Този пост го посвещавам на прекрасните и още тлеещи в спомените ми плажове на остров Скиатос. Не съм бил на Карибите, но по снимки това място силно ми прилича на тях. Така, че ако искате да видите Карабите без да летите часове, отскочето до Скиатос. Няма да съжалявате. Обща информация за остров Скиатос може да прочетете тук. Ако пък се интересувате освен от плажовете от културата, историята, кухнята или пък природата на Скиатос Ви препоръчвам да погледнете поста “Забележителности на Скиатос?

Сигурен съм, че всеки един може да отрие своя плаж и своето място на Скиатос. Остров, който няма и 50 кв.км. площ, а предлага над 45 прекрасни и лесно достъпни плажа. Няма как човек да му доскучае от такова разнообразие от плажове с тюркоазено-синя вода и чудно-красива природа. Една отпуска едва ли ще е достатъчна, за да се посетят и усетят всичките. През осемте дена прекарани на Скиатос посетихме и се насладихме на 12 от най-хубавите плажа. Групирам плажовете по райони, като някой от тях са съседни и могат да се посетят с едно ходене:

Южни плажове

Северни плажове

Западни плажове

Плажове на други острови

Непосетени, но препоръчани плажове

Южни плажове

Започвам с южните плажове, които са по-посетени и уредени с добра инфраструктура. До тях има автобусна линия, която стартира от Скиатос на всеки 30 мин. Водата от тази страна е тиха, а вълните рядкост (и малки). Особено подходящи са плажовете тук за семейства с малки деца.

Koukounaris beach – Коконарис

Може би най-известния и посетен план на Скиатос. Има прекрасен, фин, светъл пясък и голяма, широка плажна ивица. Популярен е с боровата гора, намираща се непосредствено на и зад плажа, която дава превъзходна сянка, дори и в най-горещите дни на лятото. Водата в морето е прозрачно чиста с тюркоазено-син оттенък.

Плажът има няколко бара с прилежащи чадъри и шезлонги, но има и предостатъчно място да си поставите вашите неща на свободно пространство. Предлагат се множество водни спортове и атракции. На плажа, а и в близост има богат избор от таверни и заведения. До Коконарис може да се стигне и с градски транспорт от Скиатос – плажът е последна спирка. Коконарис граничи с защитен биотоп с езеро и борова гора. Обиколихме го с децата, но освен един черен лебед и доста мръсотия не видяхме нищо друго – така че не си губете времето да го разглеждате.

Xenia beach – Ксениа

Ксениа е съседен плаж на Коконарис, от дясната му страна. Необходимо е само да извървите няколко минути покрай скалите и ще се озовете на един много спокоен и красив плаж, заобиколен от тучна зеленина. Ксения изглежда се ползва най-вече от гостите на 5-зведния хотел изграден зад плажа. Не е частен, затова всеки може да го посети и усети. Така направихме и ние – малка разходка покрай скалите и плуване в чистите води на това малко заливче. Подходящ е за деца (както и всички плажове, които посетихме) и предлага сенки под дърветата край плажа.

Agia Paraskevi beach – Агиа Параскеви

Плажът на Агиа Параскеви се намира на около 7км от града Скиатос и може да се стигне и с градски транспорт. И тук водата и изключително чиста и съчетана със златист, хубав плаж. Името идва от малката църква Агиа Параскеви, намираща се в близост. Плажът е сравнително голям и може да практикувате различни водни спортове и забавления. Има възможност да се наеме лодка за кратка разходка до съседните острови или да се разгледат малки, откъснати от пътя, красиви заливчета с чудни плажове и достъпни само от към морето

Vromolimnos beach – Вромолимнос

Плажът Вромолимнос се намира в близост до крайбрежното селце Колиос. Както и на другите южни плажове, водата тук е спокойна и подходяща за семейства с малки деца. Води се един от младежките плажове с музика и добро настроение, посетен предимно от млади хора. Дойдохме тук с надежда да се слеем с младите, но изглежда заради по-малкото посетители извън сезона – нямаше ни млади, ни музика :-). И тук, както на другите по-големи плажове има център за водни спортове. Тук също е мястото, на което може да се насладите на прекрасен залез. Плажът е лесно достъпен, а в близост има множество таверни и барове

Vassilias beach – Василяс

Плажът Василяс беше първият, който посетихме, след като се нанесохме по обяд след пристигане. Беше наблизо и можехме да прекараме няколко спокойни часа, без да се налага пак да караме. Според мен плажът е ок за 2-3 часа, но отстъпва пред горните няколко. Затова пък тук взехме лодка под наем от Stefanos Koufidis Ski school & boat rent. Стефанос е много приятен и отлично говорещ английски човек с много опит в сферата си. Обясни ни най-подробно къде и какво може да посетим при целодневния ни трип с лодка около островите. За малка лодка (до 5-6 души) не се изисква лиценз и може да се наеме от всеки на цена от 80-110 евро + гориво за цял ден. Това е нещо, което си заслужава и трябва да са направи на Скиатос. Имайте в предвид, че дори и извън сезона чакахме 3 дни от резервацията, за да наемем лодките: Съвет – резервирайте възможно по-рано.

Северни плажове

Мен северните плажове ме грабнаха най-много. Заради спокойствиоето си. Заради отдалечеността си. Заради недокоснатата природа и отровно-зелените гори, заобикалящи всяко едно заливче. До тях се стига по черен, но широк и равен път. Има множество малки и по-големи плажове със прекрасен ситен пясък. Това е мястото е идеално за снимки като картички. Наситено-синьото море контрастира идеално с златистия пясък и зелената гора наоколо. Отидете и сами ще се убедите. Макар и да се казва, че морето от северната страна е малко по-вълнисто и променливо, смятам че е напълно подходящо за деца.

Agistros beach – Агистрос

До плажа Агистрос се достига по черен път с кола, наето АТВ/скутерче или пеша от последната спирка на автобуса (около 3км). Паркира се над плажа и прашен път ще ви отведе на скала от която ще се октрие чудна гледка на дясно към Агистрос и наляво към Mandraki Elias Beach – Мандраки Елиас. Плажът е голям и от двете страни ограден от отвесни скали.

Водата е феноменално кристална и вероятността да срещнете много хора тук е малка. Има малка таверна, захранване от генератор, която предлага базова, но вкусна кухна, достатъчна да прекарете цял ден на това райско местенце. Мястото става и за гмуркане покрай скалите, където, ако имате късмет. ще зърнете различни по големина и цвят рибки. Ако пък искате, може да се разходите в гората зад плажа, вземайки пътечка в десния му край. Качвайки се нагоре по пътеката ще имате възможност да огледате скалисти заливчета и разходите из диви борови гори. За мен лично едни от трите най-хубави плажа

Mandraki Elias Beach – Мандраки Елиас

Ако сте на плажа Агистро, неминуемо ще видите и плажа Мандраки Елиас, който се намира от ляво. До него може да се стигне и ако се отбиете по-рано към морето (има табела). Решите ли да го посетите от Агистрос, имайте в предвид, че вероятно ще минете през зона на нудисти. Иначе Мандраки Елиас е също прекрасен и доста дълъг плаж. Там, където са таверната и чадърите брега е много плитък и децата могат да влизат по-навътре от обикновено. Това е също плаж, където може да релаксирате на спокойствие сред природата на фона на музиката от морето.

Mandraki Beach – Мандраки

Плажът Мандраки е също един от фаворитите ми на острова. Намира се преди горните два, като пътя се отклонява в ляво при табелка за него. Може да се кара още 150-200м през гората докато се паркира (ако има място). Мандраки е едно райско място за спокоен ден, без много шум и хора. Плажът е чист и заобиколен от стръмни пясъчни сипеи и скали (освен входа), над които растат вечно зелени дървета. Разходете се непременно към горната (дясната) част на плажа, където освен интересни пясъчни форми ще откриете места с черен фин пясък. Ние са мазахме с него, гледайки от други. Не знам дали има някакви лековити свойства, но беше адски забавно.

Западни плажове

Западните плажове се падат малко в страни и не са толкова популярни, като южните. Но според скромното мнение на цялата ни група са изключително приятни и си заслужават да се посетят.

Banana beach – Банана

Това е топ-плажът за Соня и Катя и нещо като Какао бийч на Слънчака (по отношение на вида, не заради музика и силиконки). Дебели, меки матраци с хубава сянка, малък приветлив бар, прекрасен чист плаж и кристална вода ни приютиха в последния ден на почивката ни. До Банана бийч се стига с един шатъл бус, който се хваща от спирката на Коконарис. Плажът е към един 5-звезден ресорт и се поддържа в съответния вид. Ако останете на привлекателните меки шезлонги, пригответе си 20 евро за 2 шезлонга с чадър. Имате обаче опция да се настаните до тях, където мястото е повече от достатъчно. В дясно от него е т.нар. small banana beach – царството на нудистите. Разделя ги един малък скален нос. Плажът си заслужава определено.

Agia Eleni Beach – Агиа Елени

Агиа Елени залив, кръстен на малък едноименен параклис в близост. Плажът разполага със златист, фин пясък. Само малка част от просторния плаж е заета от чадъри, а останалата може да се ползва свободно. Идеален е за семейства с деца, понеже залива гарантира спокойна вода, а дърветата на плажа дават сянка и в най-горещите дни.

Плажове на други острови

Един от дните наехма лодка и се разходихме до двата съседни острова в близост. Силно препоръчвам на всички такова приключение. Освен, че ще посетите плажове на незаселени острови, ще може да покарате и лодка в открито море.

Tsougrias Beach – Цугриа

Два са плажовете на остров Цигуриа, които могат да се посетят. Намират се на два съседни залива, гледащи към Скиатос. Ние закотвихме на левия. Няма такова спокойствие и лежерност. Заслужава си човек да откара тук поне един цял ден. Малка таверна пък осигурява нужното да забрави човек напълно всякакви грижи. Плажът е широк с прекрасна вода. Има достатъчно сенки. За авантюристите предлагам да посетят параклиса Св. Флорос, който се достига по каменист път започващ от левия край на плажа (параклиса се вижда идвайки по вода). От пътеката се откриват зашеметяващи гледки към плажа.

Arkos Beach – Аркос

Другият остров, който посетихме беше – Аркос. Плажът там не е толкова фин и плитък, но за сметка на това привлича със странната си форма. Прилича на писта за ски или голяма пързалка, започваща на около 30-40м над плажната ивица. От двете страни са борови дървета и храсти. Тясната до около 5-6м пясъчна ивица се спуска от горе до морето. Ние с децата я качихме, за да може да я изтичаме надолу. Внимавайте, понеже наклона е от порядъка на черна писта :-). На самия плаж има малка приятна таверна,  където може приключите деня с едно питие.

Непосетени, но препоръчани плажове

Островът изобилства от красиви плажове. Затова не е изненада, ча не успяхме да видим всички. Тук пиша за два, които се нареждат доста нагоре в списъка на най-посетени места:

Lalaria Beach – Лалариа

Famous hole in the rock formation at Lalaria beach, Skiathios island, Greece.
Снимка: източник – www.spiegel.de

Лалариа е емблемата на остров Скиатос. Плажът е достъпен само по вода и то от по-големи лодки или корабчета, заради по-бурните води в североизточната част на острова. За разлика от горните плажове, този е обсипан с бели камъчета (които между другото попадат под защита и не е позволено да се взимат). Скалите наоколо са светли до бели и котрастират силно на наситено-синята вода. Особено позната е скалната арката под която може да се минава плувайки. Освен ако не дойдете с частно водно такси до тук (цени от около 150 евро за 4-5 души за 1 час на плажа), може да си резервите посещение с един от многобройните корабчета и яхти на пристанището на Скиатос, които организират множество посещения на този плаж (цени от около 15 евро на човек)

Skopelos island – Плажове на остров Скопелос

Според нас си заслужава и еднодневна екскурзия до остров Скопелос с посещение на различни плажове и известната от филма “Мама Миа” църква. От предходната вечер трябва да си запазите място на едно от корабчетата на пристанището на Скиатос, които предлагат различни оферти и маршрути вкл. Скопелос.

Booking.com

Е, смятам, че и с просто око си личи, колко си заслужава Скиатос. Ние всички се чувстваме щастливци, че имахме възможност да пообиколим плажовете му, както и някои от забележителностите му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си