Тази година решихме да прекараме лятната си отпуска на остров Скиатос. Островът толкава ни впечатли и хареса, че реших да направя няколко публикации за това, какво предлага и как най-добре да се възползваме от даденостите му. В този пост ще намерите обща информация за остров Скиатос, как се стига до него, как да се придвижваме и други. Отделно може да прочетете другите два поста посветени на:

Плажовете на Скиатос

Забележителности на Скиатос?

Скиатос – обща информация

Скиатос е малък остров в Егейско море, част от островната група Споради. Площта му е около 50 кв. км. с население от около 6000 души. Южната страна на острова е полегата и най-населена, с многобройни, красиви плажове, докато от северната страна преобладават безлюдни, скалисти, стръмни брегове. Скиатос е силен туристически център в района и разполага с летище. С континенталната част на Гърция е свързан чрез редовни връзки с ферибот от Волос, Солун и Агиос Константинос. Цените на острова са една идея по-високи от тези, на които сме свикнали в северната част на Гърция (Халкидики, Кавала и т.н.), но за сметка на това получаваме усещане “а ла Кариби”.

Типична уличка в центъра на Скиатос

Как се стига?

Най-добре Скиатос се достига с кола до Волос и ферибот до острова. От София до Волос пътя отнема около 5:30 мин (без задръствания и чакания по границата). Добре е да имате ранна резервация за ферибот. Цените на ферибот за четиричленно семейство с 2 деца и кола са от около 180 евро в двете посоки. Разстоянието от Волос до Скиатос се взима между 2 и 3 часа, в зависимост от избора на ферибот (и цената). Веднъж пристигнали на острова, всичко е на “една ръка разстояние”.

Придвижване из Скиатос

Почти всички плажове от южната страна са достъпни с публичен транспорт, който пътува редовно на всеки 30 мин. Спирките са номерирани от 1 до 25. Не сме ползвали автобусите, но те масово се ползват от пристигащите със самолет. Алтернатива на колата е и наем на скутер, АТВ или джипка. Такива се дават почти на всеки ъгъл в населените места. За ден цената е 25 евро (за скутер/АТВ), но ако се вземе за няколко дена, има добри отстъпки. Така е възможност да пообиколите хълмистите части и северните плажове, без да си хабите и прашите собствения автомобил.

И накрая, разбира се, може да си ползвате и автомобила. Повечето пътища са асфалтирани и добре поддържани. Ако обаче отидете към централната или северната част на острова може да се натъкнете на черни, прашни и тесни пътища, проходими обаче без проблем с лек автомобил. За ориентиране ние ползвахме основно google maps, защото всички пътища (дори някои черни) са картирани.

Плажовете 

Почивка на остров Скиатос ще ви предостави около 44 км брегова ивица, с 45+ плажа. Повече за тях ще прочетете тук. Имайте в предвид, че ако искате да ползвате шезлонги и чадър на повечето плажове се заплаща между 8 – 10 ерво (2 шезлонгфа и един чадър). Имате обаче и възможност да поставите хавлиите си и собствен чадър на всеки един от плажовете.

един от северните плажове – диви и красиви

Какво друго има на Скиатос?

Освен плажове Скиатос може да предложи множество манастири, параклиси и една крепост. Има многобройни маршрути за пешеходен туризъм (а защо не и за велотуризъм). Храната е вкусна и поднесена с уважение към клиента. Повече за тази страна на острова ще намерите тук.

Поглед от горе

Настаняване

Възможност за настаняване има много и за всеки джоб и вкус. От бюджетна квартира или апартаменти, през наем на къща, та чак до луксозни 5 звездни хотели със собствни плажове. Важно единствено е да резервирате на време (още през пролетта) понеже дори и през месеците юни и септември повечето места са пълни.

Ние бяхме две семейства – общо 9 души с четири деца. Започнахме малко късно планиране на почивката на остров Скиатос и нямахме голям избор за места за настаняване. След преглед на booking.com, наехме си една къща през последните. Къщата бе на хълм високо над града и морето. Трябваше да пътуваме се придвижваме с кола. НО, гледката от къщата беше феноменална – прекрасен изгрев, гледка към морето, чуден изглед към нощен Скиатос.

Скиатос
Посрещане на изгрева от къщата


Booking.com

На нас почивката на острова страшно ни допадна. Всеки ден ходихме на различни плажове. Съчетавахме море с разходки в града и природата. Това разнообразие на една шепа земя е наистина впечатляващо. За другия път остана да посетим още някои от хубавите им плажове, съседния остров Скопелос, както и да обърнем повече внимание на град Скиатос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си