Огнян или Оги, както го наричат, е между другото планински спасител в отряд Кюстендил. Освен, че е участвал в редица спасителни акции, той е водил лекции за деца по оцеляване в планината. Оги е и един от основателите на Фейсбук групата “Малки планинари“, където всеки желаещ може да сподели своите приключения, въпроси и съвети за пътешествия с деца в планините. Оги също е бил два пъти гост автор в блога, където ни е разказвал приключенията си с Алекси и Савина до хижа Козя стена и до връх Полуврак.

Моля да се преставите вие и вашето семейтво.

Огнян Кузманов, Савина Маринова, Алекси (2,5г.) и Боян (1/2м.)

Какво обичате да правите през свободното си време заедно?

Крайната ни цел винаги е планината. И под планина нямаме предвид 8000-ци. Може и в ниското да е, но да е планина.

Колко често обикновено излизате сред природата с децата?

Този въпрос е доста сложен. Опитваме се, с Алекси ни се получаваше почти всеки уикенд. Сега с второ дете ще видим как ще е. Надяваме се да е все така често.

Оги, Савина и Алекси

Какви са обикновено пречките да не успеете да ходите по-често?

Пречките са ни чисто битови. Все пак и ние сме част от този свят и той ни вкарва в някакви релси. Стараем се да разчупваме, но няма как, понякога се съобразяваме.

Какви излети предпочитате най-вече и защо?

Нашите предпочитания (на мен и Сави) са маршрути, при които има много ходене, но сами разбираме, че с времето, това ще се промени и ще трябва да правим най-различни варианти на разходки, за да можем да забавляваме и децата.

Разкажете интересна случка с вас и децата по време на излет сред природата (преход, колело, ски, палатка, хижа, др.).

Ами да разкажем за първата си разходка с Алекси. Той беше на три месеца и в снежен и студен януарски ден, тръгнахме да изкачваме вр. Полуврак. Беше пълен провал тази разходка, тъй като ние не бяхме във форма, а и през цялото време си мислехме, че издевателстваме над детето. Тези моменти са незабравими.

Оги с Алекси в опит за изкачване на Полуврак

Разкажете, как планирате преходите и разходките и какво вземате в предвид?

Преходите ги планираме, както си е по учебник. Първо си харесваме дестинация, после разучаваме от няколко източника, какво ни предстои, гледаме прогнозата за времето и при благоприятни условия, тръгваме.

Какви техники използвате да мотивирате децата, когато не искат да вървят/да карат колело?

Огнян: За нас е още рано да говорим на тази тема. Аз имам някакъв опит с деца в планина и това, което съм установил е, че те не се изморяват, просто има става скучно и губят интерес. Така, че при планирането на маршрута и познавайки децата си, трябва да се стремим да им е интересно и на тях. Ако обичат пица, ще ги подкупим в края на прехода, ако харесват животни, ще търсим животни, ако харесват растения, ще търсим растения. И т.н.

Как предпочитате да сте сред природата – сами или с приятели? И Защо?

И в двата варианта. Хубаво е и за нас и за децата да сме с други семейства. И за обмяна на опит и за да е по-весело. Но няма нищо по-хубаво от това да сме си само ние.

Пикник в подножието на връх Полуврак

Имате ли вече планове за излети с децата през идващата пролет? Ако да какви са?

Ще започнем с леки разходки. Сега трябва да видим на Алекси какво ще му е интересно, за да знаем как да планираме преходите си. Трябва да видим и на Боян как ще му понася. Но отказване няма. Само напред.

Къде искате да отидете с децата, и все още не сте били?

Толкова много места. Навсякъде искаме да отидем с децата. В България местата са безброй, а да не говорим за чужбина. Но ако трябва да сме конкретни, едно от местата е х. Амбарица.

Какво, мислите, дава времето прекарано сред природата, на децата и на вас като семейство?

Няма да отговорим на този въпрос „My priceless“ 😉

Какви умения според вас придобиват децата, при по-чест конкат с природата?

„Здрав дух, в здраво тяло“. Чехите все още използват този израз, ние го позабравихме… Ами може да им даде много на децата, но не е задължително. Зависи ние, защо го правим и защо ги караме тях. Ако се научат да поздравяват, значи не е напразно.

За какво ползвате блога “С Деца на планина”?

Едно от основните места за избиране на дестинации.

Какво ще си пожелаете сами?

Здрави да сме.

А на читателите на блога?

Живейте!