Предния пост посветих на красивите, обсипани с златист, фин пясък плажове и кристално чиста вода на острова. Тук ще се спра на други места и забележителности, които си струва да се видят на Скиатос. Ако пък искате да разберете повече обща информация за Скиатос, може да погледнете тук. Списъкът за забележителности не е всеобхватен, но е повече от достатъчен, ако търсите повече от това, да прекарате почивката си само по плажовете. Освен вече споменатите плажове, Скиатос предлага:

Културно-исторически забележителности

Макар и малък островът е богат от към културно-исторически находки. Трябва да спомена само, че през различните времена е бил обитаван от византийци, венецианци, турци и гърци. И до днес са останали някой, характерни за тези народи, забележителности. Както и на други места из Гърция, Скиатос изобилства от параклиси и манастири – те са буквално десетки. Ето 3 места, за които си заслужава да отделите време (ние успяхме да видим 2 от тях):

Крепост Кастро

Крепостта Кастро е основана през 1360г. от местното тогава население.  Намира се на скален отвес на най-северната точка на острова. Има естествена защита от три страни чрез високите и непристъпни, подащи до морето скали. От там в миналото са  наблюдавали за вражески пришествия. Единствения вход към Кастро е от към земя от южната му страна, който е бил защитен от дървен мост, свързващ със сушата и резервоар с горещо олио.

Смята се че населението в крепостта през различните времена е било между 500 и 1500 души, живели в тесни жилищни единици. Вътре в крепостта могат да се видят цели или останки от 20 църкви, параклиси и една джамия от турската окупация. Сега само 2 от всичките църкви се ползват. Текат възстановителни работи на още няколко църкви и джамията, както и на входната порта.

Мястото е много огледно и силно препоръчително за всички, обичащи история и крепости. Може да се достигне с кола почти до началото на крепостта. Според мен най-подходящото време е рано сутрин, когато още няма хора. В дясно от крепостта ще видите плажа Кастро, до който корабчета от Скиатос карат посетители да се къпят и да посетят крепоста. Това е и втория начин да стигнете до нея, имайте в предвид обаче, че в такъв случай ще бъдете десетки (поне) посетители.

Манастир Панагия Еванджелиста

Един от най-важните религиозни храмове в региона е манастира Панагия Еванджелиста. Основан е през 1794г. и е построен от манаси по рисунки, донесени от Светия Атон. Намира се на около 5 км от град Скиатос и до него има изграден хубав асфалтов път. Намира се в североизточната страна на острова под най-високите му върхове. Той е и единствения все още действащ манастир на Скиатос.

Манастирският комплекс се простира на площ от над 2000 квадратни метра. Някои сгради са разположени строго по периметъра, образувайки по този начин, манастирските стени. Църквата има кръстовидна архитектура с три кубета, които са покрити със сиви плочки. Има прекрасно запазен дървен иконостас. В манастира има малка църква-музей. Изложбата представя своите монашески халати, редки книги и ръкописи на 17-ти век, Евангелието на 18-ти век, дървени и сребърни кръстове, византийски икони и други църковни реликви. Когато го посетих, бях единствен в манастира (освен двама монаси). Лъхаше спокойствие и смиреност. А дворът бе декориран като за изложба. Прекрасно място за всички ценители.

Манастит Панагия Кунистра

Другият манастир, който се отличава на Скиатос е Панагия Кунистра. За него, за съжаление не остана време, но ни бе силно препоръчан от познати и местни. Основан е през 1650г. Името идва от вид танцово движение, поради легендата, че монах-аскет на име Симеон намерил икона на Дева Мария, танцуваща сред борова гора.  И до него има достъп с кола и предполагам, че може да се съчетае, ако сте тръгнали на път към северните плажове.

Преходи и разходки сред природата

Едно от любимите ми занимания. Не пропускам възможност да обиколя горите и върховете на всяко място, което посетя. Така бе и на Скиатос. Обикновено ставах рано (преди изгрев).  E, не всеки ден :-). Правих си кросчета до отделни забележителности и се наслаждавах на пробуждащия се ден.

Забележителности на Скиатос
Изгрев на Скиатос

Скиатос се води като един от островите с най-добре изградена инфраструктура за преходи. Има множество маркирани маршрута (20+), за които за съжаление трудно се намира информация в нета. На няколко пъти видях организирани групи да ходят, водени от местен водач. За всички, които обичат планината, препоръчвам разходка до най-високите им два върха. Те се намират в непосредствена близост и могат да се посетят с едно ходене. Най-високият (433м) е кръстен Митикас на Скиатос (струва ми се доста скучно име), а втория по височина  – Карафлицанака (Karaflitzanaka) – 428 м. Намират се на хълм в североизточната част на острова, над манастира Панагия Еванджелиста. Гледките от тях са просто зашеметяващи.

Митикас на Скиатос

Забележителности на Скиатос

Гледка от Митикас на Скиатос. От него се вижда Егейско море на юг и на север от острова

Карафлицанака

Забележителности на Скиатос
Гледка и от Карафлицанака

За да се намерят трябва малко импровизация. Аз следвах пътя от Скиатос към Кастро, като завих в дясно точно преди отбивката за Кастро (има табела за 3 манастира). На около 500м след втория манастир, който бе целия в бяло, се достига една пейка с изглед към морето. Точно срещу нея е вратичка и осигурени чрез въже скали. Пътеката се вижда по-ясно като се изкачат скалите. Следва се и след около 200-300м. сте на Митикас на Скиатос. След това се продължава по пътеката, която ще ви отведе и до Карафлицанака. Внимавайте за змии, има ги в изобилие!

Ако решите да походите по туристически маршрути, бих препоръчал да се информирате от туристическото бюро в града, от където ще намерите и карта на острова.

Кулинарни изкушения

Излишно е да споменавам, че гърците знаят как да посрещат и обслужват гостите си, как да готвят вкусно, дори и прости неща, като мусака или пълнени чушки. На острова има може би 100+ заведения за хапване. Тествахме няколко и с ръка на сърцето мога да препоръчам два:

Infinity blu restorant

Тук ще се насладите на прекрасна морска кухня с префектно обслужване. Бяхме два пъти и мога да препоръчам талиателе с морски дарове за ценители. Цените са малко над средното за Скиатос, но определено си заслужава.

Kohyli Taverna (нямат сайт)

Таверната се намира на главния път, точно преди отбивката за плажа Агиа Параскеви. Предлага гръцка и морска кухня. Силно препоръчвам гръките им специалитети. Цените са нормални за острова.

Скиатос – градът

От ходене по плажове, не отделихме достатъчно време за разходка из града. Посетихме го два пъти вечер и ни направи впечатление на много живо градче. Центърът и заведенията бяха пълни и в разгара на сезона. Старото пристанище е едно от нещата, които могат да се посетят. Не правете опит да карате кола из града – казвам го от горчив опит, след като се забих по централните им улички и се наложи да минавам между маси на ресторанти с колата (нямаше забрана за автомобили…). Паркира се най-добре в периферията на центъра и после пеша. Уличките са тесни и много романтични. Заслужава си да се пошляе човек.

Booking.com

Ако сте любетили на почивка в Гърция, то Скиатос е едно малко бижу, предлагащо всичко, което има в страната на една шепа място – прекрасни и многобройни плажове, богата история, хубава природа, вкусна традиционна храна и усещане за спокойствие. Не се колебайте да го посетите. 100% гаранция, че ще намерите нещо за вас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си