на острова ще намерите тук.

на връх

На нас почивката на острова страшно ни допадна. Всеки ден ходихме на различни плажове. Съчетавахме море с разходки в града или природата. Това разнообразие на една шепа земя е наистина впечатляващо. За другия път остана да посетим още някои от хубавите им плажове, съседния остров Скопелос, както и да обърнем повече внимание на град Скиатос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си