В последно време получих няколко запитвания на тема самари. Какъв самар сме ползвали? Какво трябва да се гледа при избор на самар? Нов или втора ръка? Реших да обобщя моя личен опит, както и препоръките на други блогъри и специализирани списания в този пост. Източниците, които съм позлвал са упоменати в края на поста.

Нов или употребяван самар?

Това е може би най-лесния въпрос :-). Ако имате наличните средства, моят съвет е винаги да вземете нов самар. Цената варира от 250 – 600+ лв, в зависимост от модела. По-долу ще намерите подбрани самари с висока оценка от потребителите. Добрата новина е, че самарите лесно се продават дори и след няколко години на ползване. В зависимост от това колко е запазен, може да вземето 50% и повече от първоначалната му цена. Ако пък в момента сте ограничени от към финансови средства, винаги може да потърсите употребявани самари. Обикновено такива се намират в www.olx.bg.

Как да изберем самар?

При избора на самар трябва да се вземат в предив следните неща:

Възраст и килограми на детето

Възраст – точна възраст за ползване на самар не може да се определи, поради факта че малките деца имат различна скорост на укрепване на костната и мускулна система. Важно е детето да може да седи самостоятелно и да може да си държи главичката изправена. Това е необходимо, за да може детето да е в състояние да противодейства на тръсканията при ходене на носещия. Обикновено самара може да се ползва след 6-7 месечна възраст. Преди това се препоръчва ползването на слинг или кенгуру.

Относно теглото, моето впечатление е, че преди децата да достигнат максималното тегло на самар, те отдавна вече са в състояние да вървят самостоятелно. А и  родителите на дали имат желание да носят 20 кг. дете на гърба си плюс самара и плюс допълнителен багаж :-).

Какво е важно за носещия родител?

Ето какво трябва да се съблюдава при избора на самар за носещия:

  • Заради тежеста която бързо набъбва на 15+ кг (дете, самар и багаж общо) е необходима една добра система за носене и разпределяне на теглото. Удобен, широк колан за кръста, твърди укрепващи елементи (обикновено от алиминий) спомагат за това.
  • Меки, приятни презракми и колани, както възможост за тяхното стягане и отпускане са необходимост за продължителни преходи със самар. Допълнителен колан на гърдите позволява самара да се прибере максимално плътно до гърба и по този начин тежестта да се разпредели по-равномерно.
  • Понеже самара често се носи и от двамата родителя, той трябва да може да се наглася за различна височина на носещия.
  • Трябва да може да поставяте самара в изправено положение и затова е необходима стойка, която се прибира при ходене и се издърпва при оставянето му. Когато децата заспят и вие си почивате, ще може спокойно да оставите самара прав, без да се налага да вадите детето.
  • Допълнителни джобове, където да слагате багаж. А такъв винаги е необходим, когато сте на път с малко дете.

Силно препоръчвам да ходите с щеки при носене на самар. Те допълнително спомагат за баланс. Едно евентулано падане на носещия може да се окаже по-неприятно за детето в самара. Трявба също да се вземе в предид, че през хладни и студени дни, децата в самара се охлаждат доста бързо, поради факта, че не се движат. Облечете детето добре и правете чести почивки, давайки му възможност да се раздвижи.

Какво е важно за детето?

  • Меки, приятни, четири- илио петточкови презрамки, които могат лесно да се отпускат и стягат.
  • възможност за напасване височината на детето заедно с ръстежа му. Обикновено седалката може да се вдига или сваля според височината на детето.
  • упора за краката, за да не изтръпват при по-дълго носене
  • мека възглавничка за лицето/брадичката и достатъчно висока стена отстрани, за да може при спане да не му увисва главичката
  • Защита от слънце и дъжд

Топ-самари на пазара

В следващите редове ще споделя топ-самарите с най-висок рейтинг сред потребителите. Снимките са с линк към съответния самар в www.amazon.de. Според мои наблюдения цените там са често най-ниски. Доставката до България може да е директно през търговеца или през www.pratki.de, които също често ползвам и препоръчвам.

Deuter Kid Comfort 3

самар

Мерцедесът на самарите (300 евро) – ако смятате да ползвате редовно самар или пък ще го ползвате за повече от едно дете, това е избора. Удобен, с много място за багаж и всички екстри. Аз имах такъв и нямам оплаквания. Лесно се продава на вторичен пазар 🙂

Подходящ за: деца до 22 кг.
Материал: 600D полиестер 55%, полиамид 45%
Оборудване: меки петточкиви презрамки, упора за крачетата с възможност за нагласяне на височината, колан  за кръста с чантичка, огледало, защита от слънце, възглавничка за брадата, странично полагане и вадене на детето, вкл. и плюшено мече 🙂 Размер/тегло: 34 x 80 x 43 см / 3,5 кг
Дизайн: различни цветове

Montis Move

самар

Цената на този самар е на половина от тази на дойтер (123 евро). Има всички основно необходими елементи и получава висока оценка от потребителите.

Подходящ за: деца до 25 кг
Материал: 400D Ripstop
Оборудване: багаж под седалката, джобове с мрежа, четириточково закопчаване, защита от слънце и дъжд, нагласяне височината на седалката, облегалка за главата и странични умекотени страни.
Размер/тегло: 80 x 37 см / ca. 2,18 кг
Дизайн: син, кафяв

Vaude Shuttle Base

самар

Високо качество на продукта със TÜV сертификат на цена от 155 ерво.

Подходящ за: до 105 см и до 18 кг
Материал: 210D Mini Ripstop
Оборудване: багаж под седалката, джобове с мрежа, нагласяне височината на седалката, нагласяне височината на гърба
Размер/тегло: 2,56 кг
Дизайн: черен, червен

MONTIS HOOVER

самар

Това е по-високия клас на вече споменатия модел Move. В сравнение е около 10 см по-висока и има допълнителен багажник, който може да се откача и закача според нуждите. Цена от 175 евро.

Подходящ за: деца до 25 кг
Материал: 400D Ripstop
Оборудване: мек, нагласящ се колан за детето, място за шише, предна възглавничка, зашита от слънце и дъжд, 13л. вместяемост на багаж, допълнилен, откачащ се багажник, нагласяне височината на седалката
Размер/тегло: 90 x 37 см / 2,5 кг
Дизайн: сив, оранжев

OSPREY Poco AG Plus

Оспрей Поко АГ плюс има богато и качествено оборудване със сертификат на TÜV. Няма много оценки в амазон за продукта, но всички са 5.0. Цена  – 295 евро

Подходящ за: деца до 22 кг
Материал: 210D найлон
Оборудване: 2 багажника, 2 странични джоба, слънцезащита и огледало, премахваща се облегалка за главата
Размер/тегло: 73 x 43 x 38 см / 3,5 кг
Дизайн: черен, син, зелен

Ако ви допада нашия блог, може да харесате фейсбук сайта ни и да се абонирате за нашия месечен бюлетин.

Абонирай се за месечния ни бюлетин

* indicates required

Използвани източници: bergzeit.de и eltern-aktuell.de