Полуостров Халкидики е сред най-предпочитаните места за лятна почивка. Близо е, познато е, красиво е, разнообразно за почивка и на много места може да се получи обслужване и на български. Ние го харесваме и през последните десетина година сме били няколко пъти на него. Преди броени дни се върнахме от едноседмична почивка на ръкава Ситония, където пообиколихме доста плажове – и с кола и с лодка. Плажовете на Ситония са над 50 и далеч не сме видели всичките. Но от тези, които познаваме, споделям 7 плажа, подходящи за посещение с деца (в жълто). Няколко плажа сме набелязали и за бъдещи идвания (белязани в сиво).

Armenistis beach

За нас един от фаворитите и откритието на сезона сред плажовете на Ситония. Намира се от лявата страна по средата на ръкава и се ползва най-вече от плажуващите на едноименния къмпинг. Плажът е заобиколен от стръмни скали и навсякъде зад него е зелено като контраст на прекрасно-синята вода и светлия пясък. От лявата страна пясъка е малко по-едър (но все още приятно ситен), докато от дясната страна на плажа той е много фин. Водата е кристална и става сравнително бързо дълбока. Този плаж е подходящ най-вече за семейства с деца, които вече могат да плуват.

Разбира се, както всички други плажове и този е достъпен за всеки. Ако желаете да минете през къмпинга се заплаща вход като избирате една от следните опции:

  • вход с ваучер за консумация – 5 евро за възрастен и 3.5 евро за деца. Срещу сумата, която сте заплатили получавате ваучер, който да използвате за топли и студени напитки от бара.
  • само вход – 3.5 евро за възрастен и 2.5 евро за дете

Ако пък не искате да плащате вход (като нас), до плажа се стига като стигнете в дъното на пътя, където да оставите колата си и да повървите 300-400м. по пътека покрай оградата на къмпинга, докато излезете в левия край на плажа.

Самият къмпинг предлага всичко, от което имате нужда за спокоен ден на плажа – вкусна храна с обедно меню и изгодни цени, детска площадка с катерушки, игрище за плажен волейбол и редица видове плавателни съдове под наем.

Trani Ammouda beach

Това е плаж, подходящ и за бебета. Кристално чистата вода става съвсем плавно дълбока. Плажът е защитен от вълни от двете страни с издадени навътре в морето скали. На дългия 1.5 км плаж никога няма да се почуствате сами, но и няма да си пречите с другите. Има само 2 или 3 заведения с чадъри, останалото е свободна зона. Разходка по плажа си заслужава. В най-левия край (зад хълмчето) спират каравани и кемпери за почивка.

Наши познати изкараха тук цяла седмица и бяха много доволни. Ако искате да ходите пеша до плажа и нямате нужда да обикаляте други плажове (като нас например), това може да вашия плаж.

Кavourotripes beach & Orange beach

Хм, каквото и да кажа за тези плажове, все ще е грешно. От една страна това бяха най-красивите и екзотични плажове на Ситония, които посетихме тази година. От друга страна – стотиците хора в комбинация с липса на пространство, къде да поставим хавлиите ни накараха да си тръгнем след 3-4 часа прекарани там. До преди 7-8 години малцина са знаели и идвали на Кavourotripes beach & Orange beach, но явно нещата се променят.

Ако обичате красиви плажове с карибско излъчване,посетете Кavourotripes beach & Orange beach. Гледайте обаче да изберете делничен ден извън главния сезон и се молете да няма много хора. Подходящ е и за малки деца заради плавния бряг покрит с фин пясък.

Kalamitsi beach

На Каламици бяхме последно през 2013г, но все още си спомням плажа и плуването до близкото малко островче срещу него. Плажът се намира на 25 км южно от Сарти непосредствено до едноименното градче. Каламици е е добре от вятъра и вълните защитен плаж. Плажът е добре организиран с възможности за хапване, пийване и водни спортове. Има два къмпинга, които предлагат спане непосредствено на плажа.

Karidi beach

Един красив залив в близост до Вурвуру, която хем предлага усещане за див плаж, хем има удобствата на градски плаж. Karidi beach също е добре посетен поради близостта си до курортното градче. Водата и тук е чудесна. Става постепенно дълбоко. От лявата страна има две три малки островчета, които може да се достигнат с плуване, водно колело или друг вид лодка (каяк, SUP). На входа на плажа има заведение с прилично меню и сладолед.

Lagonisi beach

Много от нещата, които споменах за Karidi beach могат да се кажат и за Lagonisi beach. Разликата тук е, че свободната площ за почиващите, не ползващи шезлонгите на Lagonisi Beach Bar, са по-ограничени. И тук водата е изключително чиста, плажът става и за малки деца и има избор на разнообразни активности. Ние си наехме водно колело и навъртяхме около 5 км, ходейки до отсрещния остров Калупиа и обикаляйки по вода някакви частни имения на ръкава Galini Agiou Nikolaou. Според мен плажът е добре да се посети през делничен ден извън силния сезон.

Lagomandra beach

Посетихме този плаж, за да посетим приятели и обиколим с лодка дясното крайбрежие на Ситония. Поразходихме се между Никити и Торони, разглеждайки по вода десетки малки и по-големи плажа. Lagomandra beach се намира южно от Елиа Никитис. Зад плажа има множество места за настаняване, които предлагат удобството да се ходи пеша до него. Плажът е много добре защитен от вълни. Водата става сравнително бързо дълбока, но поради факта че няма вълни е подходящ и за семейства с малки деца.

Плажовете на Ситония
Плажът Лагомандра – снимка http://sithoniagreece.com

В заключение

Без значение дали обичате да обикаляте различни плажове по време на почивката или предпочитате спокойствието на един плаж, без значение дали обичате уредени или диви плажове, Ситония може да изпълни вашите желания за почивка. Плажовете на Ситония са толкова разнообразни, колкото и желания може да има човек. Ние далеч не сме ги опознали всички, така че ще се радвам да споделете вашите любими плажове на този ръкав, за да може следващия път и ние да ги посетим. Защото ние обожаваме да обикаляме нови места и посещаваме нови плажове.

Booking.com

Освен плажове, Ситония предлага и голямо разнообразие от възможности за настаняване – луксозни хотели, къщи за гости, студиа и апартаменти, както и прекрасни и уредени къмпинг зони. Ние определено ще се върнем на Ситония и през 2020.

Подобни постове

Плажовете на Скиатос, Гърция

Почивка на Сейшелите