Колко е скъпа активната семейна почивка?

Сигурен съм, че има доста семейства, които обмислят и желаят да прекарат няколко часа или дена заедно сред природата, но се двуумят колко ще струва това удоволствие. Преди всичко искам да заявя, че надали има цена, това което се изживява заедно на някой къмпинг, преход или дори кратка разходка сред гората. Но все пак всеки има бюджет на разположение и трябва да се съобразява. С тази статия ще се опитам да оборя мита, че е скъпо да се ходи на почивка (та било тя и еднодневна) сред природата и колко ориентировачно струват транспорта, храната и нощувките. В следващата статия ще се постарая да дам малко повече информация и за разходите за екипировка и как те могат да се оптимизират.

Разбира се ще се радвам да споделите и вие вашето мнение.

Когато говорим за еднодневни разходи на открито или семеен уикенд сред природата, неминуемо идва въпросът “Колко ще струва?”. Разбира се може да струва много, но не е задължително.  Нека обърнем внимание на отделните пера.


Транспорт

Обикновено най-изгодно за семейство е да пътува с лек автомобил. Разходите и съпътстващите неудобства с обществен транспорт са значителни. Изключение правят някой дестинации, които са удобни за железопътен превоз, като например Искърското дефиле, Земенския пролом, подбалканските села, по линията на теснолинейката (сигурно има и други) или селата около Витоша, достъпни с автобусен превоз. Ако сте избрали маршрут, който е достъпен с влак или автобус, то разходите за транспорт за четиричленно семейство ще са ориентировачно същите като тези с автомобил. 

Ако приемем, че разстоянието в една посока е 100 км, то при днешните цени на горивото разходите за отиване и връщане ще са между 20-25лв. 

Храна

Това е перото, при което може да се варира значително. От личен опит мога да кажа, че около 10лв. са достатъчни за еднодневен преход за четирима (без вечеря). За тази сума може да се направи една хубава домашна баница или да се подготвят сандвичи по собствен вкус. Да, менюто няма да е богато, но насладата от домашно приготвената храна след няколко часа разходка на някоя полянка с поточе ще е същата, като в петзвезден ресторант. Да не забравяме, че целта на активната семейна почивка е движението заедно, а не храната! От тук нагоре разходите нямат лимит, като най-скъпо е сядането в заведение (ако има такова по път).

При нощувка вечерята отново може да е home made. В много къщи за гости се предлага възможност да си сготвите сами храна или да ползвате скара/печка на домакините. В противен случай може да се разчита на менюто от хижата или ресторанта.


Нощувка

В зависимост от избраната дестинация може да се нощува на хижа, къща за гости или хотел. Най-изгодната форма на нощувка е ползването на собствена палатка, при която разходите са 0,  При палаткуването обаче се изисква отказ от определени удобства и носене на малко повече багаж. За сметка на това получавате едно незабравимо изживяване. 

Ползването на хижи в планинските райони е също опция. При нея няма нужда от носене на палатка и често може да разчитате на вкусна базова храна в хижата. Цените на легло варират между 10-15лв, като закуска не е включена в тях.

Може би най-популярни са къщите за гости. Такива има в повечето места с туристически забележителности. Цените варират, но обикновено семейна стая може да се намери/договори от 50лв. Разбира се, при наличие на повече свободни средства може да се ползват и услугите на хотел. От моя опит споделям, че досега не съм открил пряка зависимост между цена и приятно изживяване. Не винаги високата цена е гаранция за хубави спомени и обратно ниската цена не значи липса на комфорт и приятно отношение от домакините.

Обобщение

Еднодневна разходка в планината

Така като обобщение излиза че еднодневна почивка за четиричленно семейство може да струва и под 40лв за дестинация на около 100км. 

Семеен активен уикенд в планината

За активна почивка през почивните дни разходите на семейство започват от около 100-120 лв. с ползване на хижа или къща за гости.